ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ανησυχία λόγω Brexit για τους Κύπριους φοιτητές

Καθησυχάζουν τα βρετανικά πανεπιστήμια

Της ΙΩΑΝΝΑΣ ΣΚΟΡΔΗ

 

Μετά από το πρόσφατο Brexit, πολλά είναι τα ανοικτά ερωτήματα που πλανώνται στον αέρα σχετικά με τον τομέα της Παιδείας, με έκδηλο τον προβληματισμό στους Κύπριους μαθητές που θα ήθελαν να σπουδάσουν στο Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς και στους Κύπριους φοιτητές που ήδη σπουδάζουν εκεί. Τα βασανιστικά ερωτήματα πολλά, εάν θα υπάρξουν δραματικές αυξήσεις στα δίδακτρα, εάν θα συνεχίσει να παρέχεται το βοηθητικό φοιτητικό δάνειο (student loan) για τις εκεί σπουδές, εάν θα συνεχίσει η Μεγάλη Βρετανία να είναι χώρα προσιτή και φιλόξενη προς τους Ευρωπαίους φοιτητές. Αναντίλεκτα, το φλέγον θέμα του Brexit «καίει» τους νέους της Κύπρου και τους γονείς τους, αποτελώντας σε αυτή τη φάση χαίνουσα πληγή.

Αυξήσεις διδάκτρων

Κύρια πηγή ανησυχίας για τους φοιτητές και τους γονείς τους αποτελεί το ενδεχόμενο αύξησης των διδάκτρων των φοιτητών που σπουδάζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς επίσης και των διδάκτρων των υποψήφιων μαθητών των αγγλικών πανεπιστημίων. Μέχρι τώρα οι Κύπριοι φοιτητές, που σπούδαζαν στο Ηνωμένο Βασίλειο, πλήρωναν τα μειωμένα δίδακτρα που αντιστοιχούσαν σε όλους τους Ευρωπαίους φοιτητές (£7.000 - £9.000), που ήταν ίσα και με εκείνα των Βρετανών φοιτητών. Η μέγιστη ανησυχία επί του παρόντος είναι ότι τα δίδακτρα αυτά, μετά από το Brexit, θα αυξηθούν, ούτως ώστε να ανταποκρίνονται σε αυτά των φοιτητών από τρίτες χώρες, των λεγόμενων «international students», δηλαδή αυτών που μέχρι τώρα προέρχονταν από χώρες που δεν ανήκαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση (£12.000 – £17.000).

Ευρωπαϊκό Φοιτητικό Δάνειο

Το συγκεκριμένο δάνειο δίνεται από την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου και καλύπτει τα δίδακτρα των πανεπιστημίων για πτυχιακές σπουδές για τρία χρόνια φοίτησης. Μάλιστα, από φέτος θα αρχίσει να καλύπτει και τις μεταπτυχιακές σπουδές. Το δάνειο παρεχόταν από το Ηνωμένο Βασίλειο ως βοήθημα στους Ευρωπαίους φοιτητές που επέλεγαν τα βρετανικά πανεπιστήμια για τις σπουδές τους, όπως επίσης και στους ίδιους τους Βρετανούς φοιτητές. Σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου, οι φοιτητές που προέρχονται από την Ευρώπη μπορούν να αιτηθούν φοιτητικό δάνειο για τα δίδακτρά τους στο Πανεπιστήμιο, το λεγόμενο Tuition Fee Loan.

Το δάνειο πληρώνεται από τη βρετανική κυβέρνηση απευθείας στο Πανεπιστήμιο και πρέπει με το πέρας των σπουδών και αφού εργοδοτηθεί ο φοιτητής και αμείβεται με ετήσιο μισθό πέραν των £21.000 ή €26.000 να αποπληρωθεί, με πολύ καλούς όρους αποπληρωμής. Η επίσημη ιστοσελίδα της βρετανικής κυβέρνησης παρέχει ειδική εφαρμογή υπολογισμού του ποσού του δανείου που μπορεί κάποιος φοιτητής να αιτηθεί και να εξασφαλίσει. Εάν κάποιος Ευρωπαίος φοιτητής σπουδάζει full-time σε κάποιο Βρετανικό Πανεπιστήμιο, τότε μπορεί να αιτηθεί ποσό μέχρι και £9.000 για τα δίδακτρά του, δηλαδή κάπου €11.000. Τονίζεται ότι η υπεύθυνη για τα συγκεκριμένα δάνεια εταιρεία Student Loan και ο αρμόδιος υπουργός για τα Πανεπιστήμια και τις Επιστήμες κ. Jo Johnson εξέδωσαν επίσημη ανακοίνωση διαβεβαιώνοντας τους Ευρωπαίους φοιτητές που σκοπεύουν να ξεκινήσουν σπουδές από αυτό το φθινόπωρο πως η χορήγηση φοιτητικού δανείου θα συνεχιστεί κανονικά από τη Student Loan Company.

«Να μην ανησυχούν»

Καθησυχαστικός εμφανίζεται σε δηλώσεις του ο υπουργός Παιδείας κ. Κώστας Καδής, ο οποίος επεσήμανε πως πρέπει να επιδειχθεί υπομονή και όχι βιασύνη σε οποιαδήποτε κίνηση, μιας και θα μεσολαβήσει σημαντική περίοδος μέχρι να πραγματοποιηθούν οποιεσδήποτε αλλαγές. Υπογράμμισε πως αφότου κατασταλάξει η βρετανική κυβέρνηση στην πολιτική που θα ακολουθήσει, τότε θα μπορεί και το υπουργείο να προβεί σε ανακοινώσεις. Εξάλλου, η «Κ» επικοινώνησε με τον κ. Χρύσανθο Σαββίδη, σύμβουλο Σπουδών και αντιπρόσωπο Βρετανικών Πανεπιστημίων, ζητώντας του να τοποθετηθεί επί των ερωτημάτων που «καίνε» τους φοιτητές αυτή την περίοδο.

Ο κ. Σαββίδης ήταν αρκετά καθησυχαστικός. Τόνισε ότι δεν πρέπει να υπάρχει ανησυχία για τους φοιτητές των αγγλικών πανεπιστημίων, μιας και «το υπάρχον status των σπουδών τους δεν επηρεάζεται άμεσα από το Brexit». Διευκρίνισε ότι με βάση τη συμφωνία της Λισαβόνας, οποιαδήποτε αλλαγή προκύψει, θα πραγματοποιηθεί μετά από δύο χρόνια και όχι άμεσα. Έτσι, οι φοιτητές που ήδη σπουδάζουν στα αγγλικά πανεπιστήμια και οι φοιτητές που προτίθενται να μεταβούν στη Μεγάλη Βρετανία για τις σπουδές τους κατά τα επόμενα δύο ακαδημαϊκά έτη, δηλαδή τα έτη 2016-2017 και 2017-2018, συνεχίζουν να έχουν κανονικά το δικαίωμα για φοιτητικό δάνειο.

Μιλώντας για τους μεταπτυχιακούς φοιτητές, υπογραμμίζει την ύπαρξη νέου δανείου που τους παρέχει μέχρι και £10.000 για δίδακτρα, με ισχύ μέχρι το 2018. Όπως μας τόνισε ο κ. Σαββίδης, η συγκεκριμένη πληροφορία είναι διασταυρωμένη από συνεργάτες του από πανεπιστήμια της Αγγλίας, όπως για παράδειγμα από το πανεπιστήμιο του Bedfordshire και του Essex.Υπογράμμισε επίσης πως για τα επόμενα δύο χρόνια δεν επηρεάζονται καθόλου ούτε οι μαθητές προγραμμάτων Erasmus, αλλά ούτε και όσοι συμμετέχουν σε διάφορα ερευνητικά προγράμματα. Η «Κ» επικοινώνησε και με το Βρετανικό Συμβούλιο της Κύπρου (British Council), το οποίο με τη σειρά του διαβεβαίωσε πως δεν υπάρχουν κάποιες άμεσες αλλαγές στους όρους φοίτησης των μαθητών που επέλεξαν το Ηνωμένο Βασίλειο ως τόπο σπουδών τους για την ακαδημαϊκή χρονιά 2016-2017.

Υπογράμμισε δε πως συνεργάζεται με τους Ευρωπαίους εταίρους για θέματα εκπαίδευσης για περισσότερα από ογδόντα χρόνια και θα συνεχίσει να το κάνει. Υπογράμμισε πως το Βρετανικό Συμβούλιο θα βρει τρόπους για να συνεχίσει να συνεργάζεται με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, καθώς επίσης και με τα θεσμικά όργανα της Ε.Ε., δημιουργώντας ευκαιρίες , χτίζοντας συνδέσεις και καλλιεργώντας εμπιστοσύνη. Μάλιστα, το Βρετανικό Συμβούλιο μάς ενημέρωσε ότι στις 6 Ιουλίου, στο ξενοδοχείο Hilton, από τις 16:00-20:00, θα πραγματοποιηθεί ενημερωτική Έκθεση στην οποία μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να συνομιλήσουν με εκπροσώπους από σαράντα βρετανικά πανεπιστήμια, λύνοντας οποιεσδήποτε απορίες.

Υπέρ του Bremain

Ο κ. Σαββίδης τόνισε στην «Κ» πως τα αγγλικά πανεπιστήμια συνεχίζουν να διαβεβαιώνουν πως συνεχίζουν να επιζητούν τους Ευρωπαίους φοιτητές και θα διαπραγματευτούν διάφορους όρους στην προσπάθειά τους να κάνουν ό,τι μπορέσουν για να διευκολύνουν τη φοίτησή τους. Προσέθεσε πως η ενθαρρυντική αυτή τους στάση οφείλεται στο γεγονός ότι τα Πανεπιστήμια ήταν υπέρ του Bremain και όχι υπέρ του Brexit. Ούτως εχόντων των πραγμάτων, προσπαθούν να είναι όσο το δυνατόν πιο καθησυχαστικά και πιο βοηθητικά στην υποδοχή και φοίτηση Ευρωπαίων φοιτητών. Eξάλλου, σε ανακοίνωση που εξέδωσε η ένωση Βρετανικών Πανεπιστημίων, την οποία υπογράφει η Dame Julia Goodfellow, πρόεδρος των βρετανικών πανεπιστημίων, τονίζεται πως αν και τα βρετανικά πανεπιστήμια δεν ήθελαν και δεν αποσκοπούσαν στo Brexit, εντούτοις σέβονται την απόφαση του δημοψηφίσματος.

Υπογραμμίζεται πως η διαδικασία του Brexit θα είναι σταδιακή και θα υπάρξει μεταβατική περίοδος, διατρανώνοντας πως τα βρετανικά πανεπιστήμια θα καταβάλουν κάθε προσπάθεια για να διασφαλίσουν τα συμφέροντα των Ευρωπαίων φοιτητών και πως συνεχίζουν να είναι φιλόξενα προς αυτούς. Ο κ. Σαββίδης τόνισε πως συνεχίζουν να πραγματοποιούνται εκδηλώσεις βρετανικών πανεπιστημίων στην Κύπρο με σκοπό την ενημέρωση και προσέλκυση υποψήφιων φοιτητών, όπως το Summer British Education Fair, που θα λάβει χώρα στο The Mall of Cyprus (4:00-8:00 μ.μ.), τη Δευτέρα, 4 Ιουλίου.

Δυνατότητα μετεγγραφής

Το Πανεπιστήμιο Κύπρου δηλώνει έτοιμο για ομαλή απορρόφηση, μέσω μετεγγραφής, των Κύπριων φοιτητών εξωτερικού, που επηρεάζονται από το Brexit. Σύμφωνα με τον Πρύτανη, καθηγητή Κωνσταντίνο Χριστοφίδη, στην περίπτωση που Κύπριοι φοιτητές επηρεαστούν σε τέτοιο βαθμό ώστε να μην μπορούν να συνεχίσουν τις σπουδές τους στο εξωτερικό, τότε μπορούν να καταθέσουν στο Πανεπιστήμιο αίτηση μεταγγραφής, προς εξέταση.

Από την άλλη, το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας δημιούργησε Γραφείο Πληροφόρησης και Στήριξης, καθώς και Τηλεφωνικής Γραμμής Στήριξης (Support Line), προσφέροντας ενημέρωση και στήριξη σε Κύπρο και Ελλάδα, σε νέους και υφιστάμενους φοιτητές στο ΗΒ, για θέματα μετεγγραφών, έναρξης ή συνέχισης των σπουδών στην Κύπρο κ.ά. Τέλος, τo Πανεπιστήμιο UCLan Cyprus, σε επίσημη ανακοίνωσή του, δηλώνει επίσης την ετοιμότητά του να καλωσορίσει αιτήσεις από φοιτητές Βρετανικών Πανεπιστημίων.

 

 

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση