ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Τα τρία σημεία «κλειδιά» της ομιλίας Μπάιντεν και η Ακροδεξιά

Το στίγμα της προεκλογικής του εκστρατείας με πιθανότερο αντίπαλο τον Τραμπ και την άνοδο της Ακροεδεξιάς έδωσε ο Αμερικανός πρόεδρος χθες Πέμπτη

Kathimerini.gr

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν μετέτρεψε την ομιλία του για την Κατάσταση του Εθνους στο Κογκρέσο, η οποία μεταδόθηκε τηλεοπτικά, σε δυναμικό εναρκτήριο λάκτισμα της προεκλογικής του εκστρατείας.

Η προεκλογική περίοδος δεν έχει κηρυχθεί επίσημα, καθώς οι υποψήφιοι για την προεδρία δεν έχουν πάρει ακόμα το χρίσμα από τα κόμματά τους.

Ωστόσο, μετά τις σαρωτικές νίκες που πέτυχαν Μπάιντεν και Τραμπ στις 15 πολιτείες της «Σούπερ Τρίτης» αυτή την εβδομάδα, η εκλογική ρεβάνς μεταξύ των δύο θεωρείται δεδομένη, παρόλο που η πλειονότητα των Αμερικανών δεν την ήθελε, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις.

Δύσκολα θα έβρισκε ο Αμερικανός πρόεδρος καλύτερη ευκαιρία για να δώσει το στίγμα της εκστρατείας του, καθώς απευθύνθηκε σε ένα από τα μεγαλύτερα ακροατήρια που θα έχει πριν από τις εκλογές του Νοεμβρίου.

Δεν ανέφερε ούτε μία φορά το όνομα του Ντόναλντ Τραμπ. Ωστόσο, επικαλέστηκε επανειλημμένα την απειλή που συνιστά ο πιθανότερος αντίπαλός του στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου, επιλέγοντας «σφυρί αντί για κλαδί ελιάς», όπως εύστοχα επισημαίνει ανάλυση του Politico.

Τον «φλογερό» τόνο της ομιλίας του Μπάιντεν υπογραμμίζει η Washington Post, η οποία κάνει λόγο για «επίθεση» στον Τραμπ, ενώ οι ΝΥΤ, τονίζουν την αντίθεση μεταξύ των δύο υποψηφίων, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για μία επιλογή «μεταξύ εκδίκησης και αξιοπρέπειας».

Με την ξεκάθαρα πολιτική ομιλία του, ο Μπάιντεν δεν άφησε αμφιβολίες για το ποιο ήταν το πραγματικό διακύβευμα της βραδιάς για τον ίδιο.

Οσον αφορά τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου, ο Αμερικανός πρόεδρος πρόταξε τρεις προκλήσεις: την «εξέγερση» της 6ης Ιανουαρίου, την οποία κατηγορείται ότι υποκίνησε ο Τραμπ, τα αναπαραγωγικά δικαιώματα – που θα κινδύνευαν, εάν ο προκάτοχός του επέστρεφε στο αξίωμα και τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Η επίκληση ενός πολέμου στην άλλη άκρη του Ατλαντικού στην αρχή της ομιλίας του, αποτέλεσε ασυνήθιστη επιλογή. Οπως ασυνήθιστη, για το είδος της ομιλίας, ήταν και η επίθεση στον Τραμπ για τη δήλωσή του ότι θα ενθάρρυνε τη Ρωσία να «κάνει ό,τι διάολο θέλει» στους συμμάχους του ΝΑΤΟ που δεν δαπανούν αρκετά για την άμυνα.

Το διακύβευμα του Νοεμβρίου

Σε κάθε περίπτωση, η ομιλία του δεν αποτέλεσε «πράξη συμφιλίωσης» ούτε προσπάθεια σφυρηλάτησης πολιτικής ενότητας αλλά προετοιμασία για την ιστορική ρεβάνς με τον Τραμπ που ενισχύεται από την ακροδεξιά πτέρυγα των Ρεπουμπλικανών.

«Οπως κάνω από τότε που εξελέγην στο αξίωμα, ζητώ από όλους σας, χωρίς να λαμβάνετε υπόψη το κόμμα, να ενωθείτε και να υπερασπιστείτε τη δημοκρατία μας», είπε ο Μπάιντεν στους συγκεντρωμένους βουλευτές, θέτοντας ξεκάθαρα το διακύβευμα της αναμέτρησης του Νοεμβρίου.

Κατήγγειλε τη συμπεριφορά του πρώην προέδρου, κάνοντας αναφορά στο «ψέμα» ότι «του έκλεψε τις εκλογές του 2020».

«Δεν μπορείς να αγαπάς τη χώρα σου μόνο όταν κερδίζεις», ανέφερε ο Μπάιντεν.

Οι Δημοκρατικοί υποδέχθηκαν με ενθουσιασμό την ομιλία, ενώ οι σύμμαχοί του τόνισαν ότι ο «φλογερός» τόνος του Αμερικανού προέδρου αποτέλεσε απάντηση στις επικρίσεις σχετικά με την ηλικία του, καθώς και ότι απέδειξε πως είναι απόλυτα ικανός να διεκδικήσει ακόμα μία θητεία.

Εστίασαν ακόμα στις αναφορές του στα μεγαλύτερα επιτεύγματα της προεδρίας του, όπως ο αριθμός ρεκόρ θέσεων εργασίας, η προστασία των αναπαραγωγικών δικαιωμάτων και οι προσπάθειές του να διασφαλίσει την ενότητα του έθνους.

Ο Μπάιντεν υποσχέθηκε ότι θα «υπερασπιστεί τη δημοκρατία απέναντι σε εξτρεμιστικές δυνάμεις», αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα συνεχίσει να «επιτίθεται» στον ποινικά διωκόμενο πιθανότερο υποψήφιο των Ρεπουμπλικανών για την προεδρία.

Στη διάρκεια της ομιλίας του, διάρκειας 67 λεπτών, αναφέρθηκε 13 φορές στον «προκάτοχό» του, απορρίπτοντας τη λογική «εκδίκησης και τιμωρίας» που εκπροσωπεί. «Αυτό δεν είμαι εγώ», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Μπάιντεν κατά την ομιλία του, οκτώ μήνες πριν οι ψηφοφόροι προσέλθουν στις κάλπες, αναφέρθηκε εκτενώς στη βελτίωση της αμερικανικής οικονομίας.

Επίσης, έκανε μνεία στην εισροή μεταναστών και στην ασφάλεια των νότιων συνόρων των ΗΠΑ, τονίζοντας πως οι Ρεπουμπλικάνοι απέρριψαν την πρόσφατη διακομματική συμφωνία για τα σύνορα με εντολή του Τραμπ.

Η ατμόσφαιρα στην αίθουσα έγινε αρκετές φορές εκρηκτική, με τους Ρεπουμπλικάνους να φωνάζουν για να διακόψουν τον Μπάιντεν στη μέση της φράσης του, καθώς επέκρινε τις θέσεις τους σε ζητήματα όπως οι φόροι, η κοινωνική ασφάλιση και η μετανάστευση.

Ο Μπάιντεν και η ομάδα του είχαν προβλέψει τις διακοπές και ο πρόεδρος ήταν προετοιμασμέος με ανταπαντήσεις.

Από την πλευρά τους οι Δημοκρατικοί φώναξαν αρκετές φορές το σύνθημα: «Τέσσερα ακόμη χρόνια!». Κάποια στιγμή, ο Μπάιντεν παρουσίασε τον πρόεδρο των Εργαζομένων στην Ενωμένη Αυτοκινητοβιομηχανία Σον Φέιν, ο οποίος σηκώθηκε και κούνησε θριαμβευτικά τη γροθιά του.

Το πιο ακανθώδες θέμα της προεδρίας του, μέχρι στιγμής, ωστόσο, υπήρξε ο πόλεμος Ισραήλ – Χαμάς, καθώς για τους χειρισμούς του στη σύγκρουση έχει δεχθεί επικρίσεις από τμήμα της εκλογικής του βάσης που εκφράστηκε και στις προκριματικές εκλογές μέσω του κινήματος «Αδέσμευτη ψήφος», καταγράφοντας στήριξη 20% στη Μινεσότα.

Ο Μπάιντεν επιχείρησε να επαναπροσδιορίσει τη σύγκρουση και να εξηγήσει γιατί οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστήριξαν το Ισραήλ παρά τις εικόνες ανθρωπιστικής φρίκης από τη Γάζα.

Ο πρόεδρος προσπάθησε για ακόμα μία φορά να εξηγήσει ότι αναγνωρίζει το δικαίωμα του Ισραήλ να υπερασπιστεί τον εαυτό του, ενώ παράλληλα ανακοίνωσε την κατασκευή πλωτής προβλήτας στα ανοικτά της Γάζας για να διευκολύνει τις παραδόσεις βοήθειας στους Παλαιστίνιους.

Η «σημαία» των Δημοκρατικών

Οπως προέκυψε από την ομιλία του Αμερικανού προέδρου, κατά την προεκλογική εκστρατεία μέχρι τις προεδρικές εκλογές, σημαία του «κόμματος της ελευθερίας» των Δημοκρατικών θα αποτελέσουν τα αναπαραγωγικά δικαιώματα.

Το ζήτημα ήρθε και πάλι στο προσκήνιο πρόσφατα, εξαιτίας της απόφασης δικαστή της Αλαμπάμα που θέτει σε κίνδυνο τη διαδικασία της εξωσωματικής γονιμοποίησης στην εν λόγω πολιτεία.

Το θέμα ευνοεί εκλογικά τους Δημοκρατικούς και πιθανότατα θα κυριαρχήσει και πάλι στην επερχόμενη εκστρατεία.

Πάντως, ο Μπάιντεν δεν είπε ποτέ τη λέξη «άμβλωση» -το κάνει σπάνια- παρόλο που υπήρχε στο κείμενο της ομιλίας που έδωσε στη δημοσιότητα ο Λευκός Οίκος.

Για τον 81χρονο πρόεδρο, οι παλιές συνήθειες είναι δύσκολο να σπάσουν. Ωστόσο, στη διάρκεια της ομιλίας του, επιχείρησε να μετατρέψει την ηλικία σε ένδειξη σοφίας. Σημείωσε, σε κάποιο σημείο, ότι είχε γεννηθεί κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία

Ξεκίνησε την ομιλία του υπενθυμίζοντας πώς ο Φραγκλίνος Δ. Ρούσβελτ το 1941 προέτρεψε ένα απομονωτικό Κογκρέσο να βοηθήσει τον κόσμο που κινδύνευε από τον πόλεμο.

Συνέκρινε εκείνη τη στιγμή με τις σημερινές απειλές του έθνους στο εσωτερικό και στο εξωτερικό – κυρίως πιέζοντας τους Ρεπουμπλικάνους να χρηματοδοτήσουν τις μάχες της Ουκρανίας κατά της Ρωσίας και επανειλημμένα προειδοποίησε για τους κινδύνους επιστροφής του Τραμπ στην εξουσία.

Ο Μπάιντεν επιτέθηκε στον Τραμπ για την ήπια αντιμετώπιση του προέδρου της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν.

«Από τον Πρόεδρο Λίνκολν και τον Εμφύλιο Πόλεμο, η ελευθερία και η δημοκρατία δεν έχουν δεχτεί επίθεση στην πατρίδα μας όπως σήμερα», είπε ο Μπάιντεν, υψώνοντας τη φωνή του σε κραυγή.

«Αυτό που κάνει τη στιγμή μας σπάνια είναι η ελευθερία της δημοκρατίας, που δέχεται επίθεση τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό», πρόσθεσε.

«Σκοπός μου απόψε είναι να αφυπνίσω αυτό το Κογκρέσο και να προειδοποιήσω τον αμερικανικό λαό ότι αυτή δεν είναι μία συνηθισμένη στιγμή», τόνισε.

Ανοδος της ακροδεξιάς

Ο Μπάιντεν υπολείπεται του Τραμπ κατά πέντε ποσοστιαίες μονάδες, σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση των New York Times και Siena College.

Και οι δύο είναι αντιδημοφιλείς, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, ωστόσο ο Τραμπ έχει τεράστια επιρροή σε ακροδεξιά ομάδα Ρεπουμπλικανών στη Βουλή των Αντιπροσώπων, οι οποίοι αυξάνουν την επιρροή τους, με όχημα το μεταναστευτικό, καθώς και την πίεση στον Μπάιντεν.

Το ποσοστό των Αμερικανών που θεωρούν τη μετανάστευση ως το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι Ηνωμένες Πολιτείες έχει αυξηθεί τους τελευταίους μήνες. Η αύξηση των ροών μεταναστών έχει οδηγήσει την κυβέρνηση Μπάιντεν σε θέση άμυνας κατά την έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση