ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Πίεση νατοϊκών χωρών σε Μπάιντεν να δεχθεί την Ουκρανία στο ΝΑΤΟ

Ο Αμερικανός πρόεδρος βρίσκεται κάπως απομονωμένος εντός της συμμαχίας

New York Times

Σε κάθε ευκαιρία τους τελευταίους 16 μήνες ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν υπογραμμίζει την ενότητα του ΝΑΤΟ για την Ουκρανία. Ωστόσο σε ένα βασικό θέμα, ο κ. Μπάιντεν βρίσκεται κάπως απομονωμένος εντός της συμμαχίας: Το πότε και πώς θα ενταχθεί η Ουκρανία στο ΝΑΤΟ.

Ο Μπάιντεν, ο οποίος ήταν επιφυλακτικός σχετικά με το να θέσει το ΝΑΤΟ σε άμεση αντιπαράθεση με τη Ρωσία, επιδίωξε να διατηρήσει το status quo για περισσότερο από μια δεκαετία: Μια αόριστη υπόσχεση ότι η -πανίσχυρη πια στρατιωτικά- Ουκρανία, θα ενταχθεί τελικά στη συμμαχία, αλλά χωρίς καθορισμένο χρονοδιάγραμμα.

Εχει ξεσπάσει πλέον συζήτηση μεταξύ των συμμάχων, η οποία ασκεί πίεση στον κ. Μπάιντεν να υποστηρίξει μια σημαντικά ταχύτερη και πιο βέβαιη πορεία προς ένταξη της Ουκρανίας.

Για τον κ. Μπάιντεν, όλες οι επιλογές εγκυμονούν σημαντικούς κινδύνους, κάνοντας την επιθυμία του να μην επιτρέψει να εμφανιστούν ρήγματα στο ΝΑΤΟ να είναι απέναντι στις πάγιες οδηγίες του προς το επιτελείο του να «αποφύγει τον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο».

Πολλοί από τους συμμάχους, ειδικά από χώρες που συνορεύουν με τη Ρωσία, θέλουν να παράσχουν στην Ουκρανία μια ισχυρή πολιτική δέσμευση για ένταξη ενόψει της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ τον επόμενο μήνα στο Βίλνιους της Λιθουανίας. Ορισμένοι θέλουν ένα χρονοδιάγραμμα και συγκεκριμένους στόχους που πρέπει να επιτευχθούν για την πλήρη ένταξη, αν και αυτό μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο μετά τον πόλεμο, δήλωσαν αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν.

Ο Κρισγιάνις Κάρινς, ο γεννημένος στην Αμερική πρωθυπουργός της Λετονίας, υποστήριξε ότι «η μόνη ευκαιρία για ειρήνη στην Ευρώπη είναι όταν η Ουκρανία θα είναι στο ΝΑΤΟ». Μιλώντας την Τετάρτη σε μια διάσκεψη στρατηγικής στη Ρίγα, είπε ότι οποιοδήποτε άλλο αποτέλεσμα σημαίνει αναπόφευκτα «η Ρωσία θα επιστρέψει».

Ελπίζεται ότι από τη στιγμή που η Ουκρανία καταστεί πλήρες μέλος της συμμαχίας, η Ρωσία δεν θα τολμήσει να προσπαθήσει να ανατρέψει την κυβέρνηση στο Κίεβο, αφού μια επίθεση σε χώρα του ΝΑΤΟ θεωρείται επίθεση εναντίον όλων. Η ένταξη της Ουκρανίας έχει γίνει μια «δύσκολη συζήτηση», τόσο στην Ευρώπη όσο και εντός της κυβέρνησης Μπάιντεν, σύμφωνα με υψηλόβαθμο Αμερικανό αξιωματούχο που εμπλέκεται στις συζητήσεις.

Μόνο η Γερμανία έχει ταχθεί πλήρως στο πλευρό του κ. Μπάιντεν, αν και ορισμένοι από τους άλλους 29 συμμάχους έχουν τις δικές τους ήσυχες αμφιβολίες σχετικά με την ετοιμότητα της Ουκρανίας να ενταχθεί πλήρως στη συμμαχία – σκεπτόμενοι και τον κίνδυνο ότι χώρες του ΝΑΤΟ θα μπορούσαν να συρθούν σε μια απευθείας σύγκρουση με τη Ρωσία στο μέλλον.

Σε σειρά υπομνημάτων και συναντήσεων αρκετοί Αμερικανοί αξιωματούχοι, μεταξύ των οποίων και ο υπουργός Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν, φαίνεται να υποστηρίζουν ότι η αμερικανική κυβέρνηση οφείλει να καταστεί πιο συγκεκριμένη σχετικά με την πορεία της Ουκρανίας προς την ένταξη, ακόμη και αν δεν μπορεί να συμφωνηθεί μια συγκεκριμένη ημερομηνία σοβούσης της πολεμικής σύρραξης που δεν φαίνεται πότε θα λήξει.

Η άποψη Μπλίνκεν ενισχύθηκε κατά τη συνεργασία με ομολόγους του τού ΝΑΤΟ στο Οσλο προ δύο εβδομάδων. Εκεί πολλοί σύμμαχοι, με προεξάρχουσες την Πολωνία και τις χώρες της Βαλτικής επέμειναν ότι πρέπει να αποσαφηνιστεί το στάτους της Ουκρανίας όταν συναντηθεί ο κ. Μπάιντεν με τους άλλες ηγέτες.

Αν και δεν υπήρχε συναίνεση για το πώς να ενισχυθεί η δέσμευση για την Ουκρανία, ήταν σαφές ότι ορισμένα μέλη του ΝΑΤΟ αναζητούν απεγνωσμένα τρόπους να δείξουν ότι 16 μήνες πολέμου έφεραν τη χώρα πιο κοντά στη συμμαχία, και πιο κοντά στην πλήρη ένταξη. Η κίνηση θα αποτελούσε εν μέρει μήνυμα προς τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν ότι δεν θα καθυστερήσει η υποστήριξη στην Ουκρανία, και εν μέρει παραχώρηση στον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος εδώ και καιρό ζητεί την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ.

Αμερικανοί αξιωματούχοι λένε ότι δεν κυκλοφορεί επισήμως στον Λευκό Οίκο καμία πρόταση για αλλαγή της τρέχουσας αμερικανικής θέσης, αν και αναμένουν ότι αυτό θα γίνει τις επόμενες εβδομάδες.

Ενώ ο Λευκός Οίκος απεχθάνεται συζητήσεις εσωτερικής πολιτικής, σε αυτή την περίπτωση έχουν διαρρεύσει πολλές λεπτομέρειες, συμπεριλαμβανομένου του επιχειρήματος ότι ο κ. Μπάιντεν πρέπει να ξεπεράσει το πρόβλημα, αντί να φαίνεται ότι τρέχει να προλάβει τους Ευρωπαίους. Ηδη φέτος, ο Μπάιντεν συμφώνησε να στείλει άρματα μάχης M1 Abrams και είπε ότι θα επιτρέψει στους Ουκρανούς πιλότους να εκπαιδεύονται σε αμερικανικής κατασκευής F-16, κινήσεις που συνιστούν σημαντικές ανατροπές.

Το θέμα της πορείας της Ουκρανίας προς την ένταξη αναμενόταν να είναι κεντρικό στη συνάντηση που είχε ο Μπάιντεν με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ την Τρίτη στο Οβάλ Γραφείο. Ο αξιωματούχος της συμμαχίας πραγματοποίησε την τελευταία του επίσκεψη, εκτός κι αν προκύψει μια ώθηση της τελευταίας στιγμής για να παρατείνει εκ νέου τη θητεία του.

Ο κ. Στόλτενμπεργκ κόμισε μια συμβιβαστική πρόταση στον κ. Μπάιντεν, στην οποία το ΝΑΤΟ θα συμφωνούσε ότι η Ουκρανία, δοκιμασμένη σε μάχη με εξοπλισμό και εκπαίδευση του ΝΑΤΟ, δεν θα χρειαζόταν να περάσει από την τυπική διαδικασία για τα υποψήφια μέλη προτού μπορέσει να ενταχθεί, σύμφωνα με υψηλόβαθμο αξιωματούχο των ΗΠΑ.

Αλλοι αξιωματούχοι είπαν ότι αυτό θα εγείρει ερωτήματα σχετικά με το τι θα αντικαταστήσει αυτή τη διαδικασία, συμπεριλαμβανομένης της απόκτησης διαβεβαιώσεων ότι η Ουκρανία, η οποία έχει ιστορικό διαφθοράς και βρίσκεται υπό στρατιωτικό νόμο εν καιρώ πολέμου, δεν θα καταστεί αυταρχική.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση