ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Συρία: Μάχη επιβίωσης στην ανατολική Γούτα

Ωστόσο το τελευταίο διάστημα ο κλοιός έσφιξε σημαντικά και η περιοχή έχει αποκοπεί από τον έξω κόσμο

ΠΗΓΗ: skai.gr

Η ανατολική Γούτα, προπύργιο των αντικαθεστωτικών σε κοντινή απόσταση από τη Δαμασκό, έχει γίνει τις τελευταίες ημέρες επίκεντρο μιας ακόμη δραματικής κλιμάκωσης του πολέμου στη Συρία.

Ο Μάρτεν Μύλιους, συντονιστής ανθρωπιστικής βοήθειας στην οργάνωση CARE για την Εγγύς Ανατολή, επισήμανε στην DW ότι η συγκεκριμένη περιοχή πολιορκούνταν από τις δυνάμεις του σύρου προέδρου Άσαντ και τα προηγούμενα χρόνια. Ωστόσο το τελευταίο διάστημα ο κλοιός έσφιξε σημαντικά και η περιοχή έχει αποκοπεί από τον έξω κόσμο, λέει ο Μάρτεν Μύλιους, η οργάνωση του οποίου έχει συνεργάτες στην ανατολική Γούτα.

«Τις τελευταίες μέρες, με την επιθετική στρατιωτική επιχείρηση, υπήρξε βεβαίως νέα κλιμάκωση, η οποία είναι πολύ δραματική για τους ανθρώπους. Υπάρχουν επιθέσεις εναντίον νοσοκομείων και έχουν σκοτωθεί άμαχοι σε βαθμό που δεν είχαμε δει τα τελευταία τέσσερα με πέντε χρόνια», τονίζει.

Ο Μάρτεν Μύλιους εκτιμά ότι περί τους 400.000 άνθρωποι βρίσκονται σήμερα εγκλωβισμένοι στην ανατολική Γούτα και αναφέρει ότι μετά την καταστροφή των σηράγγων και των περασμάτων που επέτρεπαν την πρόσβαση εκεί, οι τιμές για βασικά είδη διατροφής έχουν εκτοξευθεί. «Ένα κιλό ρύζι στοιχίζει 4,5 δολάρια. Πολλοί άνθρωποι δεν έχουν αυτά τα χρήματα. Έτσι βλέπουμε μια γρήγορη εξάπλωση του υποσιτισμού. Βλέπουμε γυναίκες που χάνουν μαλλιά και δόντια. Εκτιμούμε ότι πάνω από το 10% των παιδιών υποσιτίζονται. Το ζητούμενο εκεί είναι πολύ βασικά πράγματα: διατροφή και φάρμακα. Και αυτές τις μέρες πάνω από όλα και η ασφάλεια, απλά και μόνο η επιβίωση».

Ομοιότητες με το Χαλέπι

Ο Μάρτεν Μύλιους συγκρίνει την κατάσταση στην ανατολική Γούτα με την αντίστοιχη που υπήρξε στο πολύπαθο Χαλέπι. Όπως λέει, η μαζική στρατιωτική κλιμάκωση έχει καταστήσει σχεδόν αδύνατη την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθεια στην ανατολική Γούτα. Ενδεικτικά αναφέρει ότι το τελευταίο κομβόι που μπόρεσε να αποστείλει η οργάνωσή του ήταν τον περασμένο Νοέμβριο.

Ερωτηθείς τι θα μπορούσε να κάνει η διεθνής κοινότητα προκειμένου να υπάρξει κατάπαυση του πυρός και να αρθεί ο αποκλεισμός, ο Μάρτεν Μύλιους επισημαίνει ότι «τώρα θα πρέπει να ασκηθεί διπλωματική πίεση. Αυτό είναι βεβαίως δύσκολο. Ξέρουμε τους συσχετισμούς στο Συμβούλιου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Και η σύγκρουση έχει περιπλακεί και διεθνοποιηθεί σε τέτοιο βαθμό τα τελευταία χρόνια ώστε τα μέσα επίλυσης σήμερα να είναι εξαιρετικά περιορισμένα».

Πηγή: http://www.skai.gr/news/world/article/367474/suria-mahi-epiviosis-stin-anatoliki-gouta/#ixzz57s2Y4sbV
Follow us: @skaigr on Twitter | skaigr on Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: skai.gr

Σχόλια αναγνωστών

Στεφάνου: Κακόβουλα ψέματα τα περί σχέσης ΑΚΕΛ-Ιβάν

«Από ότι φαίνεται η στήλη της Καθημερινής poticsblog, κατάντησε χαλκείο ψευδών ειδήσεων. »
Leo  |  14:39

Παίρνει αναβολή η διάσκεψη Άντρου

«Ένα χαμένο κόμμα προσπαθεί να βρει τα πόδια του που δυστυχώς του έχει κόψει ο Χριστόφιας και τώρα ο ...»
knak  |  12:44

Στο δείπνο της Συνόδου Αρχηγών Κρατών τα θέματα της Τουρκίας

«Και εμείς ακόμη κράζουμε για κόστος στη Τουρκία. Μια χώρα σαν το Ηνωμένο Βασίλειο και βρίσκεται μόνη ...»
Λευκωσιατης  |  10:40

Αλέκος προς Οδυσσέα: Πολύ μικρός για να μου μιλάς για εντιμότητα

«Αντί να παραιτηθεί για σκοπούς ευθιξίας (και όχι μόνο) κατηγορεί άλλους ο κ Αλέκος. Έλεος σε αυτόν τον ...»
Γιάννος  |  13:51

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση