ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Οι μικρές όρκες «μαθαίνουν από τις μεγάλες» να στοχεύουν σκάφη – «Είναι παιχνίδι, όχι εκδίκηση»

Δεν είναι εκδίκηση (κατά των σκαφών), δεν είναι κλιματική αλλαγή, είναι μόνο ένα παιχνίδι όλο κι όλο» σημειώνει ο δρ. Ρενό ντε Στεφάνις

ΠΗΓΗ: ΒΒC

Ένα αλλόκοτο, επικίνδυνο παιχνίδι στόχευσης μικρών σκαφών αναψυχής και αλιευτικών εξαπλώνεται στον πληθυσμό των «φαλαινών δολοφόνων», ανοικτά των ισπανικών ακτών.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, τουλάχιστον 20 όρκες της ιβηρικής περιοχής έχουν μάθει αυτή τη συμπεριφορά, μιμούμενες μεγαλύτερές τους.

Όπως εξηγούν οι επιστήμονες στο BBC, πρόκειται πιθανότατα πιο πολύ για «παιχνίδι» των ασπρόμαυρων θαλάσσιων θηλαστικών, παρά για επιθετική συμπεριφορά.

«Είναι μόνο ένα παιχνίδι. Δεν είναι εκδίκηση (κατά των σκαφών), δεν είναι κλιματική αλλαγή, είναι μόνο ένα παιχνίδι όλο κι όλο» σημειώνει ο δρ. Ρενό ντε Στεφάνις, θαλάσσιος επιστήμονας και πρόεδρος της οργάνωσης για τη θαλάσσια προστασία CIRKE.

Όπως διευκρινίζει ο ίδιος, οι όρκες φαίνεται να παίζουν συγκεκριμένα με το πηδάλιο των σκαφών..

Ο ίδιος και οι συνάδελφοί του έχουν τοποθετήσει τσιπ δορυφορικής παρακολούθησης στα πτερύγια δύο μελών μιας ομάδας φαλαινών στη συγκεκριμένη περιοχή, που θεωρούνται εξαιρετικά απειλούμενες.

Με κίνητρο το παιχνίδι

Η ισπανική κυβέρνηση χρησιμοποιεί χάρτες των διαδρομών τους, ώστε να ενημερώνει τους ναυτικούς για το πώς μπορούν να αποφύγουν τα θαλάσσια θηλαστικά που κυνηγούν τόνους στις ακτές της Πορτογαλίας, της Ισπανίας και στα στενά του Γιβραλτάρ.

Οι όρκες είναι γνωστές ως ένα ιδιαίτερα κοινωνικό θαλάσσιο θηλαστικό. Άλλα υποείδη της φάλαινας δολοφόνου έχουν καταγραφεί να παίζουν με φύκια στην επιφάνεια της θάλασσας, με αλιευτικό εξοπλισμό, ενώ ένας πληθυσμός του Ειρηνικού απαθανατίστηκε να παίζει, μεταφέροντας με το κεφάλι του νεκρούς σολομούς.

Η αντιμετώπιση των πηδαλίων ως παιχνιδιού θεωρείται νέα συμπεριφορά και περιορίζεται προσώρας στον μικρό αυτό, απειλούμενο πληθυσμό της Ιβηρικής, όπου τα νεαρά κητώδη φαίνεται να αντιγράφουν τις ενήλικες όρκες.

«Οι ενήλικες δρουν στοχευμένα, εστιάζουν στο πηδάλιο και μόνο σ’αυτό. Όμως, τα μικρά φαίνεται να πλησιάζουν, να απομακρύνονται, να εξερευνούν όλο το σκάφος. Επιδεικνύουν διαφορετική συμπεριφορά» λέει η Μόνικα Γκονζάλες, θαλάσσια βιολόγος της οργάνωσης Orca Iberica, που χαρτογραφεί τις μετακινήσεις των κητωδών.

Προβληματισμός για τα περιστατικά

Τα ουκ ολίγα περιστατικά επιθέσεων σε σκάφη έχουν θορυβήσει τις αρχές, τους επαγγελματίες της θάλασσας και τους τουρίστες. Κάποιοι επιστήμονες υποστήριξαν πως πρώτη μια θηλυκή όρκα άρχισε να επιτίθεται σε σκάφη το 2020, εν είδη «εκδίκησης», επειδή κάποιο πλεούμενο την τραυμάτισε.

Από την αρχική εμφάνιση του φαινομένου, οι όρκες έχει επιβεβαιωθεί πως προσέγγισαν ή αλληλεπίδρασαν με πλοιάρια σε περίπου 500 περιστάσεις, προκαλώντας ζημιές σχεδόν στο 20 τοις εκατό των περιπτώσεων, σε θάλασσες με μεγάλη κίνηση κοντά στο Μαρόκο, την Πορτογαλία και την Ισπανία, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Οι όρκες, αν και κορυφαίοι θηρευτές που κυνηγούν καρχαρίες και φάλαινες, δεν θεωρούνται γενικά επικίνδυνες για τον άνθρωπο. Εναι γνωστό ότι αγγίζουν και ακολουθούν πλεούμενα, τα οποία σχεδόν ποτέ δεν εμβολίζουν, λένε οι επιστήμονες.

«Γνωρίζουμε ότι είναι μια περίεργη συμπεριφορά που δεν έχει καμία σχέση με την επιθετικότητα», δήλωσε ο Αλφρέδο Λόπεζ Φερνάντεζ, βιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Αβέιρο στην Πορτογαλία, ο οποίος συμμετείχε σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε τον περασμένο Ιούνιο για το θέμα. Οι όρκες δεν δείχνουν κανένα σημάδι ότι θέλουν να βλάψουν τους ανθρώπους, είπε.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: ΒΒC

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση