ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Αντιπαράθεση για τη λειτουργία εκκλησιών στα Κατεχόμενα

Οι κινήσεις του μουφτή, η αντίδραση της τ/κ Δεξιάς και οι σχέσεις με τον Ερντογάν

Ο μουφτής της Κύπρου είναι μία από τις πιο πολυσυζητημένες προσωπικότητες για πολλούς λόγους και ένας από αυτούς είναι οι στενές σχέσεις που διατηρεί με το τουρκικό κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), οι οποίες προβληματίζουν αυξανόμενο αριθμό ατόμων στα Κατεχόμενα. Πριν από λίγο καιρό, ο καθηγητής Ταλίπ Αταλάι επιχείρησε να λάβει μέρος στις τουρκικές βουλευτικές εκλογές από τη λίστα του ΑΚΡ.

Αυτή η κίνησή του ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων και τελικά λαμβάνοντας υπόψη του και τις παραινέσεις της Άγκυρας, ο κ. Αταλάι επέστρεψε στα καθήκοντά του και επικέντρωσε την προσοχή του στον διαθρησκευτικό διάλογο. Σήμερα, για μία ακόμη φορά μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, ο μουφτής της Κύπρου έρχεται στο προσκήνιο της κυπριακής επικαιρότητας λόγω μιας «υπόγειας» σύγκρουσης που έχει ξεσπάσει στα Κατεχόμενα και στην οποία πρωταγωνιστούν ο ισχυρός πολιτικός άνδρας της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν και παράγοντες της τ/κ Δεξιάς. Σύμφωνα με τις πληροφορίες της «Κ», η διαμάχη έλαβε διαστάσεις λίγο μετά την ίδρυση της νέας «συγκυβέρνησης» Κόμματος Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ) – Δημοκρατικού Κόμματος. Ως γνωστόν, αμέσως μετά τον σχηματισμό της νέας «κυβέρνησης», ο «υπουργός Εξωτερικών» έλαβε μία άκρως αμφιλεγόμενη πρωτοβουλία.

Ο Ταχσίν Ερτουγρούλογλου, με συνοπτικές διαδικασίες, προχώρησε στον περιορισμό των λειτουργιών στις εκκλησίες των Κατεχομένων. Οι πληροφορίες της «Κ» δείχνουν ότι αυτή η κίνηση της «κυβέρνησης» δεν βρήκε σύμφωνο τον μουφτή της Κύπρου. Ο καθηγητής Αταλάι διαφώνησε κυρίως με τον «επιθετικό» τρόπο με τον οποίο η «συγκυβέρνηση» έφερε στο προσκήνιο τη νέα της απόφαση. Η απελευθέρωση όλων των λειτουργιών και η κατάργηση όλων των περιοριστικών μέτρων σε τρία ιστορικά θρησκευτικά μνημεία της Ορθοδοξίας, είναι απόφαση που βρίσκει σύμφωνο τον μουφτή. Ωστόσο, ο ίδιος αδυνατεί να κατανοήσει τον περιορισμό και την απαγόρευση που επιβάλλει η «κυβέρνηση» στις υπόλοιπες εκκλησίες.

Ο καθηγητής Αταλάι εξέφρασε τον προβληματισμό του σε υψηλούς τόνους κατά τη διάρκεια μιας σειράς συναντήσεων που έλαβαν χώρα σε σημαντικά «υπουργεία», πριν από λίγες ημέρες. «Επιβάλλετε απαγορεύσεις, τη στιγμή που εμείς τασσόμαστε υπέρ της άρσης όλων των περιοριστικών μέτρων σε όλα τα θρησκευτικά μνημεία του νησιού» υπογράμμισε ο κ. Αταλάι, ο οποίος υπενθύμισε ότι εδώ και λίγο καιρό, η ε/κ πλευρά έχει δώσει το πράσινο φως για να επισκέπτονται Τούρκοι πολίτες τον Τεκκέ Χαλά Σουλτάν, στη Λάρνακα.

«Οι κυπριακές Αρχές παρέχουν κάθε είδους διευκολύνσεις στους επισκέπτες. Για ποιο λόγο λοιπόν η νέα “κυβέρνηση” λαμβάνει μία πρωτοβουλία που ενδέχεται να επισκιάσει αυτές τις χειρονομίες καλής θελήσεως»; Οι κύκλοι της «συγκυβέρνησης» και της τ/κ Δεξιάς δεν έδωσαν μεγάλη σημασία στον προαναφερόμενο προβληματισμό του μουφτή της Κύπρου, ενώ απεναντίας εντατικοποίησαν τις επιθέσεις τους κατά του προσώπου και του έργου του. Με αυτό τον τρόπο, το τελευταίο διάστημα, στον τ/κ Τύπο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, άρχισαν να εμφανίζονται άρθρα γνώμης και μηνύματα της τ/κ Δεξιάς, τα οποία είναι γεμάτα προσβολές και σε κάποιες περιπτώσεις «απειλές», που στρέφονται κατά του ηγέτη των μουσουλμάνων ολόκληρης της Κύπρου.

Οι σχέσεις μουφτή-κυπριακής Εκκλησίας

Η μεγάλη δυσαρέσκεια της τ/κ Δεξιάς για το πρόσωπο και το έργο του μουφτή έχει δύο βασικές διαστάσεις. Η μία διάσταση του όλου ζητήματος αφορά στις σχέσεις του μουφτή με την κυπριακή Εκκλησία και τον διάλογό του με τον Αρχιεπίσκοπο της Κύπρου. Ως γνωστόν, ο καθηγητής Αταλάι διακρίνεται για τον διάλογο και τη συνεργασία που έχει αναπτύξει το τελευταίο διάστημα με την κυπριακή Εκκλησία και τους θρησκευτικούς ηγέτες του νησιού. Ο ίδιος αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στον διαθρησκευτικό διάλογο, συνομιλεί σχεδόν σε καθημερινή βάση με την κυπριακή Εκκλησία και λαμβάνει μέρος σε διάφορες δικοινοτικές εκδηλώσεις. Την εν λόγω προσπάθεια υποστηρίζει η σουηδική κυβέρνηση. Οι στενές σχέσεις του μουφτή με την κυπριακή Εκκλησία και τη σουηδική κυβέρνηση παρέχουν στην τ/κ Δεξιά την ευκαιρία για να εξαπολύσει μετωπική επίθεση κατά του καθηγητή Αταλάι. Ούτε λίγο ούτε πολύ, οι κύκλοι της τ/κ Δεξιάς ισχυρίζονται ότι ο κ. Αταλάι «έχει ξεπουληθεί» σε ξένους κύκλους που διατηρούν διασυνδέσεις με ξένες μυστικές υπηρεσίες και την ΚΥΠ, ενώ την ίδια στιγμή τον κατηγορούν ότι εξυπηρετεί τα συμφέροντα της ε/κ πλευράς.

Αντιπαράθεση Ερντογάν με τ/κ Δεξιά

Η δεύτερη διάσταση του όλου ζητήματος αφορά στις στενές σχέσεις που διατηρεί ο κ. Αταλάι με το νέο προεδρικό μέγαρο της Άγκυρας και τη συμπάθειά του προς το τουρκικό κυβερνών κόμμα. Αυτές οι εξελίξεις έχουν προκαλέσει τη δυσαρέσκεια μερίδων της τ/κ Δεξιάς, η οποία παρά τη στενή συνεργασία της με την Άγκυρα στο Κυπριακό και σε διάφορα πεδία, παρασκηνιακά δεν κρύβει την καχυποψία της για τις προθέσεις του συντηρητικού κυβερνώντος κόμματος της Τουρκίας. Τις τελευταίες ημέρες, αντιμέτωπος με τη μετωπική επίθεση της τ/κ Δεξιάς, ο κ. Αταλάι στρέφει το βλέμμα του στο τουρκικό Προεδρικό. Σε καμία περίπτωση αυτή η κίνηση δεν πρέπει να θεωρηθεί ως τυχαία επιλογή. Ο μουφτής της Κύπρου γνωρίζει πολύ καλά ότι η τ/κ Δεξιά, οι κεμαλιστικές και μιλιταριστικές μερίδες της, στοχοποιώντας τον ίδιον, στην πραγματικότητα εξαπολύουν επίθεση κατά του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και των συνεργατών του στα Κατεχόμενα. 

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση