ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Παρίσι: Αυτόματος πωλητής... κρέατος

Το πρώτο μηχάνημα αυτόματης πώλησης επιτρέπει να αγοράζουν κρέατα όλο το 24ωρο

Kathimerini.gr

Παρότι η οδός Σαρόν στο ανατολικό Παρίσι διαθέτει ήδη τουλάχιστον είκοσι κρεοπωλεία, οι ιδιοκτήτες του «Λ’Αμί Τσιλέτ», Φλοράνς και Μισέλ Πουζόλ, θεώρησαν ότι η επένδυση στη δαπανηρή συσκευή, κόστους 40.000 ευρώ, άξιζε τον κόπο. Ο αυτόματος πωλητής-ψυγείο επιτρέπει στους πελάτες τους να αγοράζουν κάθε είδους κρέας, συσκευασμένο σε κενό αέρος.

«Είμαστε κλειστά Κυριακές και Δευτέρες. Σκοπός μας ήταν να δώσουμε τη δυνατότητα στους πελάτες μας να ψωνίζουν τις ημέρες αυτές, αλλά και κατά τη διάρκεια της νύχτας», λέει η Φλοράνς Πουζόλ.

Το κρεοπωλείο ειδικεύεται σε προϊόντα από τις βασκικές περιοχές της Γαλλίας, στα νοτιοδυτικά της χώρας, αν και οι πελάτες μπορούν με τη χρήση πιστωτικής κάρτας ή μετρητών να αγοράσουν είδη ντελικατέσεν από τον αυτόματο πωλητή, όπως πατέ πάπιας και καρπάτσιο μοσχαριού. Τα προϊόντα που πωλούνται, όμως, από τη συσκευή επιβαρύνονται με 20 σεντς του ευρώ.

«Οι πελάτες μας είναι στην πλειονότητά τους νέοι άνθρωποι, ενώ η περιοχή διαθέτει πολλά μπαρ και εστιατόρια. Το πρωί συναντάμε πελάτες που μας συγχαίρουν για την πρωτοβουλία μας και μας εξηγούν πόσο εξυπηρετικός είναι ο αυτόματος πωλητής.

Πολλοί πελάτες μας εργάζονται βράδυ και σχολάνε μετά τα μεσάνυχτα», λέει η Φλοράνς. Κάποιοι κάτοικοι της συνοικίας, όμως, δεν σκοπεύουν να εγκαταλείψουν τις συνήθειές τους, όπως την πρωινή βόλτα στα καταστήματα τροφίμων. «Η επίσκεψη στο κρεοπωλείο είναι μία από τις μικρές μου απολαύσεις. Ο αυτόματος πωλητής είναι χρήσιμος για νέους και πολυάσχολους ανθρώπους, αλλά προτιμώ την προσωπική επαφή», λέει η συνταξιούχος Λιντί Αραπασιό.

Παρότι οι αυτόματοι πωλητές ψωμιού-μπαγκέτας γνωρίζουν μεγάλη επιτυχία σε όλη τη Γαλλία τα τελευταία χρόνια, οι μηχανές πώλησης κρέατος βρίσκονται ακόμη σε εμβρυακό στάδιο. Η πρώτη τέτοια συσκευή εμφανίστηκε πριν από τρία χρόνια στο μικρό χωριό Γκαρά της δυτικής Γαλλίας, από κρεοπώλη που την εγκατέστησε έξω από τοπικό μπαρ.

«Το χωριό μας δεν διαθέτει κρεοπωλείο, ενώ το κοντινότερο βρίσκεται στα τρία χιλιόμετρα. Οταν σχολάς στις επτά το βράδυ από τη δουλειά, είναι πολύ βολικό να μπορείς να αγοράσεις κρέας, χωρίς να χρειάζεται να μετακινηθείς με το αυτοκίνητο», λέει ο Ζο Φερερά, κάτοικος του Γκαρά.

Στο τουριστικό μεσαιωνικό χωριό Μενετού-σιρ-Μερ, ο Πασκάλ Μπιντρόν εγκατέστησε έναν τέτοιο πωλητή κρέατος, που προσφέρει την τοπική σπεσιαλιτέ, γνωστή ως αντουγέτ, στους επισκέπτες. Η αντουγέτ είναι είδος λουκάνικου, από εντόσθια χοίρου γεμιστό με κρέας και τοπικά μυρωδικά.

Ο κ. Μπιντρόν αγόρασε μεταχειρισμένο αυτόματο πωλητή και τον τοποθέτησε δίπλα στο παραδοσιακό κατάστημά του, που τηρεί τη μεσημεριανή ανάπαυση και μένει ανοικτό λίγες ώρες κάθε ημέρα

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Παράξενα: Τελευταία Ενημέρωση