ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 07:54
 

Τουρκία: Σκληρά αντίποινα αν γίνει το δημοψήφισμα στο Κουρδιστάν

Προειδοποίηση στον κουρδικό θύλακα του Ιράκ έδωσε ο τούρκος πρωθυπουργός Γιλντιρίμ

ΠΗΓΗ: skai.gr

Προειδοποίηση στον κουρδικό θύλακα του Ιράκ ότι η Τουρκία θα λάβει διπλωματικά, πολιτικά και οικονομικά αντίμετρα εάν δεν ματαιωθεί το δημοψήφισμα της Δευτέρας για ανεξαρτητοποίηση από τη Βαγδάτη, έστειλε ο πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ.

Ερωτηθείς αν μία διασυνοριακή επιχείρηση του τουρκικού στρατού είναι μεταξύ των λύσεων που θα μπορούσε να επιλέξει η Άγκυρα, ο κ. Γιλντιρίμ απάντησε «φυσικά», όμως απέφυγε να δώσει κάποιο χρονοδιάγραμμα για την εφαρμογή των τουρκικών αντιποίνων.

Από τη Δευτέρα τουρκικές δυνάμεις, που περιλαμβάνουν τεθωρακισμένα οχήματα, πραγματοποιούν γυμνάσια κοντά στα σύνορα με τον κουρδικό θύλακα του Ιράκ. Οι ασκήσεις είναι προγραμματισμένο να ολοκληρωθούν την ερχόμενη Τρίτη, μία ημέρα μετά το δημοψήφισμα. Ο τούρκος πρόεδρος Ερντογάν έχει ήδη ζητήσει την ακύρωση της ψηφοφορίας.

Ο τούρκος πρωθυπουργός χαρακτήρισε το δημοψήφισμα «λάθος επιλογή» και αχρείαστη περιπέτεια που θα προκαλέσει κινδύνους για την Τουρκία. Εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι παλαιότερες τουρκικές προειδοποιήσεις, που είχαν γίνει σε πιο χαμηλούς τόνους, δεν εισακούστηκαν από την κουρδική ηγεσία.

Πέραν της Τουρκίας, οι Ηνωμένες Πολιτείες και τα Ηνωμένα Έθνη έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους στο δημοψήφισμα, το οποίο η κεντρική ιρακινή κυβέρνηση έχει χαρακτηρίσει αντισυνταγματικό.

Υπό αυτή την πίεση, η κουρδική πλευρά φαίνεται να πραγματοποιήσει μεν την ψηφοφορία αλλά να την μετουσιώσει σε πολιτική πίεση στη Βαγδάτη παρά σε απευθείας απόσχιση από το Ιράκ.

Ένα σύνθετο ζήτημα

Το δημοψήφισμα στον κουρδικό θύλακα συνιστά πολιτικό πονοκέφαλο για την Τουρκία και τον πρόεδρο Ερντογάν, καθότι η Άγκυρα επί χρόνια υποστηρίζει οικονομικά και διπλωματικά τον κουρδικό θύλακα στο Ιράκ, ως αντίβαρο στους αντάρτες του PKK.

Χιλιάδες τουρκικές επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται στον θύλακα, τουρκικά στρατεύματα στρατοπεδεύουν τακτικά στα εδάφη του, ενώ το μεγαλύτερο μέρος του πετρελαίου που εμπορεύονται οι Κούρδοι του Ιράκ είτε εξάγεται μέσω του τουρκικού λιμανιού της Τσεϊχάν είτε καταλήγει απευθείας στην τουρκική αγορά.

Ωστόσο, η απόφαση του Ιρακινού Κουρδιστάν να οργανώσει δημοψήφισμα απόσχισης μπορεί να θέσει σε κίνηση μία ευρύτερη προσπάθεια δημιουργίας κουρδικού κράτους στα σύνορα της Τουρκίας, κάτι που η Άγκυρα προσπαθεί επί δεκαετίες να αποτρέψει.

Τυχόν κουρδικό κράτος θα μπορούσε να ενσωματώσει εδάφη που ελέγχουν κούρδοι μαχητές στη Συρία ή και να διεκδικήσει τις περιοχές της νοτιοανατολικής Τουρκίας όπου πληθυσμιακά κυριαρχεί το κουρδικό στοιχείο.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: skai.gr

Σχόλια αναγνωστών

Οι θεσμοί δοκιμάζουν τις αντοχές της κοινωνίας

«Το άρθρο συνεχίζει: Ένα από τα πιο εντυπωσιακά αιτήματα της έρευνας είναι η εντύπωση που υπάρχει ότι ...»
Yiannos  |  10:42

Οι θεσμοί δοκιμάζουν τις αντοχές της κοινωνίας

«ΑΠΟ ΑΡΘΡΟ ΣΤΟ Stockwatch: Διολίσθηση στους 5 από τους 6 δείκτες διακυβέρνησης για το 2017, δείχνουν ...»
Yiannos  |  10:38

43χρονος εξωθούσε γυναίκες στην πορνεία

«Kάποτε κάποιος υπουργός εφεύρε τη μέθοδο εξάληψης των προαγωγών (πατρώνων) και για μια 20ετία εξηλήφτηκαν! ...»
knak  |  10:11

Σήμερα στην «Κ»: Σε βαθιά κρίση οι θεσμοί στην Κύπρο

«Όταν αξιωματούχοι αποδεικνύονται λερωμένοι, μην περιμένετε χαΐρι! »
knak  |  10:08

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση