ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Οικολόγοι: Υπέρ ριζικής αντιμετώπισης του προβλήματος των αξιογράφων

Ριζική και όχι τμηματική αντιμετώπιση του προβλήματος

ΚΥΠΕ

Τη ριζική και όχι τμηματική αντιμετώπιση του προβλήματος των αξιογράφων προτείνει ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών Γιώργος Περδίκης, ο οποίος παρευρέθηκε σήμερα στην έκτακτη Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Κατόχων Τραπεζικών Αξιόγραφων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Κινήματος, ο κ. Περδίκης κατά την ομιλία του στη Συνέλευση είπε πως “στην καλύτερη περίπτωση θα υποστηρίξουμε τις οδηγίες του Προέδρου της Δημοκρατίας ημερομηνίας 9.9.14 προς τις τράπεζες, οι οποίες περιλάμβαναν τα εξής: “Όλοι οι ιδιώτες κάτοχοι αξιογράφων που αγόρασαν τα αξιόγραφα από την πρωτογενή αγορά θα αποζημιωθούν. Θα προηγηθεί συμψηφισμός των αξιογράφων με τα δάνεια που εξασφαλίζονται με ενεχυρίαση αξιογράφων”.

Επίσης, οποιαδήποτε διευθέτηση θα είναι ανεξάρτητη από την από τη μείωση των καταθέσεων που έγινε τον Μάρτιο 2013, ύστερα από συμφωνία με το Eurogroup, θα υπάρξει διασφάλιση των πρώτων 100.000 ευρώ και τέλος, Bail- in του 47,5% του υπόλοιπου ποσού πέραν των 100.000 ευρώ και παραχώρηση μετοχών της Τράπεζας Κύπρου στην ονομαστική τους αξία και το υπόλοιπο 52,5% σε κρατικά ομόλογα 5-ετούς διάρκειας μετά την έξοδο μας από το μνημόνιο (πιθανόν το 2017) με λογικό τόκο 3%.

Ο κ. Περδίκης ανέφερε πως αυτά έχει συστήσει ο ίδιος ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και οι τράπεζες ισχυρίζονται ότι η εφαρμογή των πιο πάνω μέτρων θα έχει μεγάλο κόστος. “Αντιλαμβανόμαστε ότι είναι δύσκολο για τον Πρόεδρο να επιβάλει στην Τράπεζα Κύπρου να υλοποιήσει εκείνα που την αφορούν, αλλά δεν είναι αδύνατον”, πρόσθεσε.

“Ακούσαμε ξανά από τις τράπεζες το ίδιο τροπάριο. Με αυτή τη λογική έχουν ψηφιστεί και υλοποιηθεί νομοσχέδια που ήταν μονομερώς υπέρ των τραπεζών”, είπε, προσθέτοντας, ωστόσο πως υπάρχουν και άλλα παραδείγματα που αποδεικνύουν ότι η Κυβέρνηση μπορεί να επιβάλει - εάν πραγματικά το επιθυμεί- μέτρα που ενδεχομένως θα προκαλέσουν μιας μορφής κόστος στην τράπεζα, φέρνοντας ως παράδειγμα το θέμα για τους εγκλωβισμένους αγοραστές περιουσιών σε αφερέγγυους developers.

Όπως είπε έχουμε το δικαίωμα και την υποχρέωση να ζητούμε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να στραφεί αποφασιστικά προς την Τράπεζα και να επιμένει να υλοποιήσει εκείνα που ήδη η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ενώπιον των κατόχων αξιογράφων. Καταλήγοντας, είπε πως το Κίνημα Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών είναι έτοιμο να στηρίξει κάθε κυβερνητικό μέτρο που θα οδηγεί με τον ένα ή τον άλλο τρόπο στη δικαίωση των πασχόντων από τις κακές πρακτικές των τραπεζών.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση