ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Στο χακί 3 χιλιάδες οπλίτες την 1η Νοεμβρίου

Εκπαίδευση δυο εβδομάδων και μετά θα τοποθετούν σε μάχιμες μονάδες

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Την 1η Νοεμβρίου ημέρα Τρίτη η Εθνική Φρουρά θα ανοίξει μια νέα σελίδα στην επιχειρησιακή της δομή και δράση. Την ημερομηνία εκείνη θα πραγματοποιηθεί η κατάταξη των τριών χιλιάδων Επαγγελματιών Οπλιτών ένας θεσμός ο οποίος θα αλλάξει άρδην την φιλοσοφία του στρατεύματος και συνάμα θα είναι ο προπομπός μείωσης της στρατιωτικής θητείας των κληρωτών.

Η κατάταξη των πρώτων Επαγγελματιών Οπλιτών θα γίνει στα τρία ΚΕΝ Λάρνακας Λεμεσού και Πάφου. Πρώτιστος στόχος να μην δημιουργηθεί νεκρός χρόνος για τα νεοσύλλεκτα επαγγελματικά στελέχη τα οποία μετά από δυο εβδομάδες παραμονής στα τρία ΚΕΝ θα πάρουν φύλλο πορείας για τις μονάδες κρούσεις.

Με βάση τους υπολογισμούς που γίνονται σε κάθε ΚΕΝ θα παρουσιασθούν 900 μέχρι 1000 «νεοσύλλεκτοι» τους οποίους θα υποδεχθούν εκπαιδευτές οι οποίοι από την Πέμπτη θα παρακολουθήσουν ειδικά σεμινάρια υποδοχής και συμπεριφοράς προκειμένου να βοηθηθεί η επιτυχία του θεσμού.

Αυτό το οποίο τονίζεται από ΥΠΑΜ και ΓΕΕΦ είναι ότι οι Επαγγελματίες Οπλίτες δεν είναι νεοσύλλεκτοι κληρωτοί και ως εκ τούτου η αντιμετώπισή τους θα πρέπει να είναι και η ανάλογη.

Εκπαίδευση 2 εβδομάδων
Οι τρείς χιλιάδες οπλίτες θα βρίσκονται στις μονάδες τους μέχρι τις 13 Νοεμβρίου. Στο διάστημα αυτό η εκπαίδευση που θα λάβουν θα αφορά κυρίως ένα πρόγραμμα προσαρμογής τους στα στρατόπεδα αλλά και εκπαίδευση σε θέματα πειθαρχίας και κανονισμών. Ένα σημαντικό κομμάτι της όλης προεργασίας που γίνεται είναι ο τρόπος με τον οποίο θα τοποθετηθούν στις μονάδες.

Το ΥΠΑΜ έχει θέσει τρία κριτήρια με βάση τα οποία θα γίνει η επιλογή. Το πρώτο αφορά τις υπηρεσιακές ανάγκες το δεύτερο τον τόπο διαμονής και το τρίτο τα προσόντα του κάθε Οπλίτη. Σημαντικό ρόλο θα διαδραματίσει και η οικογενειακή κατάσταση του καθενός με τους παντρεμένους με τέκνα να έχουν προτεραιότητα.

Στόχος του ΥΠΑΜ είναι οι μεταθέσεις των Οπλιτών να γίνουν με τέτοιο τρόπο ώστε να μην απομακρύνονται από τους τόπους διαμονής τους. Με βάση τα πρώτα στοιχεία κάποιο πρόβλημα φαίνεται να αντιμετωπίζουν οπλίτες που διαμένουν σε Πάφο και Λεμεσό ωστόσο και εδώ όπως μας λέχθηκε θα καταβληθεί προσπάθεια ο χρόνος μετάβασης προς και από τις μονάδες να είναι σχετικά μικρός.

«Απώλειες» 15%
Από τις τρείς χιλιάδες που επιλέγηκαν και κλήθηκαν να παρουσιασθούν ένα ποσοστό περίπου 15% δεν αποδέχθηκε την σύμβαση εργασίας που πρόσφερε το ΥΠΑΜ.

Το ποσοστό αυτό καλύφθηκε από την δεξαμενή των επιλαχόντων στην οποία έχουν απομείνει άλλοι 250 υποψήφιοι οι οποίοι θα κληθούν εάν και εφόσον υπάρξουν κενά τόσο κατά τις πρώτες μέρες εφαρμογής του θεσμού ή και μετέπειτα.

Πάντως οι επιτελείς του ΥΠΑΜ είναι ικανοποιημένοι από το ποιοτικό στοιχείο των τριών χιλιάδων οπλιτών κάτι που θα αξιοποιηθεί για στελέχωση πόστων σε εξειδικευμένα οπλικά συστήματα.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση