ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Συμφωνία American International School Cyprus - Πανεπιστημίου Stanford

Μαθητές ιδιωτικών και δημόσιων σχολείων μπορούν να «φοιτήσουν» στο Πανεπιστήμιο

Της Ιωάννας Σκορδή

Το American International School in Cyprus (AISC), μέσω του μητρικού οργανισμού Esol Education, έχει συνάψει μνημόνιο συμφωνίας (MOU) με το Πανεπιστήμιο του Stanford, δίνοντας την ευκαιρία σε εξαίρετους μαθητές να παρακολουθήσουν το πρόγραμμα Stanford Pre-Collegiate International Institutes, ένα εσωτερικό θερινό πρόγραμμα κύρους, διάρκειας δύο εβδομάδων του Πανεπιστημίου του Stanford, ενός από τα πέντε κορυφαία πανεπιστήμια στον κόσμο. Τα πιο πάνω ανακοινώθηκαν από τη διευθύντρια του ιδιωτικού σχολείου δρα Michelle Kleiss σε δημοσιογραφική διάσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη (12/04/2016) στους χώρους του σχολείου.

«Εξαιρετική ευκαιρία»

Η διευθύντρια του σχολείου χαρακτήρισε τη νέα συμφωνία που έχει επιτευχθεί ως μία «εξαιρετική ευκαιρία» για τους μαθητές για να παρακολουθήσουν μαθήματα σε «ένα από τα καλύτερα πανεπιστήμια στον κόσμο». Αφού προέβη σε παρουσίαση βασικών πλευρών του πανεπιστημίου του Stanford και της φοιτητικής ζωής εκεί, τόνισε ότι το AISC είναι το μόνο σχολείο της Κύπρου το οποίο έχει επιλεγεί από το Πανεπιστήμιο για αυτόν τον σκοπό. Η συνεργασία τους θα λάβει χώρα όχι μόνο για έναν χρόνο, αλλά για τα επόμενα χρόνια.

Σύμφωνα πάντα με τη διευθύντρια του σχολείου, το πρόγραμμα θα προσφέρει μαθήματα σε ποικίλους τομείς, καλύπτοντας τα ευρεία ενδιαφέροντα του Πανεπιστημίου και των μαθητών, από τις θετικές επιστήμες και την τεχνολογία μέχρι και τη γραφή και τις ανθρωπιστικές σπουδές. Το υψηλού επιπέδου περιεχόμενο θα συνδυάζεται με ανάπτυξη δεξιοτήτων από τους άρτια καταρτισμένους διδάσκοντες στο Πανεπιστήμιο, μιας και υπέρτατος στόχος του προγράμματος είναι η ανάπτυξη της δημιουργικότητας, της ηγεσίας, του design-thinking, της ικανότητας επίλυσης προβλημάτων και της επικοινωνίας.

Η δρ Kleiss τόνισε πως στον ευρύτερο παιδευτικό ρόλο του προγράμματος οι μαθητές θα επωφεληθούν και από εκπαιδευτικές εκδρομές που θα γίνονται τα Σαββατοκύριακα, μεταξύ άλλων στο UC Berkeley, στο Golden Gate Park και αλλού. Επιπλέον, θα δοθεί η δυνατότητα στα παιδιά να ενημερωθούν για τη διαδικασία εισδοχής στα κολέγια των ΗΠΑ, καθώς επίσης και τους σχετικούς διαθέσιμους πόρους και υπηρεσίες για διεθνείς μαθητές στα πανεπιστήμια της Αμερικής.
Όπως επισημάνθηκε, οι μαθητές του AISC θα είναι μέρος της ομάδας του Esol Education Cyprus και θα ταξιδεύσουν στο πανεπιστήμιο με συνοδούς που θα βοηθήσουν τους μαθητές κατά την άφιξή τους και κατά την παραμονή τους εκεί.

Κριτήρια συμμετοχής

Η δρ Kleiss πρόσθεσε ότι η Συμφωνία αφορά στους μαθητές όλων των σχολείων της Κύπρου και όχι μόνο στους μαθητές του AISC, μιας και σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας η εν λόγω συμφωνία γνωστοποιήθηκε σε όλους των μαθητές τόσο των ιδιωτικών όσο και των δημόσιων σχολείων, μέσω εγκυκλίου που απεστάλη.

Η διευθύντρια διευκρίνισε ότι αναμένεται να επιλεγούν στο σύνολό τους το λιγότερο 20 μαθητές από ιδιωτικά και δημόσια σχολεία. Το AISC, ως ο επιφορτισμένος εκπαιδευτικός συνεργάτης του Stanford, θα διεξάγει τη διαδικασία επιλογής και θα εξετάσει όλες τις αιτήσεις. Στις αιτήσεις πρέπει να συμπεριλαμβάνεται μία επίσημη επιστολή αίτησης, δείγματα ακαδημαϊκής εργασίας, συστατικές επιστολές δασκάλων, ένα αρχείο της ακαδημαϊκής τους πορείας, αποτελέσματα εξετάσεων εξωσχολικών οργανισμών και μία προσωπική συνέντευξη με το Senior Leadership Team του AISC.

Η διευθύντρια τόνισε πως η εταιρεία Wargaming αναγνωρίζει τη σημασία της συγκεκριμένης συνεργασίας, χρηματοδοτώντας τα έξοδα ταξιδιού για τους συνοδούς των μαθητών του AISC στο Stanford.

Πλήρης υποτροφία

Όπως ανακοινώθηκε από εκπρόσωπο του οργανισμού Esol Education στη δημοσιογραφική διάσκεψη, ο οργανισμός, ως ο μητρικός οργανισμός του σχολείου, θέλοντας να δείξει τη δέσμευσή του στη συνεργασία μεταξύ AISC/Esol Education, Stanford και Κύπρου, προσφέρει μία πλήρη υποτροφία ύψους 4.500 USD σε δύο επιτυχόντες υποψηφίους. Συγκεκριμένα, το ποσό αυτό θα μοιραστεί σε δύο ίσα ποσά, το ένα σε έναν μαθητή του AISC και το άλλο σε έναν επιτυχόντα υποψήφιο που δεν είναι μαθητής του AISC.

Ενδυνάμωση των σχέσεων ΗΠΑ-Κύπρου

Στη δημοσιογραφική διάσκεψη παρευρέθηκε και η πρέσβειρα των ΗΠΑ στη Λευκωσία Κάθλιν Αν Ντόχερτι, η οποία δήλωσε χαρακτηριστικά «Εύχομαι να ήμουν και εγώ μαθήτρια στην Κύπρο και 17 ετών ούτως ώστε να μπορώ και εγώ να συμμετάσχω στο συγκεκριμένο πρόγραμμα». Συνεχίζοντας, εξήρε τη σημασία του γεγονότος ότι ένα από τα καλύτερα πανεπιστήμια παγκοσμίως αναγνωρίζει την ποιότητα της Παιδείας που προσφέρεται στην Κύπρο , αναφέροντας ότι η Κύπρος χαρακτηρίζεται από σπουδαίους νέους ανθρώπους, που εμπνέουν τους γύρω τους. Επεσήμανε πως η συνεργασία αυτή ενδυναμώνεις τις σχέσεις της Κύπρου και της Αμερικής και αποτελεί μία σπουδαία κίνηση για το νησί, για τις σχέσεις των δύο χωρών και για τους νέους ανθρώπους, την οποία κίνηση υποστηρίζουν με περηφάνια.

Πλήρης υποστήριξη από υπ. Παιδείας

Από την άλλη, εκ μέρους του υπουργείου Παιδείας η κ. Τοφαρίδου, υπεύθυνη του τμήματος Ιδιωτικής Εκπαίδευσης του υπουργείου Παιδείας, συνεχάρη το σχολείο ως το μόνο στην Κύπρο που συνεργάζεται με το πανεπιστήμιο του Stanford. Τόνισε για ακόμη μία φορά πως στη συμφωνία μπορούν να λάβουν μέρος τόσο μαθητές των ιδιωτικών όσο και μαθητές των δημόσιων σχολείων, προάγοντας τη δημιουργικότητα και την κριτική σκέψη, σε ένα πρόγραμμα διαμορφωμένο στις ανάγκες των Κύπριων μαθητών. Τέλος, η κ. Τοφαρίδου εξέφρασε την πλήρη υποστήριξη του υπουργείου Παιδείας και του υπουργού κ. Κώστα Καδή για τη συγκεκριμένη προσπάθεια.

Περαιτέρω πληροφορίες

Σημειώνεται ότι η προθεσμία για τις αιτήσεις λήγει στις 20 Απριλίου 2016, ενώ για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα www.esoleducation.com/stanfordsummer2016/ ή να ζητήσουν πληροφορίες μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, στην ηλεκτρονική διεύθυνση stanfordsummer2016@aisc.ac.cy.

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση