ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Χεζμπολάχ προς Ιράν: «Θα πολεμήσουμε μόνοι μας το Ισραήλ»

Η Χεζμπολάχ φέρεται να διαβεβαίωσε το Ιράν ότι δεν θέλει η Τεχεράνη να εμπλακεί σε πόλεμο με το Ισραήλ ή τις Ηνωμένες Πολιτείες και ότι θα πολεμήσει μόνη της

ΠΗΓΗ: Reuters

Με τη σύμμαχο Χαμάς να δέχεται επίθεση στη Γάζα, ο επικεφαλής της ιρανικής Δύναμης Quds επισκέφθηκε τη Βηρυτό τον Φεβρουάριο για να συζητήσει τον κίνδυνο το Ισραήλ να στοχεύσει το επόμενο διάστημα τη Χεζμπολάχ του Λιβάνου.

Μία τέτοια επίθεση θα μπορούσε να πλήξει σοβαρά τον κύριο περιφερειακό εταίρο της Τεχεράνης, όπως ανέφεραν πηγές που επικαλείται το Reuters.

Στη Βηρυτό, ο επικεφαλής της Quds, Εσμαήλ Καανί, συναντήθηκε με τον ηγέτη της Χεζμπολάχ Σαγέντ Χασάν Νασράλα, όπως ανέφεραν οι πηγές, για τουλάχιστον τρίτη φορά μετά τις φονικές επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου στο νότιο Ισραήλ και την καταστροφική επίθεση αντιποίνων του Ισραήλ στη Γάζα.

Η συζήτηση στράφηκε στο ενδεχόμενο πλήρους ισραηλινής επίθεσης στον Λίβανο. Εκτός από το να βλάψει τη σιιτική ισλαμιστική ομάδα, μία τέτοια κλιμάκωση θα μπορούσε να αυξήσει την πίεση στο Ιράν να αντιδράσει πιο δυναμικά.

Τους τελευταίους πέντε μήνες, η Χεζμπολάχ υποστήριξε τη Χαμάς, εκτοξεύοντας ρουκέτες στα βόρεια σύνορα του Ισραήλ.

Κατά τη συνάντηση, για την οποία δεν υπήρξε προηγούμενη αναφορά, ο Νασράλα διαβεβαίωσε τον Καανί ότι δεν ήθελε το Ιράν να εμπλακεί σε πόλεμο με το Ισραήλ ή τις Ηνωμένες Πολιτείες και ότι η Χεζμπολάχ θα πολεμήσει μόνη της, ανέφεραν όλες οι πηγές.

«Αυτός ο αγώνας είναι δικός μας»

«Αυτός ο αγώνας είναι δικός μας», είπε ο Νασράλα στον Καανί, σύμφωνα με ιρανική πηγή με γνώση των συζητήσεων.

Οι ανταλλαγές πυρών μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ του Λιβάνου έχουν ωθήσει δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους στο να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και στις δύο πλευρές των συνόρων.

Τα ισραηλινά πλήγματα έχουν προκαλέσει τον θάνατο πάνω από 200 ενόπλων της Χεζμπολάχ και περίπου 50 αμάχων στον Λίβανο, ενώ οι επιθέσεις από τον Λίβανο προς το Ισραήλ έχουν προκαλέσει τον θάνατο δώδεκα Ισραηλινών στρατιωτών και έξι αμάχων.

Τις τελευταίες ημέρες, έχει παρατηρηθεί κλιμάκωση, τροφοδοτώντας τους φόβους ότι η βία θα μπορούσε να ξεφύγει από τον έλεγχο, ακόμη και αν οι διαπραγματευτές πετύχαιναν προσωρινή εκεχειρία στη Γάζα.

Ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας Γιόαβ Γκάλαντ ανέφερε τον Φεβρουάριο ότι το Ισραήλ σχεδίαζε να αυξήσει τις επιθέσεις για να απομακρύνει αποφασιστικά τους μαχητές της Χεζμπολάχ από τα σύνορα σε περίπτωση κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα, αν και άφησε ανοιχτή την πόρτα για διαπραγματεύσεις.

Το 2006, το Ισραήλ διεξήγαγε σύντομο αλλά έντονο εναέριο και χερσαίο πόλεμο με τη Χεζμπολάχ, που ήταν καταστροφικός για τον Λίβανο.

Ισραηλινές πηγές ασφαλείας έχουν δηλώσει στο παρελθόν ότι το Ισραήλ δεν επιδιώκει την εξάπλωση των εχθροπραξιών, αλλά έχουν καταστήσει σαφές πως η χώρα είναι έτοιμη να πολεμήσει σε νέα μέτωπα αν χρειαστεί.

Πυρηνική δύναμη εν μέσω πιέσεων

Το Ιράν και η Χεζμπολάχ λαμβάνουν υπόψη τους σοβαρούς κινδύνους ευρύτερου πολέμου στον Λίβανο, δήλωσαν δύο από τις πηγές που ευθυγραμμίζονται με τις απόψεις της Τεχεράνης, συμπεριλαμβανομένου του κινδύνου να εξαπλωθεί και να οδηγήσει σε πλήγματα κατά των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν.

Οι ΗΠΑ έχουν χαρακτηρίσει το Ιράν ως κράτος-χορηγό της τρομοκρατίας και επιδιώκουν εδώ και χρόνια να περιορίσουν το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.

Το Ισραήλ θεωρεί εδώ και καιρό το Ιράν «απειλή για την ύπαρξή του». Το Ιράν αρνείται ότι επιδιώκει την κατασκευή πυρηνικού όπλου.

Δύο αμερικανικές πηγές και μία ισραηλινή ανέφεραν ότι το Ιράν θέλει να αποφύγει πόλεμο Ισραήλ – Χεζμπολάχ.

Η συνάντηση της Βηρυτού αναδεικνύει την πίεση που δέχεται η στρατηγική του Ιράν να αποφύγει τη μεγάλη κλιμάκωση στην περιοχή, τη στιγμή που προβάλλει την υποστήριξή του στη Γάζα μέσω συμμαχικών του ομάδων ενόπλων στο Ιράκ, τη Συρία και την Υεμένη, ανέφεραν αναλυτές.

Ο Κανί και ο Νασράλα «θέλουν να απομονώσουν περαιτέρω το Ιράν από τις συνέπειες της υποστήριξης μιας σειράς πληρεξουσίων σε όλη τη Μέση Ανατολή» δήλωσε ο Τζον Αλτερμαν της δεξαμενής σκέψης Center for Strategic and International Studies της Ουάσιγκτον, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη συνάντηση.

«Πιθανώς επειδή εκτιμούν ότι η πιθανότητα στρατιωτικής δράσης στον Λίβανο αυξάνεται και δεν μειώνεται», πρόσθεσε ο ίδιος.

Στο στόχαστρο του Ισραήλ

Ο Καανί και ο Νασράλα ελέγχουν δεκάδες χιλιάδες μαχητές και τεράστιο οπλοστάσιο ρουκετών και πυραύλων.

Είναι οι κύριοι πρωταγωνιστές στο δίκτυο συμμάχων και πληρεξουσίων πολιτοφυλακών της Τεχεράνης, με την επίλεκτη δύναμη Quds Force του Καανί να λειτουργεί ως η ξένη λεγεώνα των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν.

Ενώ η Χεζμπολάχ έχει δηλώσει δημοσίως ότι θα σταματήσει τις επιθέσεις κατά του Ισραήλ όταν σταματήσει η ισραηλινή επίθεση στη Γάζα, ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ Αμος Χόχσταϊν δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι εκεχειρία στη Γάζα δεν θα έφερνε αυτόματα ηρεμία στον νότιο Λίβανο.

Αραβες και δυτικοί διπλωμάτες αναφέρουν ότι το Ισραήλ έχει εκφράσει ισχυρή αποφασιστικότητα να μην επιτρέψει πλέον την παρουσία των κύριων ενόπλων της Χεζμπολάχ κατά μήκος των συνόρων, φοβούμενο επίθεση παρόμοια με την εισβολή της Χαμάς που προκάλεσε τον θάνατο 1.200 ανθρώπων και οδήγησε 253 ανθρώπους σε πολύμηνη ομηρία.

Η επίθεση αντιποίνων του Ισραήλ στη Γάζα έχει προκαλέσει τον θάνατο περισσότερων από 31.000 Παλαιστινίων και έχει μετατρέψει μεγάλο μέρος του παράκτιου θυλάκου σε ερείπια.

Η Ουάσιγκτον, μέσω του Χόχσταϊν, και η Γαλλία επεξεργάζονται διπλωματικές προτάσεις για να απομακρύνουν τους μαχητές της Χεζμπολάχ από τη συνοριακή περιοχή σύμφωνα με το ψήφισμα 1701 του ΟΗΕ που βοήθησε στον τερματισμό του πολέμου του 2006.

Πρώτη γραμμή άμυνας

Πόλεμος στον Λίβανο που θα υποβάθμιζε σοβαρά τη Χεζμπολάχ θα αποτελούσε σημαντικό πλήγμα για το Ιράν, το οποίο βασίζεται στην οργάνωση που ιδρύθηκε με τη στήριξή του το 1982 ως προπύργιο κατά του Ισραήλ και για να στηρίξει τα συμφέροντά του στην ευρύτερη περιοχή, ανέφεραν δύο περιφερειακές πηγές.

«Η Χεζμπολάχ είναι στην πραγματικότητα η πρώτη γραμμή άμυνας για το Ιράν», δήλωσε ανώτερος ερευνητής στο Κέντρο Στρατηγικών Μελετών της Σαναά, δεξαμενή σκέψης στην Υεμένη.

Εάν το Ισραήλ εξαπολύσει σημαντική στρατιωτική δράση κατά της Χεζμπολάχ, είπαν οι ιρανικές πηγές, η Τεχεράνη μπορεί να αναγκαστεί να εντείνει τον πόλεμο διά αντιπροσώπων της.

Ιρανός αξιωματούχος ασφαλείας αναγνώρισε ωστόσο ότι το κόστος μιας τέτοιας κλιμάκωσης θα μπορούσε να είναι απαγορευτικά υψηλό για τις συμμαχικές ομάδες του Ιράν.

Η άμεση εμπλοκή του Ιράν, πρόσθεσε, θα μπορούσε να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα του Ισραήλ και να δικαιολογήσει τη συνεχιζόμενη παρουσία αμερικανικών στρατευμάτων στην περιοχή.

Πληροφορίες και όπλα

Μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ, το Ιράν έχει δώσει την ευλογία του σε δράσεις υποστήριξης του συμμάχου του στη Γάζα, συμπεριλαμβανομένων των επιθέσεων ιρακινών ομάδων κατά αμερικανικών συμφερόντων.

Εχει επίσης προσφέρει πληροφορίες και όπλα ενισχύοντας τις επιχειρήσεις των Χούθι κατά της ναυσιπλοΐας στην Ερυθρά Θάλασσα.

Πριν από τη συνάντηση στη Βηρυτό με τον Νασράλα, ο Καανί προέδρευσε σε διήμερη συνάντηση στο Ιράν στις αρχές Φεβρουαρίου μαζί με διοικητές επιχειρήσεων πολιτοφυλακής στην Υεμένη, το Ιράκ και τη Συρία, τρεις εκπροσώπους της Χεζμπολάχ και μια αντιπροσωπεία των Χούθι, δήλωσε ένας Ιρανός αξιωματούχος.

Ο αρχιστράτηγος των Φρουρών της Επανάστασης, υποστράτηγος Χοσεΐν Σαλαμί, ήταν επίσης παρών, δήλωσε ο αξιωματούχος. Η Χαμάς δεν συμμετείχε.

Αμέσως μετά, ο Καανί μεθόδευσε παύση στις επιθέσεις των ιρακινών ομάδων. Μέχρι στιγμής, η Χεζμπολάχ έχει διατηρήσει τις απαντήσεις της στο πλαίσιο των άγραφων κανόνων εμπλοκής με το Ισραήλ.

Παρά τις δεκαετίες συγκρούσεων με αντιπροσώπους μετά την επανάσταση του Ιράν το 1979, η Ισλαμική Δημοκρατία δεν έχει πολεμήσει ποτέ απευθείας το Ισραήλ και οι τέσσερις ιρανικές πηγές ανέφεραν ότι δεν υπάρχει διάθεση να αλλάξει αυτό.

Σύμφωνα με τον Ιρανό γνώστη, ο ανώτατος ηγέτης Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ δεν είναι διατεθειμένος να εμπλακεί σε πόλεμο, σε μία περίοδο έντονης δυσαρέσκειας στο εσωτερικό που πέρυσι εκδηλώθηκε με μαζικές διαδηλώσεις.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
Ιράν  |  Γάζα  | 
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: Reuters

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση