ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Καταγγελία για υποβάθμιση του κλάδου θέτουν οι δασικοί υπάλληλοι

Προχωρούν σε αποχή υπερωριακής εργασίας

Για υποβάθμιση του δασικού τομέα με ελλιπή στελέχωση, συρρίκνωση κονδυλίων και πεπαλαιωμένο στόλο οχημάτων και μηχανημάτων, κάνει λόγο ο Κλάδος Υπαλλήλων του Τμήματος Δασών της ΠΑ.ΣΥ.ΔΥ, σε ανακοίνωσή του, με αφορμή τη δημόσια συζήτηση που γίνεται τις τελευταίες μέρες μετά τις πυρκαγιές στη Σολέα.

Παράλληλα αναφέρει ότι η ΠΑ.ΣΥ.ΔΥ κάλεσε τα μέλη την να απέχουν από οποιαδήποτε υπερωριακή εργασία και ειδικά ωράρια με εξαίρεση την κατάσβεση δασικών πυρκαγιών.

Γίνεται επίσης έκκληση στην πολιτεία, έστω και την υστάτη, να πράξει αυτό που δεν έπραξε πιο νωρίς: “να αποδώσει επιτέλους στο δασικό τομέα την απαιτούμενη σημασία και προσοχή, και τις απαιτούμενες πιστώσεις, πριν τα χάσουμε όλα».

Καταργήθηκαν 27 θέσεις εργασίας από το 2009

Σύμφωνα πάντα με τα όσα αναφέρει ο Κλάδος στην ανακοίνωσή του, τα τελευταία χρόνια καταργήθηκαν 27 θέσεις υπαλλήλων στο Τμήμα Δασών (23 Δασικού Λειτουργού και 4 Συντηρητή Δασών), αριθμός που αντιστοιχεί με το προσωπικό πέντε (5) Δασικών Σταθμών. Οι οργανικές θέσεις του Τμήματος Δασών, όπως εγκρίθηκαν μετά από μελέτη το 2009, ήταν 334 και σήμερα είναι 307. Οι 65 κενές θέσεις, αναφέρεται, εάν προστεθούν στις 27 που καταργήθηκαν, τότε ο αριθμός ανέρχεται στις 92.

«Η στελέχωση του Τμήματος Δασών είναι αυτή που φαίνεται στην ιστοσελίδα του Τμήματος Δασών με μοναδική εξαίρεση την πολύ πρόσφατη πρόσληψη των δύο Χειριστών Πτητικών Μέσων (15/5/2016 και 1/6/2016), οι οποίες ήταν κενές από το 2011. Τα υπόλοιπα στοιχεία είναι αληθή και δεν χωρούν αμφισβήτηση», προσθέτει η ανακοίνωση.

Ο Κλάδος υποστηρίζει ότι κατά τη συζήτηση του θέματος “επιχειρείται με αλχημείες η απόκρυψη της αλήθειας και συγχέονται σκόπιμα οι Δασοπυροσβέστες με τους Δασικούς Υπαλλήλους, αναφέρονται επιλεκτικά κάποιες βαθμίδες (π.χ. Δασικού Λειτουργού) και γίνονται προσθαφαιρέσεις για σύγχυση και αποπροσανατολισμό”.

«Εξισώνονται οι 46 έκτακτοι Δασικοί Λειτουργοί του Τμήματος, οι οποίοι έχουν πολύ σύντομη παρουσία στο Τμήμα και καμιά απολύτως οργανωτική και διοικητική εξουσία, με τις 40 κενές θέσεις σε ανώτερες βαθμίδες με αρμοδιότητα οργάνωσης και διοίκησης Δασικών Περιφερειών, Μονάδων και Κλάδων», υποστηρίζεται περαιτέρω.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι από τις 10 θέσεις Πρώτου Δασικού Λειτουργού, που είναι κυρίως οι βοηθοί των Περιφερειακών Λειτουργών, μόνο οι δύο είναι στελεχωμένες.

Η υποβάθμιση άρχισε το 2012

Υποστηρίζουν ακόμα ότι η υποβάθμιση του δασικού τομέα άρχισε από το 2012 και συνεχίζεται, λέγοντας ότι είναι πολύ πρόσφατη η προσπάθεια του Υπουργείου Οικονομικών να καταργήσει άλλες 22 θέσεις Δασικού Λειτουργού, η οποία, κάτω από το βάρος της κινητοποίησης του Κλάδου και της υποστήριξης που έτυχε από τη Βουλή και την κοινωνία, αποσύρθηκε.

«Δυστυχώς, παρότι σώθηκαν αυτές οι 22 θέσεις, το πλήγμα για το δασικό τομέα δεν αποφεύχθηκε: το Υπουργείο Οικονομικών προχώρησε στην κατάργηση άλλων 14 οργανικών θέσεων του τακτικού ωρομίσθιου προσωπικού του Τμήματος Δασών. Αυτό αποτελεί απόδειξη και όχι ένδειξη για την πρόθεση υποβάθμισης του δασικού τομέα», αναφέρεται.

Αναφέρει επιπλέον ότι η υποβάθμιση του δασικού τομέα καταγράφεται και μέσα από τον πεπαλαιωμένο στόλο οχημάτων και μηχανημάτων: μεγάλα πυροσβεστικά οχήματα με ηλικίες πέραν των 18 χρόνων, οχήματα μεταφοράς προσωπικού με επίσης πέραν των 15 χρόνων έντονης χρήσης σε δύσκολες περιοχές, ενώ φορτηγά και προωθητές γης είναι εξίσου γερασμένα.

Ο Κλάδος κάνει λόγο και για συρρίκνωση των κονδυλιών για τη διαφώτιση και ενημέρωση του κοινού, όπως και τα σοβαρότατα προβλήματα στη στελέχωση και λειτουργία της Μονάδας Πτητικών Μέσων του Τμήματος Δασών. Υποστηρίζουν ότι από το 2010, τα αεροσκάφη του Τμήματος Δασών επιχειρούν χωρίς νομοθετικό πλαίσιο, αφού έχουν εξαιρεθεί από το κυπριακό νηολόγιο και έχουν γίνει κρατικά, ενώ τα συναρμόδια Υπουργεία δεν έχουν ακόμα αποφασίσει ποιος και πότε θα ετοιμάσει τη σχετική νομοθεσία. Η στελέχωση, προσθέτουν, παραμένει ελλιπής, χωρίς μόνιμους μηχανικούς.

«Είχαμε υποδείξει σε όλα τα αρμόδια σώματα της πολιτείας ότι η αγορά υπηρεσιών για στελέχωση της Μονάδας κόστιζε ετησίως περίπου €50000 περισσότερο απ’ ότι εάν προσλάμβανε τους δικούς της πιλότους και μηχανικούς. Εντούτοις, η κατάσταση αυτή συνεχίζεται μέχρι σήμερα και εξ ανάγκης θα συνεχίζεται για κάποια χρόνια ακόμα».

Το Υπουργείο Οικονομικών αρνείται να επιλύσει προβλήματα

Υποστηρίζουν ότι εδώ και τρία χρόνια, “το Υπουργείο Οικονομικών αρνείται να επιλύσει ένα σοβαρότατο πρόβλημα που το ίδιο έχει δημιουργήσει στο σύστημα ετοιμότητας των δασικών υπαλλήλων για πρόληψη και καταστολή των δασικών πυρκαγιών και ότι με την αλλαγή στον τρόπο αποζημίωσης της υπερωριακής εργασίας, έχει φορτώσει στις πλάτες των δασικών υπαλλήλων το κόστος της φύλαξης των δασών κατά τις απογευματινές ώρες”.

«Με τις ρυθμίσεις που πέρασαν, ένας νεαρός υπάλληλος που πηγαίνει από τη Λεμεσό στα Πλατάνια για εργασία και παραμένει για τρίωρη υπερωριακή εργασία το απόγευμα καθημερινής, δηλαδή από τις 15:00 μέχρι τις 18:00, επωμίζεται επιπλέον κόστος μετάβασης €20 (τις άλλες μέρες μεταβαίνει με λεωφορείο ή συνταξιδεύει) και αποζημιώνεται χρηματικά με €11,02 (για τρεις ώρες), από τα οποία το 42% επιστρέφει πίσω στο κράτος εξαιτίας των διαφόρων οριζόντιων αποκοπών στις αποδοχές, δηλ. απομένει στον υπάλληλο το συνολικό ποσό των €6 περίπου για τρεις ώρες», σύμφωνα πάντα με τη σχετική ανακοίνωση του Κλάδου.

Διευκρινίζεται ότι η αποκατάσταση της αποζημίωσης για αυτή την εργασία θα είχε ένα συνολικό επιπρόσθετο κόστος της τάξης των €55,000 περίπου. Αναφέρεται ακόμα ότι το 2010, για την αποζημίωση της εργασίας στους δασικούς σταθμούς κατά τις μη εργάσιμες ώρες και αργίες υπήρχαν εγκεκριμένα κονδύλια ύψους €397,000, το 2011 €380,000, το 2015 €219,000 και φέτος €234,000. Σημειώνουν ότι η εργασία αυτή είναι αναγκαίο να επιτελείται καθημερινά, από το Μάιο μέχρι το Νοέμβριο, σε 24 δασικούς σταθμούς, η μετάβαση στους οποίους καθημερινά επιφέρει σοβαρό κόστος στους δασικούς υπαλλήλους.

Αυτά τα είχαμε έγκαιρα υποδείξει στο Υπουργείο Οικονομικών και στο Υπουργείο Γεωργίας, όπως και στη Βουλή των Αντιπροσώπων και στα Κόμματα. “Δυστυχώς, ενώ αναγνωρίζεται το πρόβλημα, δεν τολμά κανένας να δώσει λύσεις», αναφέρεται.

Αποχή από υπερωριακή εργασίας και ειδικά ωράρια

Ο Κλάδος αναφέρει ότι για τους πιο πάνω λόγους και για να προστατεύσουν τα μέλη τους από την κατάφωρη εκμετάλλευση, τα έχουν καλέσει να απέχουν από οποιαδήποτε υπερωριακή εργασία και ειδικά ωράρια με εξαίρεση την κατάσβεση των δασικών πυρκαγιών «για την οποία τα μέλη μας έχουν στην πράξη αποδείξει ότι αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα και μέλημα».

«Για το λόγο αυτό έχουμε όλοι διαθέσει τα κινητά μας τηλέφωνα στην Υπηρεσία για άμεσο κάλεσμα σε περίπτωση συμβάντος. Με αυτό τον τρόπο, το Υπουργείο Οικονομικών θα μπορέσει να εξοικονομήσει όλο το ποσό των €234000 (!), αφού τα μέλη μας θα απέχουν. Διατηρούμε όμως έτσι την αξιοπρέπεια και τον αυτοσεβασμό μας», προστίθεται.

Επικρίνουν παράλληλα τη διαχείριση του θέματος της αναβάθμισης της δασικής εκπαίδευσης στην Κύπρο και αναφέρεται ότι η πολιτεία δεν έχει ακόμα λειτουργήσει σχετικό πανεπιστημιακό Τμήμα, παρά το ότι το 2011 ετοιμάστηκε ολοκληρωμένη μελέτη και σχετική πρόταση από το ΤΕ.ΠΑ.Κ., η οποία υποβλήθηκε στο Υπουργείο Παιδείας για έγκριση και έκτοτε εκκρεμεί. Παράλληλα, σημειώνεται, το Δασικό Κολέγιο έχει οδηγηθεί σε αργό θάνατο, μέσα από μια αργή διαδικασία αδρανοποίησης.

«Αντιλαμβανόμαστε τις καταστροφικές συνέπειες που είχε η οικονομική κρίση στα δημόσια οικονομικά, και έχουμε επιδείξει αρκετή ανοχή και αυτοσυγκράτηση σε πολλά θέματα, κυρίως μισθοδοτικά, αλλά έχουμε έγκαιρα προειδοποιήσει ότι το κράτος χρειάζεται να ιεραρχήσει τις προτεραιότητες του. Με τα δάση ΔΕΝ παίζουμε! Η τελευταία βδομάδα μας έχει τραγικά επιβεβαιώσει», αναφέρεται τέλος.

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση