ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Περί του ελλείμματος της BOC το 2012 η αντεξέταση Αρτέμη

Η κατηγορούσα αρχή αναζήτησε λεπτομέρειες στο κατά πόσο η ηγεσία της τράπεζας γνώριζε

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Στο καλοκαίρι του 2012 καθώς και τις ενέργειες που έγιναν από πλευράς της τότε ηγετικής ομάδας της τράπεζας Κύπρου για το κεφαλαιακό της έλλειμμα περιστράφηκε η αντεξέταση του Ανδρέα Αρτέμη ενός εκ των κατηγορουμένων σε ποινική υπόθεση της τράπεζας Κύπρου.

Η αντεξέταση του τότε μη Εκτελεστικού Συμβούλου του Διοικητικού Συμβουλίου της τράπεζας από την εκπρόσωπο της κατηγορούσας αρχής Πολίνας Ευθυβούλου ξεκίνησε με μια συμπληρωματική απάντηση του κατηγορούμενου σε υποβολή της κατηγορούσας αρχής από προηγούμενη δικάσιμο ότι στις 27 Ιουνίου 2012 ο ίδιος και η τράπεζα Κύπρου είχαν προσπαθήσει να επιρρίψουν ευθύνες στην Κεντρική Τράπεζα για το τότε κεφαλαιακό έλλειμμα της τράπεζας.

Ο κ. Αρτέμη απαντώντας παρέπεμψε σε ηλεκτρονικό μήνυμα που απέστειλε στην διευθυντική ομάδα της τράπεζας το οποίο όπως είπε δεν αποδεικνύει τους ισχυρισμούς της κατηγορούσας αρχής. Ο δικηγόρος του κ. Αρτέμη Κρίς Τριανταφυλλίδης ανέφερε ότι θα ζητήσει από το δικαστήριο να κατατεθεί στο συγκεκριμένο ηλεκτρονικό μήνυμα εφόσον δεν το ζήτησε η κατηγορούσα αρχή.

Τρόποι κάλυψης του ελλείμματος.
Η σημερινή ακροαματική διαδικασία αναλώθηκε στο τι είχε κατά νού ο κατηγορούμενος στα μέσα Ιουλίου 2012 για το κεφαλαιακό έλλειμμα της τράπεζας και πως θα μπορούσε αυτό να καλυφθεί με τον κ. Αρτέμη να απαντά τη διαδικασία που βρισκόταν σε εξέλιξη για την πώληση των ασφαλιστικών εταιρειών που θα έφερνε όπως είπε ένα πολύ σημαντικό ποσό στα ταμεία της Τράπεζας.

Υπήρχε παράλληλα, πρόσθεσε, και το θέμα της έκδοσης μετατρέψιμων αξιογράφων (CoCos). Η Πολίνα Ευθυβούλου παρουσίασε χειρόγραφες σημειώσεις για σκοπούς πρακτικών ζητώντας από τον κατηγορούμενο να πει πως είχε υπολογίσει ότι θα προκληθεί αύξηση στις κεφαλαιακές ανάγκες €300 – €400 εκ. αν δεν πουληθούν οι ασφαλιστικές εταιρείες.

Ο κ. Αρτέμη απέρριψε ότι είχε αναφερθεί σε συγκεκριμένα για να συμπληρώσει ότι τότε είχε θέσει στην ηγετική ομάδα της τράπεζας ένα χείριστο σενάριο όπως είπε. Η κ. Ευθυβούλου υπέβαλε στον κατηγορούμενο ότι ο ίδιος και η υπόλοιπη ηγεσία γνώριζαν για έλλειμμα €400 περίπου εκ. Η εκδίκαση της υπόθεσης θα συνεχισθεί της Τρίτη στις 10.30 το πρωί.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση