ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Σύνοδος Κορυφής Ε.Ε – CELAC: Στόχος η «επανεκκίνηση» των σχέσεων με τις χώρες της Λατινικής Αμερικής

Επενδύσεις στις χώρες της Λατινικής Αμερικής, συνεργασία στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, εμπορικές συμφωνίες με τις χώρες του Mercosur της κοινής αγοράς του νότου

Kathimerini.gr

Αλεξάνδρα Βουδούρη 

Μια «επανεκκίνηση» των σχέσεων Ευρωπαϊκής Ένωσης με τις χώρες της Λατινικής Αμερικής και Καραϊβικής θα επιχειρήσουν οι 27 Ευρωπαίοι ηγέτες στη διήμερη σύνοδο κορυφής (EU – CELAC), που ξεκινά σήμερα στις Βρυξέλλες, μετά από την τελευταία αντίστοιχη συνάντηση πριν από οκτώ χρόνια (το 2015).

Επενδύσεις στις χώρες της Λατινικής Αμερικής, συνεργασία στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, εμπορικές συμφωνίες με τις χώρες του Mercosur της κοινής αγοράς του νότου (Αργεντινή, Βραζιλία, Παραγουάη, Ουρουγουάη) αλλά και την Χιλή και το Μεξικό αναμένεται να κυριαρχήσουν στη διήμερη συνάντηση.

«Ο Λούλα στις Βρυξέλλες»

Περίπου 50 ηγέτες από τις χώρες της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής θα βρεθούν σήμερα στις Βρυξέλλες, ωστόσο ένας θα είναι ο «πρωταγωνιστής». Ο πρόεδρος της Βραζιλίας, Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα με την επανεκλογή του οποίου η χώρα του «επανήλθε» στην ευρωπαϊκή ατζέντα και προσεκλήθη στη σημερινή σύνοδο, όπως ανέφεραν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι.

Η εκλογή του Λούλα στον προεδρικό θώκο της Βραζιλίας τον περασμένο Ιανουάριο είχε προκαλέσει μεγάλες προσδοκίες στην Ε.Ε ότι υπάρχει δυνατότητα ευθυγράμμισης του με αρκετές από τις πολιτικές της Ένωσης, όμως προς το παρόν δεν έχει ανταποκριθεί σε αυτές. Ο λόγος είναι ότι ο Λούλα διατηρεί «ουδέτερη στάση» σε ό,τι αφορά τον πόλεμο στην Ουκρανία, αντιτίθεται στις προτεινόμενες «δικλείδες ασφαλείας» της Ε.Ε σε ό,τι αφορά την προστασία του περιβάλλοντος στο πλαίσιο της συμφωνίας εμπορίου – που παραμένει ανυπόγραφη- με τις χώρες του Mercosur. Αυτό που ωστόσο προβληματίζει περισσότερο είναι οι στενές σχέσεις του αριστερού προέδρου με την Μόσχα και το Πεκίνο.

Η Ισπανία που προεδρεύει του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την 1η Ιουλίου αναζητά μια «επιτυχία» που θα την πιστωθεί ο νυν πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ ενόψει των βουλευτικών εκλογών την ερχόμενη Κυριακή. Ωστόσο. οι συνολικά 16 σελίδες των κοινών συμπερασμάτων έχουν ήδη περιοριστεί αρκετά εδώ και μέρες, καθώς αρκετές πρωτεύουσες της Λατινικής Αμερικής ζητούν να αφαιρεθούν φράσεις που παραπέμπουν σε καταδίκη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Αρκετοί ηγέτες των χωρών της Λατινικής Αμερικής εξάλλου θεωρούν το ενδιαφέρον της Ε.Ε «όψιμο» γνωρίζοντας ότι ουσιαστικά αυτό που επιζητούν οι Ευρωπαίοι είναι συμφωνίες που θα εξασφαλίσουν κρίσιμες πρώτες ύλες (critical raw materials).

«Ιστορική στιγμή»

Παρ’ όλα αυτά, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι επιμένουν να χαρακτηρίζουν την σύνοδο κορυφής «ιστορική στιγμή» που θα ανανεώσει τις σχέσεις μεταξύ των δύο πλευρών του Ατλαντικού. Παρά το γεγονός ότι μια εμπορική συμφωνία με τις χώρες του Mercosur μάλλον δεν θα επιτευχθεί τις επόμενες δύο μέρες, κάποιες θετικές δηλώσεις από πλευράς ιδιαίτερα της Βραζιλίας για την προοπτική ενίσχυσης της συνεργασίας ίσως αποτελέσουν την απαρχή μιας νέας σχέσης Ε.Ε με τις χώρες της Λατινικής Αμερικής, ώστε να μπορέσει σε έναν ελάχιστο βαθμό να «ανταγωνιστεί» την Κίνα.

Υπήρξαν βέβαια εκκλήσεις από το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο να μην προσκληθεί η Βενεζουέλα στην σύνοδο κορυφής, όμως, εκπρόσωποι από το Καράκας θα βρεθούν σήμερα στις Βρυξέλλες, καθώς όπως ανέφεραν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι η συνάντηση θα διεξαχθεί χωρίς αποκλεισμούς. Λίγο πριν την έναρξη της συνόδου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσία της προέδρου της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και του Ισπανού πρωθυπουργού θα διοργανώσει μια συνάντηση επιχειρηματική προκειμένου να συζητηθούν οι προοπτικές επενδύσεων και πρότζεκτ σε χώρες της Λατινικής Αμερικής.

Η στρατηγική Global Gateway της Ε.Ε, η ευρωπαϊκή στρατηγική δηλαδή για την προώθηση έξυπνων, καθαρών και ασφαλών συνδέσεων στους τομείς της ψηφιακής τεχνολογίας, της ενέργειας και των μεταφορών και για την ενίσχυση των συστημάτων υγείας, εκπαίδευσης και έρευνας σε ολόκληρο τον κόσμο αναμένεται να αποφέρει τα αποτελέσματα, που επιδιώκει η Ε.Ε από αυτή τη σύνοδο καθώς σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο τόσο η Κομισιόν όσο και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα επενδύσεων αυξάνουν τη συνεισφορά τους έως και 10 δισεκατομμύρια ευρώ.

Η διήμερη σύνοδος θα προσφέρει παράλληλα την ευκαιρία σε ορισμένα κράτη μέλη να παρουσιάσουν τις δικές τους διμερείς συμφωνίες σήμερα, ενώ συνολικά 108 έργα σε υποδομές και νέες επενδύσεις θα ανακοινωθούν στη διάρκεια της συνόδου, σύμφωνα με Ευρωπαίους αξιωματούχους.

Στο πλαίσιο αυτό, η Κομισιόν θα υπογράψει μνημόνιο συμφωνίας με την Ουρουγουάη για την ενίσχυση της συνεργασίας στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και του πράσινου υδρογόνου. Η ΕΕ έχει ήδη παρόμοια εταιρική σχέση με την Αργεντινή.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση