ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Θ.Τσιόλα:Η ανάμιξη της ΕΕ στο κυπριακό συμβάλει θετικά

Η αποδοχή απο όλες τις πλευρές συμβάλει σε μια σωστή λύση

ΚΥΠΕ

Η αποδοχή απο όλες τις πλευρές συμβάλει σε μια σωστή λύση
Με αφορμή τις εθνικές επετείους ο Α. Τσιόλας έκανε σηλώσεις για το κυπριακό

Η ουσιαστική εμπλοκή της ΕΕ – για πρώτη φορά - στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων, η αποδοχή από όλες τις πλευρές ότι η λύση πρέπει να εδράζεται στις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες, καθώς και η αναβαθμισμένη γεωπολιτική σημασία της πατρίδας μας αποτελούν παράγοντες που μπορούν να συμβάλουν θετικά στην προσπάθειά μας να φτάσουμε σε μια σωστή λύση, είπε ο Γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου Θεοδόσης Α. Τσιόλα.

Μιλώντας στο χθεσινό εορτασμό των εθνικών επετείων της 25 ης Μαρτίου και της 1ης Απριλίου στο οίκημα του Σωματείου «Μ. και Α. Μακρίδης» στη Λινόπετρα, ο κ. Τσιόλα ανέφερε, σύμφωνα με σημερινή επίσημη ανακοίνωση, ότι πέρα από την προσπάθεια που γίνεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, η Κυβέρνηση χτίζει στρατηγικές συμμαχίες αναδεικνύοντας τον αναβαθμισμένο ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Κύπρος στην ευρύτερη περιοχή.

“Μέσα από αυτές μας τις προσπάθειες, καθώς και τις προσπάθειες που καταβάλλουμε για εκσυγχρονισμό του κράτους μας και έξοδο από τις οικονομικές περιπέτειες των τελευταίων χρόνων, επιδιώκουμε να εξασφαλίσουμε το μέλλον των παιδιών μας και των επόμενων γενιών μέσα σε συνθήκες ειρήνης, ασφάλειας, ευημερίας και προόδου. Με πίστη στις δυνατότητές μας και έχοντας συναίσθηση του χρέους μας προς την πατρίδα, μπορούμε να προχωρήσουμε μπροστά και να πετύχουμε τις επιδιώξεις μας”, πρόσθεσε.

Και οι δυο επέτειοι, της 25 ης Μαρτίου 1821 και της 1ης Απριλίου 1955, σημείωσε, εκπέμπουν και θα συνεχίσουν να εκπέμπουν για όλους μας το διαχρονικό μήνυμα της ελπίδας και της πίστης. Ένα μήνυμα που ενισχύει την εθνική μας αυτοπεποίθηση και μας θυμίζει πως με ενότητα και με πίστη στις δικές μας δυνάμεις μπορούμε να ξεπεράσουμε κάθε δοκιμασία.

“Θέτοντας το συμφέρον της πατρίδας πάνω απ’ όλα και προχωρώντας μονιασμένοι μπορούμε να πετύχουμε το στόχο μας για μια ελεύθερη, επανενωμένη και ευημερούσα Κύπρο. Μια Κύπρο χωρίς στρατούς κατοχής και διαχωριστικά συρματοπλέγματα, με κατοχυρωμένα τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες”, συμπλήρωσε.

Ανέφερε ότι η 25η Μαρτίου 1821 παραμένει η κορυφαία στιγμή της νεότερης ιστορίας του ελληνικού έθνους, αφού σήμανε την παλιγγενεσία του. Εκείνη την άνοιξη οι λίγοι και ανίσχυροι ραγιάδες, μη αντέχοντας άλλο τη σκλαβιά τεσσάρων αιώνων, με ελάχιστα μέσα στη διάθεσή τους, τα έβαλαν με την πανίσχυρη Οθωμανική Αυτοκρατορία. Ύψωσαν το λάβαρο της Επανάστασης, βροντοφώναξαν «Ελευθερία ή Θάνατος» κι έγραψαν με το αίμα τους την απαρχή της ιστορίας της νεότερης Ελλάδας.


Αναφερόμενος στον αγώνα της ΕΟΚΑ, είπε ότι “Με πολιτικό αρχηγό τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο και στρατιωτικό τον Γεώργιο Γρίβα, άρχισε ένας υπέρτατος αγώνας για την αποτίναξη του αποικιακού ζυγού και την ελευθερία της Κύπρου. Το πανηγύρι του αγώνα άρχισε από τις πρώτες πρωινές ώρες της 1 ης Απριλίου 1955 με τοποθετήσεις βομβών και άλλες επιθέσεις σε διάφορα μέρη της νήσου”, είπε, μεταξύ άλλων.

Οι αγωνιστές του 1955-59, συμπλήρωσε, ήταν όλοι αφοσιωμένοι στον αγώνα. Κάθε ενέργεια τους τη διαπότιζε ο ασίγαστος πόθος τους για το ξεσκλάβωμα της πατρίδας. Στο Μαχαιρά, στο Δίκωμο, στον Αχυρώνα του Λιοπετρίου, στον Πενταδάκτυλο και στο Τρόοδος, σε χωριά και σε πόλεις και σε κάθε γωνιά της σκλαβωμένης Κύπρου οι αγωνιστές της κυπριακής ελευθερίας γράφουν το καινούριο έπος, χωρίς υπολογισμό θυσίας, κατέληξε.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση