ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Μαρκουλλή: Θα πρέπει να δώσουμε ισχυρό μήνυμα στην Τουρκία

'Οσοι ενδιαφέρονται για λύση να στραφούν προς την Τουρκία

ΚΥΠΕ

Θα πρέπει να συνεχίσουμε να αξιώνουμε από όσους ενδιαφέρονται για λύση του Κυπριακού και διαμόρφωση συνθηκών ειρήνης, ασφάλειας, σταθερότητας και συνεργασίας στην περιοχή, να στραφούν επιτέλους προς την πλευρά της Τουρκίας, και να δώσουν το ισχυρό μήνυμα στην κατοχική δύναμη ότι δεν είναι δυνατή η ομαλή εξέλιξη της ευρωπαϊκής της πορείας χωρίς την εκπλήρωση των υποχρεώσεων της απέναντι στην ΕΕ και απέναντι στην Κυπριακή Δημοκρατία, πρώτιστη των οποίων είναι ο τερματισμός της παράνομης και αναχρονιστικής στρατιωτικής κατοχής της Κύπρου, δήλωσε σήμερα η τέως Υπουργός Εξωτερικών Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλλή.

Εκφωνώντας τον Πανηγυρικό της ημέρας, στο πλαίσιο της δοξολογίας στον Ιερό Ναό Παναγίας Φανερωμένης, στη Λευκωσία, για την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821, η κ. Μαρκουλλή είπε πως θα πρέπει η Τουρκία να συμβάλει έμπρακτα, θετικά, ουσιαστικά και αποτελεσματικά στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού, και να εγκαταλείψει τις πάγιες θέσεις της, που στοχεύουν, μέσω απαρχαιωμένων συστημάτων εγγυήσεων, στη διαιώνιση της στρατιωτικής της παρουσίας στην Κύπρο και, μέσω στρατηγικών επενδύσεων που επιδιώκει να διασφαλίσει, στην άσκηση ελέγχου στις επιλογές και αποφάσεις των Κυπρίων.

"Μόνο με τέτοια ριζική αλλαγή νοοτροπίας και συμπεριφοράς εκ μέρους της Τουρκίας θα μπορούσαν να διαμορφωθούν οι απαραίτητες προϋποθέσεις και να ανοίξει ο δρόμος για τη λύση, μια λύση που θα ανήκει στους Κυπρίους και θα εξυπηρετεί τα συμφέροντα και τους οραματισμούς των Κυπρίων", σημείωσε.

Πρόσθεσε πως η πλευρά μας, με συνέπεια, συμμετέχει εποικοδομητικά στο δικοινοτικό διάλογο, γιατί δεν υπάρχει άλλη επιλογή από την επίλυση του Κυπριακού μέσω διαπραγματεύσεων. "Γιατί εγκατάλειψη των προσπαθειών μας θα σήμαινε την οριστική πλέον εμπέδωση της διχοτόμησης της πατρίδας μας. Και κανένας, μα κανένας από εμάς δεν έχει αυτό το δικαίωμα. Ούτε απέναντι στην ιστορία μας, ούτε απέναντι στους ήρωες μας, αλλά ούτε απέναντι στα παιδιά μας και στις μελλοντικές γενιές των Κυπρίων", σημείωσε.

Επεσήμανε πως συνεχίζουμε να στηρίζουμε και θα συνεχίζουμε να επιδιώκουμε μια λύση που να βασίζεται σε ένα κράτος, με μία κυριαρχία, μία διεθνή προσωπικότητα και μία ιθαγένεια, με την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα διασφαλισμένη και αποτελούμενη από δύο πολιτικά ισότιμες κοινότητες, όπως περιγράφεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, σε μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, που να αποκλείει την ένωση, εξ ολοκλήρου ή μερικώς, με οποιαδήποτε άλλη χώρα ή οποιαδήποτε μορφή διχοτόμησης ή απόσχισης.

Γιατί, ανέφερε, μια τέτοια λύση προβλέπεται στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, που αποτελούν διαχρονικά τη διεθνή πολιτική μας ασπίδα, και γιατί πιστεύουμε ότι, με προϋπόθεση τη λειτουργικότητα, τη συμβατότητα με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, δίκαιες εδαφικές αναπροσαρμογές και σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, θα μπορούσε μια τέτοια λύση να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα όλων των Κυπρίων, και να εξασφαλίσει την ευημερία και την πρόοδο ολοκλήρου του λαού μας.

"Με επίγνωση των τραγικών συνεπειών της τουρκικής εισβολής και της συνεχιζόμενης κατοχής, δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να συνεχίσουμε τον αγώνα μας ενωμένοι. Η ενότητα και ομοψυχία του λαού μας θα ήταν και το καλύτερο μνημόσυνο για όλους αυτούς που μας έδειξαν το δρόμο, μέσα από το έργο, μέσα από τους αγώνες και τις θυσίες τους", είπε η κ. Μαρκουλλή.

Αναφερόμενη στην ελληνική επανάσταση, σημείωσε πως αυτή αποτέλεσε αναντίλεκτα την κορυφαία και έξοχη ευρωπαϊκή στιγμή στην ιστορία του νεότερου Ελληνισμού, που διέγραψε την περαιτέρω πορεία του, και συνέβαλε στη διαμόρφωση του ευρωπαϊκού γίγνεσθαι με τις αρχές και αξίες του διαφωτισμού.

Επεσήμανε πως στην ελληνική επανάσταση η Κύπρος δήλωσε παρούσα, τόσο με τις γενναίες συνεισφορές των Κυπρίων στον αγώνα, όσο και με τη μύηση τους στη Φιλική Εταιρεία, τη μυστική οργάνωση που προετοίμασε την επανάσταση, αλλά κυρίως με τις μερικές εκατοντάδες Κύπριους αγωνιστές που πολέμησαν εθελοντικά στη στεριά και στη θάλασσα, ως απλοί στρατιώτες και ως αξιωματικοί, σε αποφασιστικές στρατιωτικές επιχειρήσεις, υπό τις διαταγές και στο πλευρό των Ελλήνων οπλαρχηγών και των ενδοξότερων ηρώων του 1821, στη Ναύπακτο, στο Άργος, στο Μεσολόγγι, στα Δερβενάκια, στην Τρίπολη, στην Καρυστία, στη Χίο, στην Κρήτη.

Η κ. Μαρκουλλή σημείωσε πως παρόλο ότι η Κύπρος δεν μπόρεσε να ακολουθήσει στην εξέγερση τα άλλα ελληνικά μέρη, εν τούτοις μερικούς μόνο μήνες μετά την ελληνική επανάσταση, την 9η Ιουλίου 1821, το νησί έμελλε να πληρώσει με το δικό του βαρύ φόρο αίματος τη στήριξή του στον αγώνα, με τον αποτρόπαιο απαγχονισμό του Αρχιεπισκόπου Κυπριανού, τον αποκεφαλισμό των μητροπολιτών Πάφου, Κιτίου και Κυρηνείας και τη σφαγή περίπου 500 σημαινόντων Ελλήνων Κυπρίων, που περιλαμβάνονταν σε κατάλογο προγραφών που ο Κυβερνήτης της Κύπρου Κουτσιούκ Μεχμέτ ετοίμασε και απέστειλε στην Υψηλή Πύλη.

Είπε ακόμη πως η επανάσταση του 1821 αποτέλεσε πηγή έμπνευσης και θάρρους για τον κυπριακό λαό στον δικό του απελευθερωτικό αγώνα για αποτίναξη του αποικιακού ζυγού και για αυτοδιάθεση. "Εμείς παίρνουμε δύναμη από τις γενναίες ψυχές και την αγωνιστικότητα των εθνικών ηρώων, και το παράδειγμα τους μας καθοδηγεί σε τούτες τις δύσκολες ώρες που η Κύπρος συνεχίζει τον πολιτικό και διπλωματικό της αγώνα για τον τερματισμό της τουρκικής κατοχής, κάτω από τις πραγματικά αντίξοες συνθήκες μιας ημικατεχόμενης πατρίδας", ανέφερε η κ. Μαρκουλλή.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση