ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Το «κύμα φυγής» των Ευρωπαίων στρατιωτών πληγώνει το ΝΑΤΟ

Για ορισμένα μέλη του ΝΑΤΟ προτεραιότητα δεν είναι τόσο να στρατολογήσουν νέους στις ένοπλες δυνάμεις, όσο το να πείσουν τους εν ενεργεία ενστόλους να μην παραιτηθούν

Oι δυτικοί σύμμαχοι εξετάζουν το ενδεχόμενο επιστράτευσης ή υποχρεωτικής θητείας, καθώς η απειλή από τη Ρωσία αυξάνεται.

Για ορισμένα μέλη του ΝΑΤΟ όμως ο στόχος δεν είναι τόσο να στρατολογήσουν νέους στις ένοπλες δυνάμεις, όσο το να πείσουν τους εν ενεργεία ενστόλους να μην παραιτηθούν.

Αυτή την εβδομάδα, ο Γάλλος υπουργός Ενόπλων Δυνάμεων Σεμπαστιάν Λεκορνύ παρουσίασε ένα πλάνο κινήτρων για να δώσει κίνητρα στους ικανούς οπλίτες να μη βγάλουν τα χακί.

Η εξέλιξη αυτή ακολουθεί την ετήσια έκθεση που είχε κατατεθεί στο γερμανικό κοινοβούλιο σύμφωνα με την οποία το 2023, περίπου 1.537 στρατιώτες εγκατέλειψαν την Bundeswehr, μειώνοντας το προσωπικό της ομοσπονδιακής άμυνας στα 181.514 άτομα.

«Αυτές οι συζητήσεις γίνονται τώρα σε όλες τις πρωτεύουσες, σε όλες τις δημοκρατίες που έχουν επαγγελματικό στρατό χωρίς υποχρεωτική θητεία», δήλωσε ο Λεκορνύ τη Δευτέρα, αναφέροντας το Ηνωμένο Βασίλειο και τις Ηνωμένες Πολιτείες. «Στις συνεδριάσεις του ΝΑΤΟ, μπορούμε να μιλάμε για τον εξοπλισμό, αλλά τώρα συζητάμε επίσης για το επίπεδο της διατήρησης» προσωπικού, πρόσθεσε.

Καθώς η Ευρώπη εξοπλίζεται ως αντίδραση στον πόλεμο στην Ουκρανία, χώρες όπως η Κροατία σκέφτονται να επαναφέρουν την υποχρεωτική στράτευση. Αλλες, όπως η Δανία, σχεδιάζουν να την επεκτείνουν ώστε να συμπεριλάβει και γυναίκες. Η Γερμανία κατήργησε την επιστράτευση το 2011, αλλά με πολλούς στρατιωτικούς να γερνούν και να αποσύρονται από την υπηρεσία, υπάρχει νέα συζήτηση για την επαναφορά κάποιου είδους υποχρεωτικής θητείας.

Για τις χώρες που βασίζονται σε επαγγελματικούς στρατούς, η πρόκληση είναι να καταστήσουν τις ένοπλες δυνάμεις ελκυστικές – κάτι που είναι δύσκολο να γίνει σε περιόδους χαμηλής ανεργίας, έντονου ανταγωνισμού από τον ιδιωτικό τομέα και εκτεταμένης εξ αποστάσεως εργασίας.

Δεν είναι μόνο τα χρήματα

Στη Γαλλία, το στρατιωτικό προσωπικό παραμένει στις ένοπλες δυνάμεις κατά μέσο όρο ένα χρόνο λιγότερο απ’ ό,τι παρέμενε παλαιότερα. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, υπάρχει ετήσιο έλλειμμα προσλήψεων 1.100 στρατιωτών –που αντιστοιχεί σε δύο τάγματα πεζικού– παρόλο που η κυβέρνηση ανέθεσε την πρόσληψη στην ιδιωτική εταιρεία Capita.

Τα χρήματα αποτελούν λόγο παραμονής. Ενα από τα πιο φιλόδοξα μέτρα του γαλλικού σχεδίου είναι η ενίσχυση του πλάνου συνταξιοδότησης με την ενσωμάτωση των μπόνους, ενώ αυξάνονται και οι μισθοί… Αλλά το πρόβλημα είναι ότι οι όροι εργασίας δεν είναι τόσο ελκυστικοί, με τις υπερωρίες και τις απουσίες ακόμη και για έναν μήνα από το σπίτι τους, να αποτελούν κοινό τόπο για τους στρατιώτες των ευρωπαϊκών στρατών.

«Θα ήταν προτιμότερο να έχουμε λιγότερες προσλήψεις και να βελτιώσουμε τα ποσοστά παραμονής, παρά να προχωρήσουμε σε μπαράζ προσλήψεων ενώ ο αριθμός των ενστόλων που παραμένουν διαρκώς μειώνεται», δήλωσε ο Λεκορνύ.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΗΠΑ  |  Ευρώπη  | 
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση