ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 19:38
 

Παιχνίδια πολέμου από το Ιράν στα σύνορα με το Κουρδιστάν

Το Ιράν έχει συνταχθεί με την Τουρκία και το Ιρακ στην αντίθεσή του προς την διεξαγωγή του δημοψηφίσματος

Newsroom K

Οι ιρανικές δυνάμεις ξεκίνησαν παιχνίδια πολέμου στην περιοχή κοντά στα σύνορα με το ιρακινό Κουρδιστάν. Αυτό μετέδωσε την Κυριακή ο κρατικός ραδιοτηλεοπτικός σταθμός του Ιράν, IRIB, μια μέρα πριν από το δημοψήφισμα για ανεξαρτησία της περιοχής.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή και όπως αναφέρει το Reuters, τα στρατιωτικά γυμνάσια, που εντάσσονται στις ετήσιες διοργανώσεις που πραγματοποιούνται στο Ιράν, με αφορμή την επέτειο από την έναρξη του πολέμου με το Ιράκ (1980-1988), επικεντρώνονται στην μεθοριακή περιοχή Οσχναβίεχ.

Το IRIB έκανε γνωστό πως σε αυτά, μετέχουν μονάδες πυροβολικού, εναέριες μονάδες και μονάδες τεθωρακισμένων.

 

 

Στρατιωτικές κινήσεις σχεδιάζει η Τουρκία

Η Άγκυρα επίσης δήλωσε το Σάββατο, ότι θα λάβει μέτρα ασφάλειας, όπως και "άλλα μέτρα", ως απάντηση στο προγραμματισμένο δημοψήφισμα ανεξαρτησίας, το οποίο μάλιστα, χαρακτήρισε «τρομερό λάθος».

Ερωτηθείς, αν μια διασυνοριακή επιχείρηση ήταν μια από τις επιλογές, ο Τούρκος πρωθυπουργός, Μπιναλί Γιλντιρίμ, δήλωσε στους δημοσιογράφους: «Φυσικά, είναι θέμα χρόνου ως προς το πότε θα εφαρμοστούν οι επιλογές μας για την ασφάλεια και την οικονομία. Θα καθοριστεί από τις τρέχουσες εξελίξεις».

Οι Τούρκοι θεωρούν ότι το δημοψήφισμα θα απειλούσε την ασφάλεια και θα τους υποχρέωνε να επιβάλλουν κυρώσεις εις βάρος ενός γείτονα και εμπορικού εταίρου της -παρότι δεν έχει διευκρινίσει ποιά θα είναι αυτά τα αντίμετρα.

Στην χώρα, ζουν τουλάχιστον 15 εκατομμύρια Κούρδοι με την χώρα να αντιμετωπίζει αρνητικά κάθε προσπάθεια δημιουργίας ενός κουρδικού κράτους ακόμη και έξω από τα σύνορά της, καθώς φοβάται ότι κάτι τέτοιο θα σκληρύνει τη στάση των Κούρδων ανταρτών του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK).

Οι ΗΠΑ και άλλες δυτικές δυνάμεις παρότρυναν επίσης τις Αρχές της ημιαυτόνομης περιοχής του Ιράκ να ακυρώσουν το προγραμματισμένο για τη Δευτέρα δημοψήφισμα. Λένε, ότι η κίνηση της πετρελαϊκής κουρδικής περιοχής αποσπά την προσοχή από τον αγώνα κατά του αυτοαποκαλούμενου 'ισλαμικού κράτους'.

Oι ΗΠΑ προειδοποιούν τους Αμερικανούς πολίτες

Με τη σειρά της, η πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών στο Ιράκ κάλεσε, την Κυριακή, τους Αμερικανούς πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί γιατί μπορεί να ξεσπάσουν ταραχές κατά τη διάρκεια του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία, που οργανώνεται τη Δευτέρα, από τις κουρδικές Αρχές.

«Οι Αμερικανοί πολίτες θα πρέπει να αποφεύγουν να ταξιδεύουν εντός και εντός αμφισβητούμενων εδαφών μεταξύ της Κουρδικής Περιφερειακής Κυβέρνησης (KRG) και της κυβέρνησης του Ιράκ», αναφέρει η ταξιδιωτική οδηγία.

Σημειώνεται πως η κουρδική περιφερειακή κυβέρνηση ανθίσταται στις εκκλήσεις των Ηνωμένων Εθνών, των ΗΠΑ και της Βρετανίας να καθυστερήσει τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Ο πιο εύκολος αντίπαλος, η Λουτ και το αγνοούμενο πόρισμα

«Εσύ και ο συνομιλητής σου, που πολύ βολικά δεν αναφέρεις ποιος είναι, πρέπει να αντιληφθείτε ότι ανήκετε ...»
Yiannos  |  10:15

Γ. Εισαγγελέας: Καμιά σχέση με συγκεκριμένη πώληση τεμαχίου στον Πωμό

«Κάτι μου λέει ότι δεν είναι τυχαία που άρχισε η υπόσκαψη του Γ.Ε. Μετά από διαφωνίες του με κάποιες ...»
CGA  |  09:36

Ζητά βοήθεια η Ερευνητική Επιτροπή για ΣΚΤ

«Eλπίζω όταν αυτή η Επιτροπή τελειώσει το έργο που ανέλαβε, να μην ντρέπεται να κυκλοφορεί στους ...»
knak  |  20:51

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση