ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Σύστημα πρόβλεψης σεισμών σώζει ζωές στο Μεξικό

Το σύστημα δίνει τη δυνατότητα έγκαιρης ανίχνευσης σεισμικών δονήσεων μεγαλύτερων από 6,1 ρίχτερ

ΠΗΓΗ: skai.gr

Το συγκεκριμένο σύστημα έχει εγκατασταθεί στις ακτές του Μεξικού από το 1991 σε συνέχεια του σεισμού του 1985 από τον οποίο έχασαν επισήμως τη ζωή τους 5.000 άνθρωποι.

Αρχικά το σύστημα περιελάμβανε την εγκατάσταση 20 περίπου αισθητήρων σε συγκεκριμένα σημεία του κόλπου του Μεξικού και δίνει τη δυνατότητα έγκαιρης ανίχνευσης σεισμικών δονήσεων μεγαλύτερων από τα 6,1 Ρίχτερ. Σημειώνεται πως το συγκεκριμένο σύστημα από το 1991 αναπτύχθηκε σημαντικά και επενδύθηκαν από την Μεξικανική Κυβέρνηση σημαντικά κεφάλαια και σήμερα διαθέτει πλέον 100 αισθητήρες οι οποίοι είναι συνδεδεμένοι τόσο με σεισμογράφους όσο και με σειρήνες στα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας.

Η δυνατότητα έγκαιρης πρόβλεψης της σεισμικής δόνησης (υπολογίζεται από τις αρχές σε περίπου 60 με 90 δευτερόλεπτα) έσωσε πιθανότατα τη ζωή σε χιλιάδες ανθρώπους και έδωσε κρίσιμο πλεονέκτημα στις αρμόδιες υπηρεσίες.

Σημειώνεται πως ένα αντίστοιχο σύστημα πρόβλεψης δονήσεων αναπτύσσουν και οι ΗΠΑ το οποίο όμως αναμένεται να τερματιστεί μετά τις περικοπές που έχει εξαγγείλει ο Ντόναλντ Τραμπ. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα των ΗΠΑ έχει προϋπολογισμό 10 εκατ. δολάρια και αρχικώς είχε προγραμματιστεί να λειτουργήσει πιλοτικά από το 2018.

ΣΧΟΛΙΑ

Η είδηση είναι λειψή: Δεν μας λέτε πώς έσωσε ζωές κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων σεισμών στο Μεξικό. Πήραν την προειδοποίηση 60-90 δευτερόλεπτα προηγουμένως; Τι πρόλαβαβ να κάνουν μέσα σε αυτά τα δευτερόλεπτα;

Παναγιώτης Νικηφόρου
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: skai.gr

Σχόλια αναγνωστών

Το γλωσσάρι της αλήθειας

«Ορθός και εύστοχος »
Στάθης  |  16:31

Κατάθεση εγγράφων δέχεται η Ερευνητική για τον Συνεργατισμό

«Aς ελπίσουμε ότι θα δούμε κάτι το καινούργιο και ... αποκαλυπτικό! »
knak  |  13:14

Το γλωσσάρι της οργής

«Κι εσείς κύριε Απόστολε Κουρουπάκη, το βιολί σας. Η προσπάθεια για εμπέδωση του Γλωσσαρίου από τους ...»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  12:31

Ενα βακτήριο απειλεί να γίνει σούπερ ιός

«Παρακαλώ να επισημάνετε στο συγγραφέα ότι άλλο ιός άλλο βακτήριο! Καμμία σχέση. Έλλειψη βιολογικού ...»
Αντώνιος Κριμιτζας  |  01:29

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση