ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Επανεξέταση συνθηκών εργασίας νοσηλευτών ψυχικής υγείας ζητά ο ΠΑΣΥΝΜ

Έντονη απαρέσκεια για την επίθεση που δέχτηκαν οι νοσηλευτές της ψυχικής υγείας

ΚΥΠΕ

Έντονη απαρέσκεια για την επίθεση που δέχτηκαν οι νοσηλευτές της ψυχικής υγείας κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους στο χώρο του Νοσοκομείου Αθαλάσσας, εκφράζει με ανακοίνωσή του ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Νοσηλευτών και Μαιών (ΠΑΣΥΝΜ) και καλεί όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες των Υπουργείων Υγείας, Εργασίας και Δικαιοσύνης να επανεξετάσουν το περιβάλλον και τις συνθήκες εργασίας των νοσηλευτών της ψυχικής υγείας στα κρατικά νοσηλευτήρια

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, "είναι απαράδεκτο, οι νοσηλευτικοί λειτουργοί της ψυχικής υγείας που είναι ταγμένοι να υπηρετούν συνανθρώπους τους με επιβαρυμένο ιστορικό υγείας τόσο ψυχικό όσο και παθολογικό να δέχονται επιθέσεις με πρόκληση σωματικής βλάβης κατά την άσκηση του καθήκοντος". Το γεγονός ότι η επίθεση έγινε από ασθενή/κατάδικο,που σύμφωνα με την ιατρική εκτίμηση του επί καθήκοντι γιατρού έχει χαρακτηριστεί επικίνδυνος, προκαλεί ερωτήματα στον Σύνδεσμο γιατί δεν τηρήθηκαν τα νόμιμα και συμφωνηθέντα μέτρα κατά την επίσημη συνάντηση των ενδιαφερόμενων και επηρεαζόμενων μερών, στις 12/07/2016 - κατά τη νοσηλεία του (συνοδεία και επιτήρηση με δεσμοφύλακα) στο χώρο του Νοσοκομείου.

Επίσης, προστίθεται στην ανακοίνωση, εγείρονται τεράστια ζητήματα συνθηκών ασφάλειας που εμπίπτουν στις απόλυτες ευθύνες των αρμόδιων Υπουργείων Δικαιοσύνης, Υγείας και Εργασίας και της Διεύθυνσης της Αστυνομίας.

Ο Σύνδεσμος εκφράζει τη συμπαράστασή του προς τους νοσηλευτές και καλεί τους αρμόδιους Υπουργούς και τον Αρχηγό της Αστυνομίας να διερευνήσουν το περιστατικό και να εφαρμόσουν τις πρόνοιες του νόμου και των συμφωνιών.

Παράλληλα, καλεί όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες των Υπουργείων Υγείας, Εργασίας και Δικαιοσύνης να επανεξετάσουν το περιβάλλον και τις συνθήκες εργασίας των νοσηλευτών της ψυχικής υγείας στα κρατικά νοσηλευτήρια και να καταβάλουν κάθε προσπάθεια ώστε οι συνάδελφοι μας να μπορούν να εργάζονται σε υποστηρικτικές και ασφαλείς συνθήκες εργασίας.

"Οι νοσηλευτές δεσμεύονται να λειτουργούν βασισμένοι στη φιλοσοφία της ολιστικής προσέγγισης για την εξατομικευμένη παροχή φροντίδας υγείας". Ως επαγγελματίες, τυγχάνουν της αναγκαιότητας, σημαντικότητας και χρησιμότητας ενός εργασιακού περιβάλλοντος στο οποίο θα αναγνωρίζεται η κοινωνική πτυχή και οι υγειονομικές διαστάσεις του έργου τους καθώς επίσης και το πεδίο δράσης, όπως αυτό καθορίζεται από τη ρυθμιστική νομοθεσία της χώρας, σημειώνεται.

Ο Σύνδεσμος τονίζει τέλος ότι το Διεθνές Συμβούλιο Νοσηλευτών χαρακτηρίζει τα υποστηρικτικά περιβάλλοντα εργασίας και τους ασφαλείς χώρους εργασίας ως κίνητρα για υποκίνηση του νοσηλευτικού προσωπικού για παροχή ποιοτικής φροντίδας υγείας.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση