ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 00:06
 

Παιχνίδια πολέμου από το Ιράν στα σύνορα με το Κουρδιστάν

Το Ιράν έχει συνταχθεί με την Τουρκία και το Ιρακ στην αντίθεσή του προς την διεξαγωγή του δημοψηφίσματος

Newsroom K

Οι ιρανικές δυνάμεις ξεκίνησαν παιχνίδια πολέμου στην περιοχή κοντά στα σύνορα με το ιρακινό Κουρδιστάν. Αυτό μετέδωσε την Κυριακή ο κρατικός ραδιοτηλεοπτικός σταθμός του Ιράν, IRIB, μια μέρα πριν από το δημοψήφισμα για ανεξαρτησία της περιοχής.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή και όπως αναφέρει το Reuters, τα στρατιωτικά γυμνάσια, που εντάσσονται στις ετήσιες διοργανώσεις που πραγματοποιούνται στο Ιράν, με αφορμή την επέτειο από την έναρξη του πολέμου με το Ιράκ (1980-1988), επικεντρώνονται στην μεθοριακή περιοχή Οσχναβίεχ.

Το IRIB έκανε γνωστό πως σε αυτά, μετέχουν μονάδες πυροβολικού, εναέριες μονάδες και μονάδες τεθωρακισμένων.

 

 

Στρατιωτικές κινήσεις σχεδιάζει η Τουρκία

Η Άγκυρα επίσης δήλωσε το Σάββατο, ότι θα λάβει μέτρα ασφάλειας, όπως και "άλλα μέτρα", ως απάντηση στο προγραμματισμένο δημοψήφισμα ανεξαρτησίας, το οποίο μάλιστα, χαρακτήρισε «τρομερό λάθος».

Ερωτηθείς, αν μια διασυνοριακή επιχείρηση ήταν μια από τις επιλογές, ο Τούρκος πρωθυπουργός, Μπιναλί Γιλντιρίμ, δήλωσε στους δημοσιογράφους: «Φυσικά, είναι θέμα χρόνου ως προς το πότε θα εφαρμοστούν οι επιλογές μας για την ασφάλεια και την οικονομία. Θα καθοριστεί από τις τρέχουσες εξελίξεις».

Οι Τούρκοι θεωρούν ότι το δημοψήφισμα θα απειλούσε την ασφάλεια και θα τους υποχρέωνε να επιβάλλουν κυρώσεις εις βάρος ενός γείτονα και εμπορικού εταίρου της -παρότι δεν έχει διευκρινίσει ποιά θα είναι αυτά τα αντίμετρα.

Στην χώρα, ζουν τουλάχιστον 15 εκατομμύρια Κούρδοι με την χώρα να αντιμετωπίζει αρνητικά κάθε προσπάθεια δημιουργίας ενός κουρδικού κράτους ακόμη και έξω από τα σύνορά της, καθώς φοβάται ότι κάτι τέτοιο θα σκληρύνει τη στάση των Κούρδων ανταρτών του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK).

Οι ΗΠΑ και άλλες δυτικές δυνάμεις παρότρυναν επίσης τις Αρχές της ημιαυτόνομης περιοχής του Ιράκ να ακυρώσουν το προγραμματισμένο για τη Δευτέρα δημοψήφισμα. Λένε, ότι η κίνηση της πετρελαϊκής κουρδικής περιοχής αποσπά την προσοχή από τον αγώνα κατά του αυτοαποκαλούμενου 'ισλαμικού κράτους'.

Oι ΗΠΑ προειδοποιούν τους Αμερικανούς πολίτες

Με τη σειρά της, η πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών στο Ιράκ κάλεσε, την Κυριακή, τους Αμερικανούς πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί γιατί μπορεί να ξεσπάσουν ταραχές κατά τη διάρκεια του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία, που οργανώνεται τη Δευτέρα, από τις κουρδικές Αρχές.

«Οι Αμερικανοί πολίτες θα πρέπει να αποφεύγουν να ταξιδεύουν εντός και εντός αμφισβητούμενων εδαφών μεταξύ της Κουρδικής Περιφερειακής Κυβέρνησης (KRG) και της κυβέρνησης του Ιράκ», αναφέρει η ταξιδιωτική οδηγία.

Σημειώνεται πως η κουρδική περιφερειακή κυβέρνηση ανθίσταται στις εκκλήσεις των Ηνωμένων Εθνών, των ΗΠΑ και της Βρετανίας να καθυστερήσει τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Σχόλια αναγνωστών

Στον Γ. Εισαγγελέα θα αποταθεί ο Γ. Ελεγκτής για τον Άθω Αντωνιάδη

«Αν πραγματικά ενδιαφέρεστε να βοηθήσετε στην πάταξη της διαφθοράς πρέπει να συνεργαστείτε με τους οργανισμούς ...»
Ελένη Αγαθαγγέλου Δημητριάδη  |  23:20

ΟΑΥ για ΓεΣΥ: Υπάρχει σχέδιο Β' για παιδίατρους

«Άμα με τόσα λεφτά που τους προσφέριρ το ΓεΣΥ δεν συνεργάζονται φανταστείτε πόσα τζακρούν και αφορολήτα ...»
ΧΓΑ  |  12:09

Χριστοδουλίδης: Ένα το πλαίσιο Γκουτέρες και δεν αμφισβητείται

«Διπλωματία από τα Lidl να θεωρείς πως τα σχόλια που έδωσε η πλευρά σου επί του εγγράφου της 30ης Ιουλίου, ...»
Πέτρος Παπαστυλιανού  |  09:50

Συμπληρώθηκε η εξάδα του ΔΗΣΥ

«Mετά που το μπάχαλο με την τραγουδίστρια που σώνει και καλά να την χρήσουμε πολιτικό, τι γίνεται;»
ΑΚΑ  |  09:50

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X