ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 22:20
 

ΠτΔ: Ύψιστη απόδειξη φιλαλληλίας ο εθελοντισμός

Ο Στέλιος και η Έλλη Ιωάννου «χάραξαν μια νέα πορεία στα άτομα με νοητικά προβλήματα»

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Ο εθελοντισμός μέσα από την ανθρωπιά αποτελεί την ύψιστη απόδειξη φιλαλληλίας, ανέφερε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, προσθέτοντας ότι μπορεί να συμβάλει συμπληρωματικά στις προσπάθειες του κράτους για κοινωνική πολιτική.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του, παραβρέθηκε το πρωί στο Ίδρυμα Χρίστου Στέλιου Ιωάννου, στη Λευκωσία, όπου τέλεσε τα εγκαίνια του International Bazaar για ενίσχυση του Ιδρύματος, καθώς και τα αποκαλυπτήρια των προτομών των ιδρυτών, Στέλιου και Έλλης Ιωάννου.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο περιθώριο της εκδήλωσης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κληθείς να σχολιάσει την πρωτοβουλία του Ιδρύματος σε περίοδο κρίσης στην Κύπρο, είπε ότι «είναι η υψίστη απόδειξη της φιλαλληλίας μεταξύ των πολιτών σε ώρες κρίσιμες και ιδιαίτερα η ανάδειξη του πόσο ο εθελοντισμός, μέσα ακριβώς από την ανθρωπιά μπορεί να συμβάλει συμπληρωματικά στις προσπάθειες του κράτους για αντιμετώπιση αναλόγων στιγμών».

Ο Στέλιος και η Έλλη Ιωάννου ανέστρεψαν τις αντιλήψεις 
Συνεχάρη παράλληλα τους φίλους του Ιδρύματος και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς τους ιδρυτές του, Στέλιο και Έλλη Ιωάννου, διότι, όπως είπε «πραγματικά χάραξαν μια νέα πορεία στα άτομα με τις συγκεκριμένες ανάγκες».

Μιλώντας κατά την τελετή εγκαινίων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε εξάλλου ότι αυτό που μετρά στην πράξη των ιδρυτών, είναι ότι ανέστρεψαν τις αντιλήψεις πως τα άτομα με νοητικά προβλήματα ήταν πλήρως ανίκανα, σε αντίθεση με την πραγματικότητα. «Τιμούμε σήμερα τη μνήμη του Στέλιου και της Έλλης Ιωάννου, που μέσα από τον πόνο τους για τον πρόωρο και αναπάντεχο χαμό του γιου τους Χρίστου, ξεπρόβαλε η μεγάλη αγάπη τους για τα παιδιά με νοητικά προβλήματα», είπε.

Συμπλήρωσε ότι μέχρι το 1980, στην Κύπρο δεν υπήρχε καμιά υποδομή για τη στήριξη ή τη φροντίδα ενήλικων ατόμων με νοητικά προβλήματα. Μέχρι τότε, πρόσθεσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, τα άτομα αυτά κρατούνταν στο σπίτι, πολλές φορές κρυμμένα από τον κοινωνικό περίγυρο. «Ήταν θύματα της κοινωνικής καταπίεσης και προκατάληψης, καθώς και της αδυναμίας, λόγω άγνοιας των οικογενειών τους, να τα βοηθήσουν», ανέφερε.

Εξήρε παράλληλα το Σύνδεσμο Φίλων του Ιδρύματος Χρίστου Στέλιου Ιωάννου, που ιδρύθηκε το 1985 με σκοπό να συμπαρασταθεί στο έργο του Ιδρύματος, το οποίο δωρήθηκε στην Πολιτεία που ανέλαβε και τα λειτουργικά του έξοδα. Όπως είπε, «ο Σύνδεσμος Φίλων, που δεν είναι παρά η ύστατη απόδειξη της ανθρωπιάς μέσα από τον εθελοντισμό, από την ημέρα της ίδρυσής του προσπαθεί να συγκεντρώσει πόρους για τις συμπληρωματικές ανάγκες του Ιδρύματος».

Συμπλήρωσε ότι κάθε χρόνο διοργανώνεται το International Bazaar, στο οποίο συμμετέχουν και διπλωματικές αποστολές με έδρα τους την Κύπρο, από τα έσοδα του οποίου και με τη συμβολή της οικογένειας Ιωάννου, ιδρύθηκαν επίσης οι Ενταγμένες Οικιστικές Μονάδες για άτομα με ελαφρά νοητικά προβλήματα.

Με την ίδρυση της Στέγης «Άγιος Χριστόφορος», για άτομα μεγάλης ηλικίας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι πραγματώθηκαν οι στόχοι του Ιδρύματος, «δίνοντας τη μεγίστη ικανοποίηση στους οραματιστές Στέλιου και Έλλης Ιωάννου».

Ξεχωριστή η φετινή διοργάνωση 
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Φίλων του Ιδρύματος Μιχαλάκης Ζαμπέλας είπε ότι το International Bazaar διοργανώνεται εδώ και 28 χρόνια, ενώ η φετινή διοργάνωση είναι ξεχωριστή, καθώς είναι αφιερωμένη στους ιδρυτές, Στέλιο και Έλλη Ιωάννου.

Είπε ότι από φέτος οι οικονομικές συνθήκες είναι πολύ δύσκολες, καθώς ο Σύνδεσμος έχει υποστεί τις συνέπειες του κουρέματος των καταθέσεων.

Ανέφερε ότι ο Σύνδεσμος Φίλων θα συνεχίσει το έργο του για να προσφέρει καλύτερη ποιότητα ζωής στα άτομα με νοητική αναπηρία και συμπλήρωσε ότι εδώ και 30 χρόνια στηρίζει μεγάλο αριθμό ατόμων, παρέχοντας εκπαίδευση, απασχόληση, φροντίδα και επαγγελματική αποκατάσταση.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε επίσης η Υπουργός Εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου, μέλη των διπλωματικών αποστολών στην Κύπρο και πλήθος κόσμου.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

2002 αγιάτρευτες ιστορίες

«Τόσο σε σας όσο και στην Sevgul αξίζει η ευγνωμοσύνη όλου του Κυπριακού Λαού.»
Άσχετος  |  20:54

Άδειες οδηγών ηλικιωμένων και ο φαύλος κύκλος των δυστυχημάτων

«Τον γιατρό ποιός τον ελέγχει;»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  17:01

Βροχές προβλέπει η Μετεωρολογική Υπηρεσία

«Μήπως θα πρέπει, εκεί στην Σύνταξη, να αποφασίσετε : Η "Ελευθερίας" είναι Πλατεία ή...............γέφυρα ...»
Γιαννούλης Σολομωνίδης  |  10:35

Τσαβούσογλου: Θα προστατεύσω τα πλοία μου αν χρειαστεί

«Τί `έξυπνο` παλλικαρούι!!! »
ΑΚΑ  |  10:13

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση

X