ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Αναμένονται κι αλλά εντάλματα σύλληψης μετά την κατάθεση Λώλου

Συνεχίζεται σήμερα η κατάθεση του Διευθυντή της εταιρείας ΕΝVIROPLANT

ΚΥΠΕ

Συνεχίζεται σήμερα η κατάθεση του Διευθυντή της εταιρείας ΕΝVIROPLANT Θεοφάνη Λώλου 49 ετών , εναντίον του οποίου είχε εκδοθεί ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης σε σχέση με την υπόθεση ΧΥΤΑ Πάφου και ΧΥΤΥ Κόσιης.

Ο Θεοφάνης Λώλος τελεί υπό τετραήμερη κράτηση και ανακρίνεται με εντατικούς ρυθμούς από τις ανακριτικές αρχές για την υπόθεση ΧΥΤΑ Πάφου και ΧΥΤΥ Κόσιης με επικεφαλή της ανακριτικής ομάδας τον Λοχία Γιάννο Κωνσταντίνου.

Η κατάθεση του Θεοφάνη Λώλου διακόπηκε γύρω στις 8 το βράδυ για να συνεχιστεί σήμερα το πρωί ενώ οι ανακριτικές αρχές έχουν επαρκή στοιχεία στα χέρια τους και δεν αποκλείεται να εκδοθούν και άλλα εντάλματα σύλληψης.

Ο Θεοφάνης Λώλος φαίνεται να συνεργάζεται με τις αρχές παρά το γεγονός ότι η Αστυνομία δήλωσε ενώπιον δικαστηρίου ότι αρνείται κάθε ανάμιξη στην υπόθεση.

Για την μεταφορά Λώλου στην Κύπρο από την Αθήνα είχαν μεταβεί ανακριτές της Κυπριακής Αστυνομίας.

Σύμφωνα με το ιστορικό της υπόθεσης μέχρι στιγμής έγιναν συλλήψεις 17 ατόμων και προσωποκρατήσεις. Στις 31 Μαρτίου 2016 καταχωρήθηκε υπόθεση ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας στο πλαίσιο της οποίας 12 κατηγορούμενοι έχουν παραπεμφθεί σε απευθείας δίκη ενώπιον του Κακουργιοδικείου Λευκωσίας στις 26 Απριλίου.

Πρόκειται για τους Δημήτρη Πατσαλίδη 1ο κατηγορούμενο, οικονομικό διευθυντή του Δήμου Πάφου που τελεί σε διαθεσιμότητα, Μιχάλη Πάντη 2ος κατηγορούμενος που είναι το πρόσωπο που επιβλέπει τις εργασίες στο ΧΥΤΥ Κόσιης, των λειτουργών του Υπουργείου Εσωτερικών, Αντώνη Κουρουζίδη 3ος κατηγορούμενος, Στέλιου Παπαδόπουλου 4ου κατηγορούμενου και Χρηστάκη Πέτρου 5ου, που απαρτίζουν την επιτροπή προσφορών, του Δημάρχου Λάρνακας Ανδρέα Λουρουτζιάτη 6ου κατηγορούμενου, του πρώην λειτουργού του Υπουργείου Εσωτερικών, Γιώργου Κουλαππή 7ου κατηγορούμενου, του υιού του Νίκου Κουλαππή 8ου κατηγορούμενου, του Ιmad Baqleh 9ου κατηγορούμενου, πολιτικού μηχανικού από την Ιορδανία, του Σάββα Βέργα 10ου κατηγορούμενος, τέως Δημάρχου Πάφου, ο οποίος διετέλεσε πρόεδρος του Συμβουλίου ΧΥΤΑ Πάφου από την ίδρυση του το 2008 μέχρι την παραίτησή του και αυτή τη στιγμή εκτίει ποινή φυλάκισης για την υπόθεση ΣΑΠΑ, του πρώην ΓΔ του ΣΑΠΑ Ευτύχιου Μαλληκίδη 11ου κατηγορούμενου, που επίσης εκτίει εξαετή ποινή φυλάκισης και του πρώην Διευθυντή της ελληνικής εταιρείας Helector Δημήτριου Γιαννακόπουλου, 12ου κατηγορούμενου.

Σημειώνεται ότι η εταιρεία του Θεοφάνη Λώλου είχε διοριστεί από το Υπουργείο Εσωτερικών ως συμβουλευτική για τα έργα των ΧΥΤΑ ενώ από το 1996 ανέλαβε συνολικά 39 έργα του δημοσίου στην Κύπρο, που αφορούσαν τη διαχείριση στερεών αποβλήτων, καθώς και μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

Για την υπόθεση μετά τη σύλληψη Λώλου η Αστυνομία συνεχίζει τις έρευνες και στα γραφεία του Θεοφάνη Λώλου ενώ αναμένονται να ληφθούν και άλλες 40 καταθέσεις.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, διαπιστώθηκε μέχρι στιγμής ότι για την πιο πάνω υπόθεση δόθηκαν ως μίζες πέραν του ενός εκατ. ευρώ, ενώ έχουν εντοπιστεί πέραν των 100 πλαστών τιμολογίων με στόχο να καλυφθούν οι μίζες.

Υπενθυμίζεται επίσης ότι η Κυπριακή Δημοκρατία υπέστη ζημιά της τάξης του συνολικού ποσού των 7.746.200 ευρώ .

Τα πιο πάνω αδικήματα φέρεται να διαπράχθηκαν μεταξύ των ετών 2003 με 2015 στην Επαρχία Πάφου, Λεμεσού, Λάρνακας και Λευκωσίας.

Η δικογραφία που έχει σχηματιστεί από το Επαρχιακό Δικαστήριο Πάφου αφορά καταγγελίες ότι η εταιρία HELECTOR, συμφερόντων του Λ. Μπόμπολα, στην οποία είχε ανατεθεί έργο στο ΧΥΤΑ Πάφου, υπερχρέωνε, από το 2008 έως το 2015, το Δήμο για τη διαχείριση των σκουπιδιών.

Η υπόθεση αφορά το ΧΥΤΑ Μαραθούντας στην Πάφο, το οποίο ξεκίνησε από το 2003 και λειτούργησε το 2005. Στο ίδιο χώρο έγινε και άλλο έργο, η επέκταση του χώρου υγειονομικής ταφής που ονομάστηκε κύτταρο Β1, το οποίο ξεκίνησε το 2010.

Στο πλαίσιο διερεύνησης της υπόθεσης προέκυψε και η υπόθεση για την κατασκευή του έργου ΧΥΤΥ Κόσιης, στη Λάρνακα, που ξεκίνησε το 2006 και τελείωσε το 2010. Τα πιο πάνω έργα ανέλαβε η εταιρεία HELECTOR.

Σημειώνεται ότι αναμένεται και η απόφαση του Εφετείου Αθηνών για το τι μέλλει γενέσθαι με τον ιδιοκτήτη της Helector Λεωνίδα Μπόμπολα που καταζητείται για την υπόθεση,

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση