ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 22:26
 

Τόνι Μπλερ: H Συμφωνία για το Brexit δεν θα κρατήσει

Εκτιμά ότι η Βρετανία και η Ευρώπη θα πρέπει να προετοιμαστούν για όλα τα ενδεχόμενα

Newsroom Κ, Αθήνα

«H Συμφωνία για το Brexit δεν θα κρατήσει» εκτιμά ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας Τόνι Μπλερ σε άρθρο του στη Le Monde.

O Μπλερ εκτιμά ότι η Βρετανία και η Ευρώπη θα πρέπει να προετοιμαστούν για όλα τα ενδεχόμενα καθώς η συμφωνία ανάμεσα σε Λονδίνο και ΕΕ δεν θα ρυθμίσει τίποτα.

«Έχω ένα μήνυμα να απευθύνω στους ευρωπαίους ιθύνοντες: ας μην πιστεύετε ότι αυτή η συμφωνία για το Brexit θα κρατήσει. Είναι επιβλαβής και για τα δύο μέρη. Δεν είναι εγκεκριμένη ούτε από το Βρετανικό Κοινοβούλιο, ούτε από τον Βρετανικό λαό, ούτε από ένα μεγάλο κομμάτι αυτών που έχουν παραμείνει στην κυβέρνηση Μέι. Επίσης ας είστε προετοιμασμένοι για όλα τα ενδεχόμενα ακόμα και ενός νέου δημοψηφίσματος». Η Τερέζα Μέι επέδειξε μεγάλη επιμονή και θάρρος συνομολογώντας αυτή τη συμφωνία και οι διαπραγματευτές, τόσο οι Ευρωπαίοι όσο και οι Βρετανοί, δικαιούνται το σεβασμό για τις τεράστιες προσπάθειες που κατέβαλαν σε ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες. Έχουν όλη μου τη συμπάθεια. Αλλά υπάρχουν δύο σημεία που έχουν «υποσκάψει» την συμφωνία: το ένα τεχνικής τάξης και το άλλο πολιτικής. Το πρώτο βρίσκεται στο σχέδιο συμφωνίας. Αυτό αφήνει να πιστέψουμε ότι υπάρχει πιθανότητα για τη Βρετανία να είναι ταυτόχρονα εκτός κοινής αγοράς και τελωνειακής ένωσης και να έχει πρόσβαση στις ευρωπαϊκές αγορές χωρίς τριγμούς στα σύνορα. Ότι δηλαδή μπορεί να συνεχίζει να ανταλλάσσει ελεύθερα αγαθά στην Ευρώπη χωρίς να επιβάλλεται νομικά η συμμόρφωσή του με τους κανόνες της. Η ίδια η Τερέζα Μέι, άλλωστε όταν απευθύνεται σε ευρωπαϊκό ακροατήριο, επιβεβαιώνει ότι η συμφωνία της καταφέρνει να συμφιλιώσει τα δύο. Η Ευρώπη γνωρίζει ότι δεν πρόκειται για κάτι τέτοιο. Κατά τον ίδιο τρόπο, οι σύνθετες διευθετήσεις του backstop, αναγκαίες ώστε το ιρλανδικό σύνορο να παραμείνει ανοιχτό, παρουσιάζονται στη Βρετανία να σημαίνουν ότι αυτό θα παραμείνει στην τελωνειακή ένωση για ένα διάστημα που θα προσδιορίσει το Λονδίνο. Η Ευρώπη γνωρίζει ότι αυτό δεν είναι η πραγματικότητα. Η χώρα θα παραμείνει στην τελωνειακή ένωση για όσο τα μέρη συμφωνήσουν ότι δεν χρειάζεται πια να μένει. Με άλλα λόγια η ΕΕ διαθέτει βέτο. Πρόκειται για σύνθετες διευθετήσεις –«τεχνουργήματα»- που στην πραγματικότητα αναζητούν να αναπτύξουν μια θεμελιώδη απόκλιση. Δεν είναι λογικό. Θα μας οδηγήσει στο χάος. Το πολιτικό αδύναμο σημείο είναι επίσης βαθύ. Η May διεξάγει τις διαπραγματεύσεις με έναν θεμιτό στόχο: να ενώσει τον Βρετανικό λαό μετά τα ρήγματα του Brexit. H Τερέζα Μέι θέλει να απομακρυνθεί από τις πολιτικές δομές αλλά να παραμείνει στενά συνδεδεμένη με τις οικονομικές δομές. Λογικό αλλά οδηγεί τελικά σε ένα Brexit που δεν έχει νόημα. Τελικά αρνείται να έχει λόγο για τους κανόνες στους οποίους συνεχίζει να υποτάσσεται, κάτι που αποτελεί έναν παράξενο τρόπο «να ανακτήσεις τον έλεγχο».

Για τους «brexiters» δεν πρόκειται για Brexit. Για τους «remainers» πρόκειται για ένα αποτέλεσμα που γελοιοποιεί την πατρίδα μας. Για όλους δεν είναι το λιγότερο κακό, αλλά το χειρότερο.

Στις δημοσκοπήσεις η παραμονή στην ΕΕ καταγράφει 50% στήριξη, το πραγματικό Brexit 30%, ενώ το καλύτερο αποτέλεσμα για την πρόταση της Μέι είναι γύρω μόλις στο 15%. Ενώ η πρόταση έγινε για να τους ικανοποιήσει όλους δεν ικανοποιεί σχεδόν κανένα. Ακόμα και όσοι υπουργοί παρέμειναν στην κυβέρνηση έχουν την ίδια θέση με όσους έχουν παραιτηθεί. –Υπάρχει μια άλλη οδός και η Ευρώπη θα πρέπει να προετοιμαστεί για αυτό. Η απόρριψη της Συμφωνίας από το Κοινοβούλιο. Προτείνουμε ψηφοφορία για νέο δημοψήφισμα. Η Ευρώπη ας κάνει ένα βήμα προωθώντας μια πρόταση για τη μετανάστευση-είναι ένα θέμα που άλλωστε απασχολεί όλη την Ευρώπη. Και εμείς ας αποφασίσουμε για το μέλλον μας γνωρίζοντας εκ νέου τι είναι πραγματικό και τι ψέμα. Και ότι θα βρισκόμαστε σε μια Ευρώπη, που θα μας σέβεται. Δεν είναι αργά να κάνουμε στροφή εμπρός στο αδιέξοδο. Το Brexit δεν είναι καλό για τη Βρετανία. Δεν είναι επίσης καλό για την Ευρώπη. «Υπάρχει πλέον μεγαλύτερη στήριξη σε ένα νέο δημοψήφισμα παρά σε οποιαδήποτε άλλη εναλλακτική. Λέω στους ευρωπαίους ηγέτες: βοηθήστε μας να αποφύγουμε ένα λάθος που θα σκοτεινιάσει όχι μόνο το δικό μας πεπρωμένο αλλά και το δικό σας» καταλήγει χαρακτηριστικά ο Tόνι Μπλερ.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ, Αθήνα

Σχόλια αναγνωστών

Αθώοι Ηλιάδης, Κυπρή στην υπόθεση της Τρ. Κύπρου

«Τέτοιο Κακουργιοδηκίο να τo χαιρόμαστε!!! »
ΑΚΑ  |  10:28

Έριξαν καρφιά στον Πρόεδρο οι ευρωβουλευτές του ΑΚΕΛ

«Ναι, ΑΚΑ, μίλησαν αυτοί που μας κούρεψαν, που έβγαζαν λεφτά στο εξωτερικό για να μην κουρευτούν, αυτοί ...»
Yiannos  |  14:24

Εφεση μετά τον σάλο για την ποινή-χάδι στον παιδεραστή

«Μπορειτε να μας πειτε ποια ειναι η μεγιστη δυνατη ποινη για τα αδικηματα που καταδικαστηκε;»
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ  |  12:42

Στα δυο προεδρικό - ΑΚΕΛ για κυπριακό

«Διερωτούμε πως η σύνταξη επιτρέπει στον ΑΚΑ να γράφει αυτές τις ηλιθιότητες σχεδόν κάθε μέρα.»
CGA  |  09:57

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση