ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Τα ναρκωτικά αιτία στο 39% των θανατηφόρων

Το νάρκοτεστ όπλο στα χέρια της Τροχαίας

ΚΥΠΕ

Η ψήφιση από την Ολομέλεια της Βουλής σε νόμο των νομοσχεδίων και των τροποποιητικών κανονισμών του περί Οδικής Ασφάλειας Νόμου για την εισαγωγή του ελέγχου της οδήγησης υπό την επήρεια ναρκωτικών – Νάρκοτεστ, το οποίο εκκρεμούσε ενώπιον των αρμόδιων Κοινοβουλευτικών Επιτροπών από το 2010, αποτελεί ένα σημαντικό όπλο στα πλαίσια των μέτρων που λαμβάνονται με στόχο τη μείωση των τροχαίων οδικών συγκρούσεων, αναφέρει, σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης.

Η αρχική πρόταση όσον αφορά στην εφαρμογή του θεσμού προνοούσε τη χρήση σάλιου και αίματος για να διαπιστωθεί κατά πόσον ο οδηγός τελεί υπό την επήρεια ναρκωτικών, στη συνέχεια υιοθετήθηκε ρύθμιση που επέτρεπε την αξιοποίηση της δυνατότητας χρήσης του σάλιου και του αίματος για σκοπούς επιβεβαίωσης του ευρήματος, όπου χρειάζεται, και τελικά κατέληξε μόνο στη χρήση σάλιου. Έστω και μετά από μεγάλη χρονική καθυστέρηση, εισάγονται, πλέον νομοθετικές πρόνοιες που ποινικοποιούν την οδήγηση υπό την επήρεια ναρκωτικών και ταυτόχρονα δίνεται η δυνατότητα στα μέλη της Αστυνομίας να προβαίνουν σε έλεγχους των οδηγών, στις περιπτώσεις όπου υπάρχει εύλογη υποψία για χρήση ναρκωτικών ή όπου διαπράχθηκε τροχαίο αδίκημα.

Συγκεκριμένα, κατά τη διενέργεια του ελέγχου του οδηγού, το μέλος της Αστυνομίας δύναται να ζητήσει επιτόπου τη λήψη δείγματος σάλιου για διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, μέσω ειδικής συσκευής μίας χρήσεως. Σε περίπτωση που η προκαταρκτική εξέταση ανιχνεύσει ναρκωτικά στο δείγμα σάλιου επιβάλλεται δεύτερη επί τόπου παραχώρηση δείγματος σάλιου με σκοπό την εργαστηριακή εξέτασή του, για επιβεβαίωση της προκαταρκτικής. Οποιοδήποτε πρόσωπο αρνείται ή αποφεύγει να παράσχει δείγμα σάλιου, θα είναι ένοχο αδικήματος.

Τα στατιστικά στοιχεία που διατηρούνταν μέχρι σήμερα από την Αστυνομία Κύπρου αφορούν μόνο στις θανατηφόρες οδικές συγκρούσεις με αιτία τη χρήση ναρκωτικών ουσιών και καταδεικνύουν μια ανησυχητικά αυξητική τάση.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα αναλύσεων αίματος από το Γενικό Χημείο του Κράτους, διαπιστώθηκε ότι τα τελευταία 5 χρόνια (2010-2014), σε σύνολο 64 θανάτων λόγω χρήσης ναρκωτικών, οι 25 οφείλονταν σε τροχαία δυστυχήματα, ποσοστό που αντιστοιχεί στο 39%. Το ποσοστό αυτό οφειλόταν κυρίως στη χρήση κάνναβης και κοκαΐνης, ενώ παράλληλα υπήρξε και ένας σημαντικός αριθμός οδηγών οι οποίοι τελούσαν ταυτόχρονα και υπό την επήρεια αλκοόλης δημιουργώντας έτσι ένα «κοκτέιλ» θανάτου.

Είναι εξαιρετικά σημαντικό το γεγονός ότι μέσα από την αξιοποίηση του νάρκοτεστ θα μπορούν να διεξάγονται έλεγχοι για τη χρήση κάνναβης, κοκαΐνης και αμφεταμινών από τους οδηγούς και συνεπώς, θα τηρούνται πλέον στοιχεία ώστε να γνωρίζουμε και να αξιολογούμε τον ακριβή αριθμό των χρηστών απαγορευμένων ουσιών που εμπλέκονται σε σοβαρές συγκρούσεις, και όχι μόνο όσων υπήρξαν θύματα τροχαίου, καταλήγει η ανακοίνωση του ΥΔΔΤ

 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση