ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Εν αναμονή εξελίξεων για τους αγνοουμένους της Άσσιας

«Καθοριστικής σημασίας οι επόμενες μέρες» τονίζει ο Φώτης Φωτίου

ΚΥΠΕ

Καθοριστικής σημασίας είναι οι επόμενες λίγες μέρες σε σχέση με την επιβεβαίωση των πληροφοριών για ύπαρξη ενός σημείου στην ευρύτερη περιοχή της Άσσιας, όπου κατά τις αρχές της δεκαετίας του 1990 μετακινήθηκαν τα οστά δεκάδων Ελληνοκυπρίων αγνοουμένων, δήλωσε σήμερα ο Επίτροπος Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα, Φώτης Φωτίου, ο οποίος συναντήθηκε με τον Πρόεδρο και αντιπροσωπεία του Κοινοτικού Συμβουλίου της κατεχόμενης Άσσιας.

Μετά τη συνάντηση, ο κ. Φωτίου είπε ότι συζητήθηκε και η τελευταία πληροφορία που δόθηκε από την εφημερίδα “Πολίτης” όσον αφορά τη μαρτυρία Τουρκοκυπρίου “και εκείνο που έχω διαβεβαιώσει -και αυτή είναι και η επίσημη θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας - είναι ότι εμείς έχουμε ζητήσει από τον εκπρόσωπό μας στην Διερευνητική Επιτροπή Αγνοουμένων (ΔΕΑ) να τεθεί άμεσα αυτό το θέμα, εάν είναι δυνατόν στην επόμενη συνεδρία της”.

Ο Επίτροπος διαβεβαίωσε επίσης ότι “θα γίνουν όλα εκείνα που πρέπει, όλες οι διαδικασίες άμεσα, ώστε και το θέμα αυτό να διερευνηθεί αλλά και αν χρειαστεί να γίνει άμεσα ανασκαφή στον συγκεκριμένο χώρο που έχει υποδειχθεί”.

Ανέφερε ότι “τέτοιες περιπτώσεις πρέπει να διερευνώνται το συντομότερο γιατί δεν πρέπει να δίνουμε ελπίδες στους συγγενείς εάν η κατάσταση αυτή δεν επιβεβαιωθεί” και συνέστησε σε όλους “να είμαστε προσεκτικοί”.

Ο κ. Φωτίου απηύθυνε έκκληση “σε όλους, και ιδιαίτερα στους συγγενείς, να κάνουν υπομονή”, λέγοντας ότι “οι επόμενες λίγες μέρες θα είναι καθοριστικής σημασίας για την εξέλιξη αυτή και σίγουρα ευχή όλων μας είναι να επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες γιατί αν επιβεβαιωθούν, ιδιαίτερα για αυτούς τους ανθρώπους, θα είναι μια μεγάλη θετική εξέλιξη, όπως και για δεκάδες οικογένειες θα είναι μια θετική εξέλιξη αν εξευρεθεί πού έχουν μετακινηθεί τα οστά”.

«Δεν μπορεί η Τουρκία να αρνείται ακόμα μετά από 42 χρόνια να μην δίνει πληροφορίες από τα αρχεία του στρατού της όσον αφορά τις περισυλλογές στα πεδία μαχών γιατί εκεί είναι η μάζα των αγνοουμένων μας, εκεί είναι οι μαζικοί τάφοι, που είναι στις μάχες πέριξ της Κερύνειας», υπέδειξε ο Επίτροπος σημειώνοντας ότι “αυτό είναι το μεγάλο θέμα για να μην ξεχνούμε ότι ακόμη μιλούμε για 900 με 1000 αγνοούμενους που δεν έχει διακριβωθεί ακόμα η τύχη τους”.

Από πλευράς του, ο Πρόεδρος Κοινοτικού Συμβουλίου Άσσιας Γιώργος Ιωάννου εξέφρασε την προσδοκία «αυτές οι πληροφορίες που μας δίνονται μέσα από δημοσιεύματα και αλλού να είναι πραγματικές έτσι που να δώσουμε ένα τέλος σε αυτό το μαρτύριο για όλες τις οικογένειες των αγνοουμένων μας».

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση