ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Τέχνασμα Ερντογάν η άρση της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης

Σχηματικά μπορεί να καταργείται, νομικά και πολιτικά όμως ο πολιτικός αυταρχισμός λαμβάνει νέες διαστάσεις στην Τουρκία

Του Νίκου Στέλγια

Του Νίκου Στέλγια

twitter

Τα μεσάνυχτα της Τετάρτης τερματίστηκε η κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην Τουρκία που κηρύχθηκε μετά τα αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016 και είχε παραταθεί επτά φορές. Η ισχύς της εξέπνευσε στη 01:00 τα ξημερώματα της Πέμπτης, αφού η κυβέρνηση απλά δεν ζήτησε από το τουρκικό κοινοβούλιο να την ανανεώσει.

Τα τουρκικά και διεθνή μέσα ενημέρωσης προβάλλουν την άποψη ότι από τα μεσάνυχτα επέστρεψε η πολιτική και κοινωνική ομαλότητα στην Τουρκία, γι’ αυτό άλλωστε Δύση και Ε.Ε. σπεύδουν να χαιρετίσουν την όλη εξέλιξη. Παρά το κλίμα αισιοδοξίας που επικρατεί στη Δύση και σε κάποια μέσα ενημέρωσης, οι αναλυτές και τα αντιπολιτευόμενα μέσα ενημέρωσης της Τουρκίας προειδοποιούν ότι η πραγματικότητα είναι πολύ πιο διαφορετική. Σχηματικά μπορεί να καταργείται η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, ωστόσο, νομικά και πολιτικά ο πολιτικός αυταρχισμός λαμβάνει νέες διαστάσεις σε ολόκληρη την Τουρκία.

Καταργήθηκε η αυτονομία συνδικάτων και οργανώσεων

Φως στην πραγματικότητα ρίχνει ένα νέο προεδρικό διάταγμα που φέρει την ονομασία «Προεδρικό Διάταγμα Περί Συμβουλίου Ελέγχου Κράτος». Η αντιπολιτευόμενη ενημερωτική ιστοσελίδα Ντουβάρ μεταδίδει ότι με αυτό το διάταγμα επιμελητήρια, βακούφια, σύλλογοι και συνδικάτα τίθενται υπό de facto έλεγχο του προαναφερόμενου συμβουλίου.

Το επίμαχο διάταγμα υπογράφθηκε από τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγγίπ Ερντογάν, λίγες ώρες πριν την κατάργηση της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης και φέρει μεγάλη σημασία για το μέλλον της Τουρκίας. Με αυτό το διάταγμα, από τώρα και στο εξής, το «Συμβούλιο Ελέγχου Κράτους» έχει το προνόμιο να διώκει και να ελέγχει συλλόγους, συνδικάτα, ομίλους, επιμελητήρια με συνοπτικές διαδικασίες.

Οι αντιδράσεις

Ένα από τα μεγαλύτερα συνδικάτα της Τουρκίας, το DİSK εκφράζει έντονο προβληματισμό για τη νέα εξέλιξη, τονίζοντας ότι ένα συμβούλιο που υπάγεται στην Προεδρία της χώρας, «εξοπλίζεται» με προνόμια και δικαιώματα που παρέχουν στους εαυτούς τους πραξικοπηματικά καθεστώτα. Χαρακτηριστική είναι και η τοποθέτηση της Τουρκικής Ένωσης Ιατρών που τονίζει ότι παρά την άρση της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης, το καθεστώς θα συνεχίσει την πορεία του στην Τουρκία με εσκεμμένο τρόπο.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Νίκου Στέλγια

Σχόλια αναγνωστών

Έριξαν καρφιά στον Πρόεδρο οι ευρωβουλευτές του ΑΚΕΛ

«Ναι, ΑΚΑ, μίλησαν αυτοί που μας κούρεψαν, που έβγαζαν λεφτά στο εξωτερικό για να μην κουρευτούν, αυτοί ...»
Yiannos  |  14:24

Εφεση μετά τον σάλο για την ποινή-χάδι στον παιδεραστή

«Μπορειτε να μας πειτε ποια ειναι η μεγιστη δυνατη ποινη για τα αδικηματα που καταδικαστηκε;»
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ  |  12:42

Στα δυο προεδρικό - ΑΚΕΛ για κυπριακό

«Διερωτούμε πως η σύνταξη επιτρέπει στον ΑΚΑ να γράφει αυτές τις ηλιθιότητες σχεδόν κάθε μέρα.»
CGA  |  09:57

Ξεκίνησε η συγγραφή του πορίσματος για ΣΚΤ

«Aγαπητοί Επίτροποι, να είστε έτοιμοι ή να σας γιουχαϊσουν ή να σας χειροκροτήσουν!»
ΑΚΑ  |  09:54

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση