ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Στην τελική ευθεία η εφαρμογή των κανόνων της ΕΕ για τη χρήση δεδομένων

Ο κανονισμός έχει ως στόχο να ενισχύσει την ιδιωτικότητα των χρηστών του διαδικτύου αλλά και άλλων «έξυπνων» συνδεδεμένων συσκευών (μέσω του «Internet of Things»)

ΚΥΠΕ

Σε ισχύ τίθεται από την Πέμπτη και επίσημα ο Ευρωπαϊκός Κανονισμός για τα Δεδομένα, ο οποίος ρυθμίζει την πρόσβαση και χρήση των δεδομένων που παράγονται σε όλους τους τομείς της οικονομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όπως έχει συμφωνηθεί, ο κανονισμός θα τεθεί σε εφαρμογή σε 20 μήνες από την έναρξη νομικής ισχύος του, δηλαδή την 11η Σεπτεμβρίου 2025.

Ο κανονισμός έχει ως στόχο να ενισχύσει την ιδιωτικότητα των χρηστών του διαδικτύου αλλά και άλλων «έξυπνων» συνδεδεμένων συσκευών (μέσω του «Internet of Things»), καθώς και την ευρύτερη αξιοποίηση δεδομένων στη βιομηχανία, μεταξύ άλλων και στην ανάπτυξη εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης.

Μεταξύ άλλων, ο κανονισμός προσδιορίζει ποιος μπορεί να δημιουργήσει αξία από τα δεδομένα και υπό ποιες προϋποθέσεις. Παράλληλα, έχει στόχο να συμβάλει στη δημιουργία μιας ανταγωνιστικής και καινοτόμου αγοράς για τα δεδομένα.

«Μέσω σαφών νομοθεσιών για τα δεδομένα θα δώσουμε στους χρήστες τον έλεγχο της κοινής χρήσης των δεδομένων που παράγουν οι συνδεδεμένες συσκευές τους, διασφαλίζοντας παράλληλα την προστασία του εμπορικού απορρήτου και το ευρωπαϊκό θεμελιώδες δικαίωμα στην ιδιωτική ζωή», εξήγησε η Εκτελεστική Αντιπρόεδρος της Κομισιόν αρμόδια για θέματα ψηφιακής πολιτικής, Μαργκρέτε Βέσταγκερ.

Με τη σειρά του Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς, Τιερί Μπρετόν, ανέφερε πως ο κανονισμός θα συνεισφέρει στην «ανάπτυξη μιας ακμάζουσας, καινοτόμου και ανοικτής ευρωπαϊκής οικονομίας δεδομένων, με τους δικούς μας όρους».

«Οι Ευρωπαίοι πολίτες και οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις θα επωφεληθούν από τον πλούτο των βιομηχανικών δεδομένων που θα καταστούν διαθέσιμα, οδηγώντας σε νέες εφαρμογές βασισμένες στη χρήση αυτών των δεδομένων, μεταξύ άλλων και στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης», πρόσθεσε.

Μεταξύ άλλων ο κανονισμός δίνει τη δυνατότητα στους χρήστες να έχουν πρόσβαση στα δεδομένα που παράγουν οι συσκευές τους και να τα μοιράζονται, όπως για παράδειγμα για σκοπούς συντήρησης ή επιδιόρθωσης αυτοκινήτων, θα δίνει πρόσβαση σε δημόσιες υπηρεσίες σε δεδομένα του ιδιωτικού τομέα για σκοπούς αντιμετώπισης κρίσεων όπως πυρκαγιές και πλημμύρες, θα προστατεύει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις από καταχρηστικές πρακτικές, και θα επιτρέπει στους καταναλωτές να αλλάζουν εύκολα παροχείς υπηρεσιών cloud.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση