ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Παρέμβαση G7 για τον πόλεμο της Γάζας - Εκκληση στο Ισραήλ για «ανθρωπιστικές παύσεις»

Οι υπουργοί συμμερίστηκαν την άποψη ότι «η λύση δύο κρατών παραμένει ο μόνος δρόμος για μια δίκαιη, διαρκή και ασφαλή ειρήνη»

Kathimerini.gr

Οι υπουργοί Εξωτερικών της G7 έκαναν έκκληση για «ανθρωπιστικές παύσεις» στον πόλεμο Ισραήλ – Χαμάς ώστε να επιτραπούν η μεταφορά βοήθειας και η απελευθέρωση των ομήρων.

Ολοκληρώνοντας τη διήμερη συνάντηση στο Τόκιο, η Ομάδα των Επτά πιο πλούσιων κρατών εξέδωσε κοινή δήλωση, σημειώνοντας μεν ότι το Ισραήλ είχε το δικαίωμα να αμυνθεί, τονίζοντας δε την ανάγκη προστασίας των αμάχων και συμμόρφωσης με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο.

Τα μέλη της G7 έχουν δεσμευθεί να προετοιμάσουν μακροπρόθεσμες λύσεις για τη Γάζα και να διευκολύνουν μια ευρύτερη ειρηνευτική διαδικασία, σύμφωνα με τις διεθνώς συμφωνημένες παραμέτρους, ανέφερε το κοινό ανακοινωθέν.

Οι υπουργοί συμμερίστηκαν την άποψη ότι «η λύση δύο κρατών παραμένει ο μόνος δρόμος για μια δίκαιη, διαρκή και ασφαλή ειρήνη».

Ηταν η δεύτερη κοινή δήλωση από την G7 από τότε που ένοπλοι της Χαμάς πυροδότησαν τον πόλεμο με μια επίθεση στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, σκοτώνοντας 1.400 ανθρώπους και παίρνοντας περίπου 240 ομήρους.

Ο ισραηλινός βομβαρδισμός της Γάζας έχει σκοτώσει περισσότερους από 10.000 Παλαιστίνιους, το 40% εκ των οποίων είναι παιδιά, σύμφωνα με καταμετρήσεις υγειονομικών αξιωματούχων στην περιοχή που διοικείται από τη Χαμάς.

«Πιστεύω ότι είναι σημαντικό το γεγονός ότι η G7 μπόρεσε να στείλει το πρώτο της ενιαίο μήνυμα σχετικά με μια ανθρωπιστική παύση», δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών της Ιαπωνίας.

Ερωτηθείς εάν όλα τα μέλη της G7 ζήτησαν ανθρωπιστικές παύσεις ή αν κάποιοι τάσσονταν υπέρ μιας πλήρους κατάπαυσης του πυρός, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ είπε ότι η δήλωση αντικατοπτρίζει επακριβώς αυτό που συζητήθηκε και ότι υπάρχει «πραγματική ενότητα» μεταξύ του μπλοκ.

Το ανακοινωθέν επανέλαβε επίσης την υποστήριξη της G7 προς την Ουκρανία, τόνισε την ανάγκη για ειλικρινή διάλογο με την Κίνα και καταδίκασε τις πυραυλικές δοκιμές της Βόρειας Κορέας και τις μεταφορές όπλων στη Ρωσία.

Η G7 αποτελείται από τη Βρετανία, τον Καναδά, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ιαπωνία και τις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ στις συνομιλίες συμμετέχει και η Ευρωπαϊκή Ενωση.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου είπε ότι το Ισραήλ θα εξετάσει το ενδεχόμενο «μικρών τακτικών παύσεων», αλλά απέρριψε τις εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός που, όπως λέει, θα επιτρέψουν στη Χαμάς να ανασυνταχθεί.

Με πληροφορίες από Reuters

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση