ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 16:27
 

Σταθερά στην πρώτη θέση το κόμμα του Σεμπάστιαν Κουρτς

Σύμφωνα με δύο δημοσκοπήσεις διαπιστώνουν μία αύξηση του ποσοστού του Λαϊκού Κόμματος στο 34%, κατά 2,5 μονάδες

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Εννέα μήνες μετά τις τελευταίες αυστριακές βουλευτικές εκλογές της 15ης Οκτωβρίου 2017, το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα του Αυστριακού καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς, που από τις 18 Δεκεμβρίου ηγείται της κυβέρνησης συνασπισμού με το ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων, παραμένει σταθερά πρώτη πολιτική δύναμη στη χώρα. 

Και οι δύο νέες αντιπροσωπευτικές δημοσκοπήσεις για λογαριασμό της εφημερίδας Oberoesterreichische Nachrichten και του εβδομαδιαίου πολιτικο-οικονομικού περιοδικού Profil, οι οποίες δημοσιεύονται σήμερα, διαπιστώνουν μία αύξηση του ποσοστού του Λαϊκού Κόμματος στο 34%, κατά 2,5 μονάδες μεγαλύτερο σε σχέση με το εκλογικό του αποτέλεσμα που ήταν στο 31,5%.

Στη δημοσκόπηση του περιοδικού Profil, δεύτερο εμφανίζεται το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, της αντιπολίτευσης --το οποίο, ως πρώτο κόμμα, βρισκόταν επικεφαλής των αυστριακών κυβερνήσεων τα προηγούμενα δέκα χρόνια-- με ποσοστό 29%, έναντι του 26,9% στις εκλογές, και σημαντική διαφορά απέναντι στο Κόμμα των Ελευθέρων που βρίσκεται στο 24% (26% στις εκλογές του Οκτωβρίου).

Η ίδια δημοσκόπηση φέρει ως τέταρτο κόμμα το νεοφιλελεύθερο ΝΕΟΣ (Νέα Αυστρία) με ποσοστό 5% έναντι του 5,3% στις εκλογές, και ακολουθούν οι Πράσινοι με ποσοστό 4% (3,8%) και η "Λίστα Πιλτς" με 2% (4,4%). Η "Λίστα Πιλτς" είχε πρωτοεμφανιστεί στις τελευταίες εκλογές εξασφαλίζοντας την είσοδό της στη Βουλή, σε αντίθεση με τους Πράσινους που δεν είχαν εξασφαλίσει το όριο του 4% και που δεν βρίσκονται πλέον στη νέα Βουλή, για πρώτη φορά έπειτα από την επί 31 χρόνια εκεί παρουσία τους.

Στη δεύτερη δημοσκόπηση της εφημερίδας Oberoesterreichische Nachrichten, το Λαϊκό Κόμμα βρίσκεται επίσης στο 34%, αλλά στη δεύτερη θέση φέρεται να περνά το Κόμμα των Ελευθέρων με ποσοστό 28% και οι Σοσιαλδημοκράτες να ακολουθούν ως τρίτο κόμμα με ποσοστό 26%, ενώ με 4% εμφανίζεται το ΝΕΟΣ, με 4% η "Λίστα Πιλτς" και με 3% οι Πράσινοι.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση για το περιοδικό Profil, που περιείχε και άλλα ερωτήματα, η κυβέρνηση συνασπισμού Λαϊκού Κόμματος και Κόμματος των Ελευθέρων, στο σχεδόν επτάμηνο από την ανάληψη της εξουσίας (στις 18 Δεκεμβρίου), δεν κατόρθωσε να "πείσει" στον τομέα της κοινωνικής πολιτικής.

Και αυτό διαπιστώνεται από τη δημοσκόπηση, στην οποία οι ερωτηθέντες, στη σχετική πλειονότητά τους και σε ποσοστό 43%, εκτιμούν το έργο της τωρινής κυβέρνησης του Σεμπάστιαν Κουρτς στην κοινωνική πολιτική, ως "χειρότερο" από εκείνο της προηγούμενης κυβέρνησης υπό τον Σοσιαλδημοκράτη καγκελάριο Κρίστιαν Κερν.

Για το 28% των ερωτηθέντων, η επίδοση της νυν κυβέρνησης στον κοινωνικό τομέα εκτιμάται ως "περίπου ίδια" με της προηγούμενης και μόνον το 19% το θεωρεί "καλύτερο". Αντίθετα, "καλή" είναι η εικόνα που παρουσιάζει στους ψηφοφόρους η σημερινή κυβέρνηση στα ζητήματα της μετανάστευσης και της πολιτικής ασύλου, στα οποία το έργο της εκτιμάται από ένα ποσοστό 53% ως "καλύτερο" από της προηγούμενης και μόνον το 25% το θεωρούν ως "χειρότερο".

Μετά τις βουλευτικές εκλογές της 15ης Οκτωβρίου, το Λαϊκό Κόμμα διαθέτει 62 έδρες στο σύνολο των 183 εδρών της αυστριακής Βουλής (κατά 15 περισσότερες από ό, τι στην προηγούμενη Βουλή), ενώ αμετάβλητος, στις 52, παραμένει ο αριθμός των εδρών των Σοσιαλδημοκρατών, με τους Ελεύθερους να έχουν αυξήσει τις έδρες τους κατά 11 στις 51 έδρες, το ΝΕΟΣ να έχει βελτιώσει τη δύναμή του κατά μία έδρα στις 10, και τη "Λιστα Πιλτς", που εκπροσωπείται για πρώτη φορά στη νέα Βουλή, να διαθέτει οκτώ έδρες.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Στα δυο προεδρικό - ΑΚΕΛ για κυπριακό

«Ο κ. Άντρος καλά κάνει να δει ψυχολόγο. Η εμμονή του να αντιπολιτεύετε έχει καταλήξει ασθένεια. »
ΑΚΑ  |  09:37

Σ.Κυριακίδου: Θλίψη και απογοήτευση για την ποινή στον παιδεραστή

«Γίνεται να μην τυγχάνει εκμετάλλευσης το …γεγονός για αυτοπροβολή ως η …προστάτης των αδυνάτων; …δεν ...»
Ai Em  |  09:20

Ξανά στην Υπουργό Εργασίας για την J&P Overseas

«NTROPI STIS OIKOGENIES IOANOU KAI PARASKEVAIDE POU AFINOUN TO PROSOPIKO TOUS APLIROTO. DRN FTENE OI ...»
PROIN IPALLILOS J&P  |  17:28

Εκτός διαπραγματευτικής ομάδας για Κυπριακό το ΑΚΕΛ

«Προς Ανώνυμο (φόβος γνώμης??): Αυτό μας καίει, ότι έχει λόγο η αντιπολίτευση, όσο μικρή και να είναι? ...»
Yiannos  |  10:11

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση