ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Γιατί ο Ερντογάν αλλάζει ρότα στην εξωτερική πολιτική

Η Άγκυρα «παγώνει» τα βήματα επαναπροσέγγισης με την Ουάσιγκτον και το Τελ Αβίβ

Μανώλης Κωστίδης

Αλλαγή στρατηγικής στην εξωτερική πολιτική της Τουρκίας εκτιμάται πως επιχειρεί ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και πολιτικοί αναλυτές αναφέρουν πως η τουρκική κυβέρνηση «παγώνει» τα βήματα επαναπροσέγγισης με ΗΠΑ και Ισραήλ, που είχε επιχειρήσει τους τελευταίους μήνες, ξεκινώντας την προσπάθεια προβολής και πάλι της προστασίας του μουσουλμανικού κόσμου.

Ο Ερντογάν στη χθεσινή ομιλία του στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του κατηγόρησε τις ισραηλινές δυνάμεις για τις επιθέσεις τους στη Γάζα και υποστήριξε πως η διακοπή νερού και ρεύματος «δεν είναι πόλεμος, αλλά σφαγή».

Ο Τούρκος πρόεδρος αναφερόμενος στις ισραηλινές επιθέσεις δήλωσε ότι «αυτά δεν είναι αντανακλαστικά κράτους, αλλά μιας οργάνωσης. Αν το Ισραήλ δεν συμπεριφερθεί ως κράτος αλλά ως οργάνωση, τότε θα πρέπει να ξέρει πως του συμπεριφέρονται σαν οργάνωση». Αφού με χάρτες έδειξε την πρότασή του για την ίδρυση του παλαιστινιακού κράτους, υποστήριξε πως σε περίπτωση που δεν συμβεί αυτό, θα απειληθεί η ύπαρξη του κράτους του Ισραήλ και πως «τα επεισόδια που ξέσπασαν από το περασμένο Σάββατο δεν θα έχουν τέλος και θα ακολουθήσουν χειρότερες τραγωδίες!».

Είχαν προηγηθεί οι δηλώσεις του εναντίον των ΗΠΑ, που τις είχε κατηγορήσει πως «στηρίζουν, εκπαιδεύουν και εξοπλίζουν τρομοκρατικές οργανώσεις» και πως με το αεροπλανοφόρο στα ανοιχτά της Γάζας «θα προχωρήσουν σε σφαγή».

Το βράδυ της Τρίτης ο πρόεδρος της Τουρκίας είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Βλαντιμίρ Πούτιν και φαίνεται πως οι δύο ηγέτες έχουν την ίδια άποψη στο Μεσανατολικό και ζητούν την ίδρυση του παλαιστινιακού κράτους, αλλά κατηγορούν και τη στάση που τηρεί η Ουάσιγκτον για τις εξελίξεις στην περιοχή. Η τουρκική εφημερίδα Cumhuriyet αποκάλυψε το μήνυμα του υφυπουργού Παιδείας της Τουρκίας Ναζίφ Γιλμάζ, ο οποίος απάντησε στο μήνυμα του Μπέντζαμιν Νετανιάχου, που έδειχνε τους βομβαρδισμούς στη Γάζα. Ο Τούρκος υπουργός έγραψε χαρακτηριστικά ότι «μια μέρα θα σε πυροβολήσουν κι εσένα. Θα ψοφήσεις!».

Την υποστήριξή τους στη Χαμάς έχουν εκφράσει ο πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, αλλά και ο πρόεδρος του Κόμματος του Μέλλοντος Αχμέτ Νταβούτογλου. Επίσης δύο φιλοϊσλαμικά κόμματα, το Hüda-Par και το Saadet σχεδιάζουν μεγάλο συλλαλητήριο υποστήριξης στους Παλαιστινίους.

Πολιτικοί αναλυτές αναφέρουν πως ένας από τους βασικούς λόγους που η Άγκυρα δεν τηρεί ουδέτερη στάση –παρόμοια με αυτή που είχε τηρήσει στον πόλεμο Ρωσίας και Ουκρανίας– είναι πως στην τουρκική πρωτεύουσα υπάρχουν εκτιμήσεις ότι οι ισορροπίες στην περιοχή αλλάζουν και πως η Τουρκία θα πρέπει να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο, όπως η Ρωσία, το Ιράν, το Ισραήλ αλλά και οι ΗΠΑ.

Η κατάρριψη του τουρκικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους στη Συρία από τις αμερικανικές δυνάμεις, ήδη είχε προκαλέσει μεγάλο εκνευρισμό στην Τουρκία. Στην Άγκυρα αντιλαμβάνονται πως η Ουάσιγκτον θα υποστηρίξει με κάθε κόστος τους Κούρδους της βόρειας Συρίας, τους οποίους η Τουρκία κατηγορεί ως «τρομοκράτες» και υπό αυτό το κλίμα της καχυποψίας η έγκριση των F-16 από το Κογκρέσο εκτιμάται ιδιαίτερα δύσκολη.

Εμπειροι δημοσιογράφοι της γειτονικής χώρας υπενθυμίζουν το δόγμα που εκφράζει ο Ερντογάν, πως «είναι εφικτός ένας πιο δίκαιος κόσμος», αλλά και ότι «ο κόσμος είναι μεγαλύτερος από τους πέντε (σ.σ. οι μεγάλες δυνάμεις)». Τονίζουν πως ο πρόεδρος της Τουρκίας μάλλον θεωρεί πως τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή της αλλαγής των δεδομένων στη σκακιέρα της Μέσης Ανατολής.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση