ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 11:14
 

Νέες κυρώσεις ετοιμάζουν οι ΗΠΑ στην Τουρκία

Η Ουάσιγκτον διατηρεί την ένταση στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις - Πως απαντά η Άγκυρα

Του Νίκου Στέλγια

Του Νίκου Στέλγια

twitter

Μπορεί τις τελευταίες ώρες η τουρκική λίρα να επανακτά κομμάτι της ισχύς της, που απώλεσε κατά την προηγούμενη περίοδο κυρίως εξαιτίας της αμερικανοτουρκικής κρίσης, και η Άγκυρα να βρίσκει περιθώρια ανάσας στο οικονομικό πεδίο με την βοήθεια του Κατάρ, ωστόσο τα τελευταία μηνύματα από την Ουάσιγκτον δεν αφήνουν πολλά περιθώρια εφησυχασμού για τους Τούρκους αξιωματούχους.

Η Ουάσιγκτον προειδοποιεί την Άγκυρα ότι σε περίπτωση που δεν επιστρέψει στην χώρα του άμεσα ο πάστορας Andrew Brunson, η αμερικανική πλευρά δεν πρόκειται να δώσει το πράσινο φως για την εξομάλυνση των διμερών σχέσεων. Η συγκεκριμένη προειδοποίηση συνοδεύεται από πληροφορίες που θέλουν τις ΗΠΑ να έχουν ετοιμάσει νέα λίστα κυρώσεων για την Τουρκία.

Η επιβεβαίωση των προαναφερόμενων εξελίξεων ήρθε χθες, όταν ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάϊκ Πενς , δια μέσου twitter έβαλλε για μια ακόμη φορά μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα κατά της Τουρκίας. «Ο πάστορας Andrew Brunson είναι ένας αθώος άνθρωπος που κρατείται στην Τουρκία και η δικαιοσύνη απαιτεί την απελευθέρωση του. Η Τουρκία καλά θα κάνει να μην δοκιμάσει την αποφασιστικότητα προέδρου Τραμπ για την επιστροφή των Αμερικανών που φυλακίζονται άδικα σε ξένα εδάφη, στις Ηνωμένες Πολιτείες», έγραψε ο Μάϊκ Πενς . Στη συνέχεια του μηνύματος του, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ υπογράμμισε: «Ο Πρόεδρος και εγώ θα συνεχίσουμε να τηρούμε αποφασιστική στάση μέχρι ο πάστορας Brunson ελευθερωθεί και επιστρέψει στην οικογένειά του, στους φίλους του και στην εκκλησία στις ΗΠΑ. Λίγο πριν τα νέα μηνύματα του κ. Πένς παρόμοια μηνύματα έστειλε στην Άγκυρα και το αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών.

Η νέα αμερικανική λίστα κυρώσεων

Τι εμπεριέχει η νέα λίστα κυρώσεων των ΗΠΑ για την Τουρκία; Οι τελευταίες πληροφορίες από καλά ενημερωμένες πηγές δείχνουν ότι η νέα λίστα κυρώσεων των ΗΠΑ σε περίπτωση που τελικά δρομολογηθεί θα έρθει να προκαλέσει μεγαλύτερα πλήγματα στην τουρκική οικονομία.
Συγκεκριμένα, στη νέα λίστα της Ουάσιγκτον ξεχωρίζουν ονόματα κορυφαίων στελεχών της τουρκικής οικονομίας, όπως π.χ. ο γαμπρός του Προέδρου της Τουρκίας και Υπουργός Οικονομικών, Μπεράτ Άλμπαϊρακ.

Σε περίπτωση που οι ΗΠΑ επιλέξουν να εντατικοποιήσουν τις κυρώσεις τους κατά της Τουρκίας ο κ. Άλμπαϊρακ και άλλα στελέχη της τουρκικής κυβέρνησης θα βρεθούν αντιμέτωπα με τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν προηγουμένως στους υπουργούς Εσωτερικών και Δικαιοσύνης της Τουρκίας.

Παράλληλα, η νέα αμερικανική λίστα εμπεριέχει και ονόματα επιχειρηματιών που διατηρούν στενές σχέσεις με την τουρκική κυβέρνηση. Κυρώσεις θα επιβληθούν σε αυτούς τους επιχειρηματίες και στις επιχειρήσεις τους. Τέλος, οι νέες αμερικανικές κυρώσεις δεν αποκλείεται να βλάψουν μεγάλες τουρκικές επιχειρήσεις, όπως π.χ. τις Τουρκικές Αερογραμμές. Ας σημειωθεί ότι εξαιτίας της διαρροής των πρώτων λεπτομερειών της νέας αμερικανικής λίστας κυρώσεων, οι μετοχές των Τουρκικών Αερογραμμών γνωρίζουν αξιοσημείωτη πτώση.

Πως απαντά η Άγκυρα;

Τι στάση τηρεί η Άγκυρα απέναντι στις νέες εξελίξεις και στα μηνύματα της Ουάσιγκτον; Η απάντηση του ερωτήματος έχει τρία σκέλη.

Πρώτον, υπό την σκιά της επιδείνωσης των σχέσεων της με τις ΗΠΑ, η Άγκυρα επαναπροσεγγίζει την Ε.Ε. Ο Πρόεδρος της Τουρκίας ετοιμάζεται το επόμενο διάστημα να συναντήσει τον Γάλλο Πρόεδρο και την Γερμανίδα Καγκελάριο, τη στιγμή που η τουρκική πλευρά δίνει την σιωπηλή συγκατάθεση της για την άμεση απελευθέρωση των δυο Ελλήνων στρατιωτικών.

Δεύτερον, η Άγκυρα αναζητά οικονομική υποστήριξη στο εξωτερικό. Μετά την άρνηση του Κουβέιτ για παραχώρηση δανείου στην χώρα, περιθώρια ανάσας στην τουρκική οικονομία σπεύδει να παρέχει ο Εμίρης του Κατάρ, ο οποίος ανακοινώνει επενδύσεις στην Τουρκία ύψους 15 δις. δολαρίων.

Τρίτον, παρασκηνιακά συνεχίζονται οι επαφές και διαπραγματεύσεις με την Ουάσιγκτον, με την τουρκική πλευρά να εξακολουθεί να εκφράζει συγκρατημένη αισιοδοξία για το τελικό αποτέλεσμα αυτών των επαφών.

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Νίκου Στέλγια

Σχόλια αναγνωστών

Η ουσία της κατάπαυσης του πυρός στην Συρία

«Οι δύο Αμερικάνοι πήγαν στην Τουρκία να δουλέψουν τον ψυχάκια και αυτός τους δούλεψε όπως ο ίδιος ήθελε!!! ...»
ΑΚΑ  |  09:23

Reuters: Δικτάτορες από την Καμπότζη απέκτησαν κυπριακό διαβατήριο

«Τί κέρδος έκανε το γραφείο των αππωμένων αδερφών?»
ΑΚΑ  |  08:54

Πηγές Ερντογάν: Η επιστολή Τραμπ πετάχτηκε στα σκουπίδια

«Ένας φλώρος προς άλλο φλώρο! »
ΑΚΑ  |  08:53

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X