ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ρώσος καταδικάστηκε σε 3 χρόνια για κατοχή πυροβόλων όπλων

Ο 57χρονος είναι απόφοιτος της στρατιωτικής σχολής της Ρωσίας

ΚΥΠΕ

Το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λάρνακας - Αμμοχώστου επέβαλε σήμερα ποινή φυλάκισης τριών ετών στον Boris Satushiev, 57 χρόνων από τη Ρωσία, ο οποίος κρίθηκε ένοχος ύστερα από δική του παραδοχή στις κατηγορίες της παράνομης κατοχής πυροβόλου όπλου κατηγορίας Δ, πυροβόλου όπλου κατηγορίας Α και αεροβόλου πιστολιού, κατοχής εκρηκτικών υλών χωρίς άδεια, κατοχής αντικειμένου κατασκευασμένου ή διασκευασμένου για εκκένωση ή εκτόξευση επιβλαβούς υγρού ή αερίου ή χημικής ουσίας ή παρόμοιου υλικού.

Σύμφωνα με τα γεγονότα της υπόθεσης, ο κατηγορούμενος έφτασε στην Κύπρο για πρώτη φορά το 2010 και μέχρι τον Νοέμβριο του 2012 επισκέφθηκε συνολικά το νησί 13 φορές, είναι απόφοιτος στρατιωτικής σχολής της Ρωσίας και απόφοιτος πανεπιστημίου στο κλάδο οικονομικών. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια ο 57χρονος ήρθε στην Κύπρο ως οικονομικός σύμβουλος μεταξύ Κύπρου και Ρωσίας.

Στις 10 Μαρτίου 2016 μέλη του ΤΑΕ Λάρνακας μετέβησαν στην οικία του Ομηρου Λεωνίδη στα Λιβάδια για να τον συλλάβουν και να διενεργήσουν έρευνα στο σπίτι του αναφορικά με αδικήματα που αφορούσαν τη συνωμοσία προς διάπραξη πλημμελήματος, συνωμοσία για ανατροπή της πορείας της δικαιοσύνης και επηρεασμού μαρτύρων, παρεμπόδιση δικαστών και παρέμβαση σε δικαστική διαδικασία.

Την πόρτα άνοιξε στους αστυνομικούς ο 57χρονος, ο οποίος αφού ενημερώθηκε για το λόγο της παρουσίας τους στο σπίτι έδωσε τα στοιχεία του και στο δωμάτιο όπου διέμενε τα μέλη της Δύναμης εντόπισαν μία μαύρη τσάντα στην οποία υπήρχε ομοίωμα πιστολιού με γεμιστήρα. Σε ερωτήσεις της Αστυνομίας ο 57χρονος απάντησε ότι το πιστόλι δεν ήταν αληθινό και η τσάντα παραλήφθηκε ολόκληρη ως τεκμήριο.

Στο δωμάτιο εντοπίστηκε επίσης μια ρούχινη μαύρη τσάντα μέσα στην οποία υπήρχε ένα μαύρο πιστόλι με καφέ χειρολαβή, ένα κοντόκανο κυνηγετικό με ξύλινο κοντάκι με κολλητική μαύρη ταινία, 13 πλήρη φυσίγγια, 5 πλήρη φυσίγγια και 10 τροποποιημένα φυσίγγια σε χωριστές αυτοσχέδιες θήκες, αυτοσχέδιες κατασκευές μήκους 35 εκατοστών με μαύρη κολλητική ταινία που στην άκρη τους είχαν τοποθετημένες λεπίδες και μία δερμάτινη θήκη με τρία μαχαίρια με λεπίδες 14 εκατοστών.
Ο 57χρονος ανέφερε στην αστυνομία ότι όλα τα ανευρεθέντα ήταν δικά του και συνελήφθηκε για τα αυτόφωρα αδικήματα της παράνομης κατοχής πυροβόλου όπλου και πυρομαχικών κατηγορίας Δ. Ο άνδρας έδωσε στην αστυνομία διάφορους ισχυρισμούς για την κατοχή των όπλων οι οποίοι όμως δεν επιβεβαιώθηκαν.

Από εξετάσεις που έγιναν μέσω της Interpol Λευκωσίας διαπιστώθηκε ότι ο άνδρας καταζητείται από τις αρχές της Ρωσίας από τον Ιούλιο του 2014 για υπόθεση απάτης. Ανακρινόμενος ο 57χρονος ανέφερε ότι είναι μέλος των μυστικών υπηρεσιών της Ρωσίας και έτσι κρίθηκε αναγκαίο να γίνει εκ νέου έρευνα στο σπίτι όπου διέμενε στα Λιβάδια.

Στις 11 Μαρτίου 2016 με δικαστικό ένταλμα έρευνας η αστυνομία εντόπισε στην οικία τέσσερα κινητά τηλέφωνα, τέσσερις φορητούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές, μία χάρτινη συσκευασία που περιείχε ένα αεροβόλο πιστόλι και μια μεταλλική συσκευασία με αριθμό σφαιριδίων και ένα χαρτοφύλακα που περιείχε ένα αναπτήρα και 4 μπουκάλια αναψυκτικού 1,5 λίτρων που περιείχαν εύφλεκτο υγρό και στα οποία ήταν δεμένο στο έξω μέρος στερεό πετρέλαιο με μαύρη κολλητική ταινία.

Η πρόεδρος του Κακουργιοδικείου διαβάζοντας την απόφαση του Σώματος χαρακτήρισε την υπόθεση πολύ σοβαρή και σημείωσε πως η φύση των αδικημάτων που διέπραξε ο 57χρονος και στα οποία παραδέχθηκε ενοχή, είναι τέτοια που πάντα επέσυρε την αυστηρότητα των Δικαστηρίων με την επιβολή αυστηρών ποινών.

Το Κακουργιοδικείο έλαβε υπόψη ως μετριαστικούς παράγοντες το λευκό ποινικό του μητρώο του κατηγορουμένου, τις προσωπικές του συνθήκες, την άμεση παραδοχή του στην Αστυνομία και στο Δικαστήριο, την παραδοχή του ότι τα ανευρεθέντα αντικείμενα ήταν δικά του απενοχοποιώντας έτσι τον πρώην συγκατηγορούμενο του και την εξωδικαστηριακή τιμωρία που θα υποστεί υπό την ιδιότητα του στρατιωτικού στη χώρα του, αφού διέπραξε τα επίδικα αδικήματα σε ξένη χώρα.

Το Κακουργιοδικείο επέβαλε ποινή φυλάκισης τριών χρόνων στην κατηγορία της παράνομης κατοχής πυροβόλου όπλου κατηγορίας Δ, τριών χρόνων στην κατηγορία της κατοχής πυροβόλου όπλου κατηγορίας Α, ενός χρόνου στην κατηγορία κατοχής αεροβόλου πιστολιού, ενάμιση χρόνο στην κατηγορία της κατοχής εκρηκτικών υλών χωρίς άδεια και ενός χρόνου στην κατηγορία της κατοχής αντικειμένου κατασκευασμένου ή διασκευασμένου για εκκένωση ή εκτόξευση επιβλαβούς υγρού ή αερίου ή χημικής ουσίας ή παρόμοιου υλικού.

Οι ποινές συντρέχουν και αρχίζουν από τις 11 Μαρτίου 2016 όταν ο κατηγορούμενος άρχισε να τελεί υπό κράτηση.

Το Κακουργιοδικείο διέταξε όπως τα κινητά τηλέφωνα και οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές επιστραφούν στο νόμιμο δικαιούχο τους ενώ εξέδωσε διάταγμα δήμευσης των υπολοίπων αντικειμένων που κατασχέθηκαν από την Αστυνομία.

Επίσης εξέδωσε διάταγμα κράτησης από την Αστυνομία του κοντόκανου κυνηγετικού του οποίου ιδιοκτήτης είναι άνδρας από τη Λεμεσό και το όπλο είχε κλαπεί από το σπίτι του το Μάρτιο του 2012 μετά από διάρρηξη.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση