ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Καδής: Ανοιχτό το σενάριο μείωσης του αριθμού των εκπαιδευτικών

Δίωρη στάση εργασίας την Τετάρτη από την ΠΟΕΔ που δεν αποκλείει κλιμάκωση των μέτρων

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Της Μαρίας Ηρακλέους

Σε δίωρη στάση εργασίας προχωρά η ΠΟΕΔ την ερχόμενη Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου, οδηγώντας στα άκρα, τις ήδη τεταμένες σχέσεις της με το Υπουργείο Παιδείας, με το καλημέρα ακόμα της νέας σχολικής χρονιάς.

Και ενώ οι εκπαιδευτικοί της δημοτικής εκπαίδευσης κάνουν λόγο για υποστελέχωση και παράνομο εργασιακό καθεστώς στην πλήρωση μόνιμων θέσεων στα σχολεία, ο καθ ύλην αρμόδιος υπουργός Κώστας Καδής μιλά στην «Κ» για ενδεχόμενο μείωσης των αναγκών του εκπαιδευτικού προσωπικού, από τον Δεκέμβριο και εντεύθεν.

Η πληροφορία για αγορά υπηρεσιών εμπειρογνωμόνων για αξιολόγηση της κατάστασης στα σχολεία με ζητούμενο την υποβολή συγκεκριμένων εισηγήσεων, και πιθανό το σενάριο μείωσης των εκπαιδευτικών, δόθηκε μετά το τέλος συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου της 24ης Αυγούστου. Επισκιάστηκε ωστόσο από την εξαγγελία των 147 θέσεων εκπαιδευτικών με καθεστώς σύμβασης, οι οποίες έγιναν τελικά 103, προκαλώντας ως ήταν αναμενόμενο, αντιδράσεις.

Αντικαταστάσεις αντί ετήσιων συμβάσεων

Βάσει της απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου, το Υπουργείο Παιδείας αναμένεται να προχωρήσει στη σύσταση τεχνικής επιτροπής, η οποία υπό την προεδρία της Γενικής Διευθύντριας του, θα μελετήσει μέτρα και εισηγήσεις με στόχο τον εξορθολογισμό σε δαπάνες και προσωπικό. Έτσι λοιπόν, θα γίνει καλύτερη κατανομή του ανθρώπινου δυναμικού στα σχολεία, κάτι που ωστόσο για να γίνει, χρειάζεται ευελιξία στο εργασιακό καθεστώς του εκπαιδευτικού, ώστε η διαφοροποίηση των αναγκών, να μην μπλοκάρεται από ετήσιες συμβάσεις, εξηγεί ο κ. Καδής.

Μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου αναμένεται και η προκήρυξη προσφορών για εκπόνηση μελέτης από ειδικούς εμπειρογνώμονες, οι οποίοι θα εξετάσουν την πολιτική της απαλλαγής των διδακτικών ωρών στους εκπαιδευτικούς, και αναμένεται να παρουσιάσουν τις εισηγήσεις τους μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου.
Βάσει της υφιστάμενης τακτικής που ακολουθείται, οι εκπαιδευτικοί, απαλλάσσονται από μερικές διδακτικές ώρες την βδομάδα, αν συμμετέχουν σε άλλες σχολικές δραστηριότητες, όπως για παράδειγμα την τήρηση πρακτικών στις συνελεύσεις των καθηγητικών συλλόγων, την ευθύνη για προετοιμασία των εθνικών παρελάσεων, ή την συντήρηση του ηλεκτρονικού εξοπλισμού του σχολείου. Τις κενές αυτές ώρες καλούνται να αναπληρώσουν οι αντικαταστάτες. Παράλληλα βάσει της ισχύουσας τακτικής, οι ώρες διδασκαλίας των εκπαιδευτικών μειώνονται, όσο αυξάνονται τα χρόνια υπηρεσίας.

Το θέμα τέθηκε επιτακτικά και διαχρονικά τα τελευταία 15 χρόνια από την Ελεγκτική Υπηρεσία η οποία υποδεικνύει ότι η υφιστάμενη τακτική αν θα συνεχίσει να εφαρμόζεται, θα πρέπει να θεσμοθετηθεί με νομοθετική ρύθμιση.

Έτσι λοιπόν με την κατακύρωση της προσφοράς, ειδικοί εμπειρογνώμονες θα αναλάβουν να μελετήσουν τις ιδιαιτερότητες του εκπαιδευτικού συστήματος στην Κύπρο και να μελετήσουν δεδομένα εκπαιδευτικών συστημάτων άλλων χωρών, με στόχο τον εξορθολογισμό της κατάστασης, στο πλαίσιο του οποίου ενδεχομένως να χρειαστεί η μείωση εκπαιδευτικού προσωπικού. Σε μια τέτοια περίπτωση η Κυβέρνηση δεν θέλει να δεσμεύεται από ετήσιες συμβάσεις, δήλωσε ο Υπουργός Παιδείας, καταλήγοντας.

Οι αντικαταστάτες αγκάθι στις σχέσεις ΠΟΕΔ- Υπουργείου

Πάντως οι προειδοποιήσεις των δασκάλων για κινητοποιήσεις λίγες μέρες πριν από την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς δεν ήταν φαίνεται απλές δηλώσεις εντυπωσιασμού, κάτι που αποδείχθηκε την τέταρτη κιόλας μέρας της νέας σχολικής χρονιάς για τα δημοτικά, με την οργάνωση να εξαγγέλλει δίωρη προειδοποιητική στάση εργασίας την προσεχή Τετάρτη.

Η ΠΟΕΔ καταγγέλλει κενά στην στελέχωση των σχολείων, κάνοντας λόγο για καινοφανές και παράνομο το εργασιακό καθεστώς της πλήρωσης μόνιμων αναγκών με αντικατάσταση αντί με ετήσιες συμβάσεις εργασίας. Καλεί δε τους Διευθυντές των σχολείων να παραμείνουν στην προσωρινή ετοιμασία και εσωτερική εφαρμογή των ωρολογίων προγραμμάτων και να αποφύγουν τον καταρτισμό προγράμματος αναπληρώσεων.

Την ερχόμενη Τρίτη δε, σε δημοσιογραφική διάσκεψη της οργάνωσης, αναμένεται να ανακοινωθεί κλιμάκωση των μέτρων.

Συνδικαλιστικοί και όχι εκπαιδευτικοί οι λόγοι

Απογοητευμένος από την απόφαση της ΠΟΕΔ ο Υπουργός Παιδείας Κώστας Καδής, κάνει λόγο για καθαρά συνδικαλιστικά κίνητρα πίσω από τις ενέργειες της ΠΟΕΔ, ενώ την καλεί να αναλάβει τις ευθύνες της συμβάλλοντας στην ομαλή λειτουργία των σχολείων και όχι στην αναστάτωση. Μιλώντας στην «Κ» ο κ. Καδής επισημαίνει ότι το κλίμα κατά την τελευταία συνάντηση του με την οργάνωση δεν προμήνυε μια τέτοια εξέλιξη.

Εξέφρασε μάλιστα την έκπληξη του για το γεγονός ότι η οργάνωση εκπαιδευτικών της Δημοτικής εκπαίδευσης προχωρά με κινητοποιήσεις για την υποστελέχωση, την στιγμή που φέτος είναι η καλύτερη χρονιά από θέμα επαρκούς στελέχωσης των σχολείων, σύμφωνα και με την ενημέρωση που έτυχε την Πέμπτη από επιθεωρητές, οι οποίοι διενήργησαν σχετικό έλεγχο στα δημοτικά σχολεία σε παγκύπρια βάση.

«Είμαστε στη διάθεση της ΠΟΕΔ για να δώσουμε τυχόν διευκρινήσεις » ανέφερε ο Υπουργός, διαμηνύοντας ωστόσο ότι ο καθένας πρέπει να αναλάβει τις δικές του ευθύνες.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση