ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Το «φαινόμενο» Μπαρντελά στη Γαλλία και η άνοδος της Ακροδεξιάς

Η δυναμική του 28χρονου Ακροδεξιού ηγέτη στη Γαλλία θα μπορούσε να είναι ενδεικτική της ενίσχυσης των λαϊκιστικών και εθνικιστικών τάσεων σε όλη την Ε.Ε.

Kathimerini.gr

Ο ακροδεξιός Εθνικός Συναγερμός της Γαλλίας ξεκίνησε επίσημα την προεκλογική του εκστρατεία για τις ευρωεκλογές το περασμένο Σαββατοκύριακο στην πόλη-λιμάνι της Μασσαλίας, μόλις τρεις μήνες πριν από τις κάλπες.

Χιλιάδες υποστηρικτές του συγκεντρώθηκαν σε εκθεσιακό κέντρο, που «στολίστηκε» στα χρώματα της γαλλικής σημαίας σηματοδοτώντας την έναρξη της προεκλογικής περιόδου με το σύνθημα «Η Γαλλία επέστρεψε, η Ευρώπη ξαναγεννιέται».

Οι πιο δυνατές επευφημίες δεν ήταν για τη Λεπέν, αλλά για τον χαρισματικό πρόεδρο του κόμματος, τον μόλις 28χρονο Ζορτνάν Μπαρντελά.

Απευθυνόμενη σε ένα κοινό περίπου 8.000 συγκεντρωμένων, η Λεπέν εξαπέλυσε επίθεση ενάντια στην «παρεμβατική και αυταρχική» γραφειοκρατία των Βρυξελλών, θέτοντας ως στόχο την ανάκτηση εξουσιών από την πλευρά των κρατών-μελών.

«Τα έθνη πρέπει να πάρουν πίσω την εξουσία που έχει κατασχέσει η Ε.Ε.», διακήρυξε η Λεπέν το κόμμα της οποίας προηγείται στις δημοσκοπήσεις, με τον Μπαρντελά ωστόσο να υπογραμμίζει ότι η λεπενική παράταξη δεν επιθυμεί ούτε προωθεί την έξοδο της Γαλλίας από την Ε.Ε. (Frexit).

Ο γεννημένος στο Παρίσι ηγέτης του κόμματος έχει γίνει «μεγάλο» πολιτικό όνομα μέσα σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα από τότε που ανέλαβε επικεφαλής του Εθνικού Συναγερμού στα τέλη του 2022.

Κοντά σε νίκη

Σύμφωνα με πρόσφατες δημοσκοπήσεις, ο Μπαρντελά θα μπορούσε να οδηγήσει τη γαλλική Ακροδεξιά στη μεγαλύτερη νίκη που έχει πετύχει ποτέ σε εθνικές εκλογές.

Το κόμμα του αναμένεται να συγκεντρώσει σχεδόν το 30% των ψήφων στις ευρωεκλογές του Ιουνίου και να βρεθεί δέκα μονάδες μπροστά από την παράταξη του Μακρόν. Ο Εθνικός Συναγερμός δεν έχει αγγίξει ποτέ το όριο του 25% σε εθνικές εκλογές.

Υπενθυμίζεται ότι στις προηγούμενες ευρωεκλογές των 2019 και 2014 ο Εθνικός Συναγερμός της Λεπέν είχε έρθει πρώτος με 23,3% και 24,9% αντίστοιχα.

Η διαφορά ωστόσο από τον δεύτερο ενδέχεται φέτος να είναι ακόμη μεγαλύτερη. Η πλευρά του Εμανουέλ Μακρόν, βρίσκεται 12 ποσοστιαίες μονάδες πίσω, συγκεντρώνοντας μόλις 18%, σύμφωνα με τις ίδιες μετρήσεις.

«Εάν ο Εθνικός Συναγερμός επικρατήσει με μεγάλη διαφορά, αυτό θα είναι πλήγμα για τον Μακρόν τόσο στο εσωτερικό, καθώς εκείνος επιδιώκει να αποτρέψει το ενδεχόμενο ανόδου της Λεπέν στην προεδρία της Γαλλίας το 2027, όσο και στο εξωτερικό όπου μία νίκη Λεπέν θα εμπόδιζε τα σχέδια Μακρόν για ισχυρότερη Ευρωπαϊκή Ενωση», σχολίαζαν σε πρόσφατη ανάλυσή τους οι Financial Times.

Η γαλλική Ακροδεξιά έχει ενισχύσει τη δημοτικότητά της την τελευταία δεκαετία χάρη στο κύμα λαϊκισμού που εξαπλώνεται στην Ευρώπη και καταγράφει κάθε φορά καλύτερες επιδόσεις.

Ο Μπαρντελά έχει διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην ενίσχυση του κόμματος από τότε που ανέλαβε την ηγεσία, σύμφωνα με ανάλυση του Politico, με τίτλο «Μπορεί κάτι να σταματήσει την άνοδο του Γάλλου ακροδεξιού ηγέτη Ζορντάν Μπαρντελά;».

Είναι πλέον ένα από τα ταχύτερα ανερχόμενα πολιτικά αστέρια της Γαλλίας. Σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε νωρίτερα αυτό τον μήνα, ο Μπαρντελά είναι ο δεύτερος πιο δημοφιλής πολιτικός στη Γαλλία, πίσω μόνο από τον πρώην πρωθυπουργό Εντουάρ Φιλίπ και μπροστά από τη Λεπέν.

Η ενίσχυση της δημοτικότητάς του, παρά τις σφοδρές «επιθέσεις» από τους πολιτικούς αντιπάλους του και παρά την τάση του να απομακρύνεται από τις κομματικές γραμμές, δείχνει ότι το πολιτικό του προφίλ παραμένει σε μεγάλο βαθμό αλώβητο.

Πώς «απαντά» ο Μακρόν

Είναι τέτοιο το μέγεθος της απειλής από τη δυναμική του ακροδεξιού ηγέτη που ο Μακρόν εκτιμάται ότι επέλεξε τον 34χρονο Γκαμπριέλ Ατάλ κυρίως ως άμεση «απάντηση» στην άνοδό του.

«Ο Ατάλ και ο Μπαρντελά ανήκουν στην ίδια γενιά, είναι προφανές. Ο Ατάλ έχει πολιτική οξυδέρκεια, ξέρει πώς να δώσει ατάκα με ουσία, οπότε μπορεί να αντιμετωπίσει τον Εθνικό Συναγερμό», δήλωσε σύμβουλος του Μακρόν.

Το κόμμα Αναγέννηση που πρόσκειται στον Γάλλο πρόεδρο, μέλος της ομάδας Ανανέωση της Ευρώπης, δεν δυσκολεύτηκε να βρει επιχειρήματα για να στραφεί εναντίον του Μπαρντελά. Εχουν προσπαθήσει να τον παρουσιάσουν ως «αλαζόνα» και φιλορώσο απομονωτιστή. Ωστόσο, μέχρι στιγμής, αυτό δεν έχει λειτουργήσει.

«Ο Εθνικός Συναγερμός θα τερματίσει μπροστά, αλλά αν μπορέσουμε να μετατρέψουμε τη μάχη σε άμεση αντιπαράθεση μεταξύ εμάς και αυτών, θα μπορούσαμε να τα πάμε καλά», δήλωσε στο Politico βουλευτής της Αναγέννησης.

«Ο διαχωρισμός εθνικιστών και πολιτικών εκπροσώπων της παγκοσμιοποίησης πρέπει να είναι στο επίκεντρο της εκστρατείας. Πρέπει να αναδείξουμε αυτό το ζήτημα σε κύριο πολιτισμικό ζήτημα», όπως εξήγησε ο ίδιος.

Η Αναγέννηση έχει επιστρατεύσει όλα τα μέσα για να παρουσιάσει τον Εθνικό Συναγερμό ως εξτρεμιστική δύναμη: τονίζοντας τους δεσμούς του με τη Ρωσία, τις τάσεις του κατά της Ε.Ε. και τις συμμαχίες του με εξτρεμιστικά κόμματα στο εξωτερικό.

Παράλληλα, πρόσφατες δηλώσεις «αλληλεγγύης» του Μακρόν προς την Ουκρανία προκάλεσαν προσωπικές «επιθέσεις» της Μόσχας στον Γάλλο πρόεδρο που έμοιαζαν βγαλμένες από προεκλογική εκστρατεία της Λεπέν.

Συγκεκριμένα, η εκπρόσωπος Τύπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, χαρακτήρισε τις δηλώσεις του Γάλλου ηγέτη «ντροπή για τη Γαλλία».

«Ποιον θα στείλει και πού;» είπε για την πιθανότητα αποστολής δυτικών δυνάμεων στην Ουκρανία. «Για να φυλάξει το καταφύγιο του Ζελένσκι;» διερωτήθηκε η Ζαχάροβα.

Επιπλέον, ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας και αντιπρόεδρος του ρωσικού συμβουλίου ασφαλείας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, αποκάλεσε τον Εμ. Μακρόν «μικρό κληρονόμο του Ναπολέοντα», του Γάλλου ηγέτη του 19ου αιώνα που επιχείρησε αποτυχημένη εκστρατεία κατά της τσαρικής Ρωσίας.

Ο Ντ. Μεντβέντεφ χαρακτήρισε εξαιρετικά επικίνδυνες τις δηλώσεις Μακρόν σχετικά με την πιθανότητα αποστολής στρατευμάτων μεμονωμένων χωρών του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία.

Ο κληρονόμος της Λεπέν

Ο Μπαρντελά από την πλευρά του, έχει σπάσει τις κομματικές γραμμές σε σειρά από θέματα, μεταξύ των οποίων, και η στάση απέναντι στη Ρωσία και στον Πούτιν, την οποία σκλήρυνε, προκαλώντας εσωτερικές επικρίσεις.

Πιο πρόσφατα, ο πρόεδρος του Εθνικού Συναγερμού διαφοροποίησε τη στάση του και απέναντι στους Γάλλους αγρότες, στο κίνημα των οποίων «επένδυσε» ο Εθνικός Συναγερμός, ελπίζοντας σε εκλογικά οφέλη.

Ωστόσο η Λεπέν, της οποίας ο πατέρας Ζαν-Μαρί Λεπέν ίδρυσε το κόμμα, στέκεται στο πλευρό του πολιτικού της «τέκνου» και ασκεί σκληρή κριτική στους επικριτές του.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Libération, η πρώην υποψήφια πρόεδρος ήρθε σε ρήξη με τον αντιπρόεδρο του κόμματος Σεμπαστιάν Σενί και απείλησε να τον αποκλείσει, επειδή φέρεται να ασκεί κριτική κατά του Μπαρντελά.

«Μπορεί αύριο να με χτυπήσει φορτηγό», δήλωσε η Μαρίν Λεπέν σε τηλεοπτική της συνέντευξη. Ο Μπαρντελά πρόσθεσε, «έχει το πολιτικό κύρος και την εμπιστοσύνη» για να την αντικαταστήσει.

Πανευρωπαϊκό φαινόμενο

Η δυναμική του χαρισματικού 28χρονου Ακροδεξιού ηγέτη στη Γαλλία θα μπορούσε να είναι ενδεικτική της ενίσχυσης των λαϊκιστικών και εθνικιστικών τάσεων συνολικά στην Ε.Ε., ενόψει των ευρωεκλογών και ενώ ο πόλεμος που συνεχίζεται επί ευρωπαϊκού εδάφους εξακολουθεί να διχάζει πολίτες και κράτη-μέλη.

Θεαματική άνοδο της ισχύος τους ενδέχεται να καταγράψουν παρατάξεις της λαϊκιστικής και της ευρωσκεπτικιστικής Δεξιάς σε πολλά κράτη-μέλη, στις ευρωεκλογές του Ιουνίου.

Αυτό προκύπτει από μελέτη του κέντρου ECFR (Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων) που αφορά και τις 27 χώρες-μέλη της Ε.Ε. και δόθηκε στη δημοσιότητα στα τέλη Ιανουαρίου.

Σύμφωνα με τη μελέτη, «τα κόμματα της λαϊκιστικής, «αντιευρωπαϊκής» Δεξιάς θα καταλάβουν την πρώτη θέση σε τουλάχιστον εννέα κράτη-μέλη της Ε.Ε.», συμπεριλαμβανομένων της Γαλλίας, της Αυστρίας, του Βελγίου, της Ιταλίας και της Ολλανδίας.

Αναμένεται να καταλάβουν «τη δεύτερη ή την τρίτη θέση σε άλλες εννέα χώρες», συμπεριλαμβανομένων της Γερμανίας, της Ισπανίας και της Σουηδίας.

Επιπλέον, σύμφωνα με την ίδια μελέτη, «υπάρχει ισχυρή πιθανότητα φιλορωσικά κόμματα να αντιπροσωπεύονται στο επόμενο (Ευρωπαϊκό) Κοινοβούλιο», όπως το βουλγαρικό φιλορωσικό κόμμα Αναγέννηση που ενδέχεται να κάνει για πρώτη φορά την είσοδό του στο σώμα, καταλαμβάνοντας τρεις έδρες.

Με πληροφορίες από AFP, Politico, FT, Libération

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση