ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Αρνούνται τις κατηγορίες Σαρίκας-Βασιλείου για το ΣΑΠΑ

Προσήχθησαν εκ νέου σήμερα οι πέντε κατηγορούμενοι για την υπόθεση

Newsroom K

Αρνούνται τις κατηγορίες που αντιμετωπίζουν οι Φειδίας Σαρίκας και Βάσος Βασιλείου, δήλωσαν οι συνήγοροι υπεράσπισής τους στην υπόθεση ΣΑΠΑ ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου που συνεδριάζει στην Πάφο, όπου προσήχθησαν εκ νέου σήμερα οι πέντε κατηγορούμενοι για την υπόθεση ΣΑΠΑ.

Η συνέχιση της διαδικασίας άρχισε στις 09:00 το πρωί με τις τελικές αγορεύσεις των συνηγόρων υπεράσπισης του Φειδία Σαρίκα, Κρις Τριανταφυλλίδη και του Βάσου Βασιλείου, Γιαννάκη Θωμά.

Ο κ. Τριανταφυλλίδης κάλεσε το δικαστήριο να αντιμετωπίσει τον πελάτη του ως μάρτυρα αληθείας. Ανέφερε πως ο πελάτης του αντιμετωπίζει δύο κατηγορίες που χωρίζονται σε δύο μορφές. Στις κατηγορίες της συνωμοσίας και αυτή της λήψης χρημάτων. Είπε ακόμα πως οι κατηγορίες 46 με 51 αναφέρονται στη λήψη του ποσού των 55 χιλ. ευρώ, ενώ εν συνεχεία η μαρτυρία ήταν για τη λήψη του ποσού των 40 χιλιάδων σε δύο δόσεις. Ξεκαθάρισε πως η λήψη του ποσού των 55 χιλ. ευρώ δεν έχει τεθεί ενώπιον του δικαστηρίου από κανένα μάρτυρα.

Ο συνήγορος υπεράσπισης του κ. Σαρίκα ανέφερε πως επειδή στην ουσία ο μοναδικός μάρτυρας κατηγορίας είναι ο Ευτύχιος Μαλληκίδης, τέως ΓΔ του ΣΑΠΑ, το δικαστήριο θα πρέπει να εξετάσει πως να αντιμετωπίσει νομικά τη μαρτυρία συνεργού, όπως στην προκειμένη περίπτωση είναι ο κ. Μαλληκίδης.

Εκείνο που πρέπει να δει το δικαστήριο είναι αν υπάρχει μαρτυρία που να στοιχειοθετεί αυτό που είπε ο Ε. Μαλληκίδης, ότι δηλαδή ο πελάτης του πήρε χρήματα με συγκεκριμένο τρόπο, σε συγκεκριμένο τόπο και από συγκεκριμένο πρόσωπο, δηλαδή σε ξενοδοχείο, στην Αθήνα από τον Καθηγητή Γιώργο Μπάφα, πρόσθεσε.

Ο κ. Τριανταφυλλίδης είπε πως η προσπάθεια ενώπιον του δικαστηρίου να παρουσιαστεί πλούτος δεν έγινε κατορθωτό, διότι αφενός δεν παρουσιάστηκε πλούτος και αφετέρου όλες οι συναλλαγές του πελάτη του επεξηγήθηκαν από τον μάρτυρα υπεράσπισης που προσκόμισε ο κ. Σαρίκας, τον ελεγκτή που κρατούσε τους λογαριασμούς του κ. Σαρίκα.

Ακολούθως αναφέρθηκε και στην έκθεση που ετοίμασε ο ελεγκτής της Νομικής Υπηρεσίας Χρίστος Μαλέκκος το 2015 πριν αρθεί η ασυλία του πελάτη του, εκτιμώντας πως η έκθεση Μαλέκκου δεν βοήθησε την Κατηγορούσα Αρχή.

Σε σχέση με την μαρτυρία Xαράλαμπου Στυλιανίδη, του εμπειρογνώμονα που έκανε εκτίμηση της προσφοράς που αφορά το βιολογικό σταθμό στην Πάφο, ο κ. Τριανταφυλλίδης ανέφερε πως ο συγκεκριμένος μάρτυρας παρουσίασε το Συμβούλιο του ΣΑΠΑ ως διεφθαρμένο και προχώρησε σε γενικότητες και αυθαίρετα συμπεράσματα. Μου θύμισε, είπε ο κ. Τριανταφυλλίδης, «άνθρωπο σε διατεταγμένη υπηρεσία». Ο κ. Τριανταφυλλίδης ανέφερε πως ο κ. Στυλιανίδης ήταν παντελώς άσχετος με το θέμα σε σχέση με την κατηγορία, λέγοντας πως αποτελεί θλιβερό επίπεδο μάρτυρα.

Μετά από διάλειμμα λίγων λεπτών συνεχίστηκε στο δικαστήριο η διαδικασία με τον συνήγορο υπεράσπισης του Βάσου Βασιλείου, δικηγόρο Γιαννάκη Θωμά.

Ο κ. Θωμά, μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι ο πελάτης του αντιμετωπίζει συνολικά επτά κατηγορίες και πως όλες οι κατηγορίες εκτός από την κατηγορία 60 που αφορά τη συνωμοσία προς διάπραξη κακουργήματος , στηρίζονται στον ισχυρισμό που προώθησε ο μάρτυρας κατηγορίας Μαλληκίδης ότι ο 4ος κατηγορούμενος και πελάτης του παράνομα εισέπραξε ένα ποσό περίπου 60.000 ευρώ από την κοινοπραξία Άτλας Παντού - Ζαχαριάδης.

Ο κ. Θωμά είπε πως ο πελάτης του απορρίπτει τις εναντίον του κατηγορίες και ήταν η θέση του ότι καθ` όλη τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας, όπως και κατά το στάδιο της διερεύνησης της υπόθεσης ουδέποτε συνωμότησε με οποιονδήποτε για τους σκοπούς που περιγράφονται στην κατηγορία 60 και ότι ουδέποτε έλαβε ή επεδίωξε να λάβει οποιοδήποτε ποσό από οποιονδήποτε εργολάβο ή άλλο πρόσωπο με σκοπό να προωθήσει άνομες και παράνομες αποφάσεις προς όφελος οποιουδήποτε εργολάβου και εναντίον των συμφερόντων του ΣΑΠΑ.

Επιπρόσθετα ο συνήγορος υπεράσπισης του κ. Βασιλείου ανέφερε ότι το ποσό με το οποίο η Κατηγορούσα Αρχή αναφέρει ότι έλαβε ο πελάτης του είναι οι 230.000 ευρώ. Πρόσθεσε πως ο μόνος μάρτυρας που μίλησε για το ποσό ήταν ο Ευτύχιος Μαλληκίδης, ο οποίος έδωσε διάφορες και διαφορετικές εκδοχές για το ποσό. Αντίθετα ο μάρτυρας κατηγορίας Τώνης Τουμαζής μίλησε για 200.000 ΛΚ.

Η υπεράσπιση του κ. Βασιλείου υπέδειξε το γεγονός ότι υπάρχουν δύο βασικοί μάρτυρες που με τη μαρτυρία τους προσπάθησαν να εμπλέξουν ή να δημιουργήσουν σκιά όσον αφορά την αθωότητα του πελάτη του. Οι μάρτυρες αυτοί, συνέχισε, είναι ο Ευτύχιος Μαλληκίδης, και ο κ. Μαλέκκος.


Ο κ. Θωμά ανέφερε πως ενώ ο Ε. Μαλληκίδης λέει ότι τα άτομα της εποπτικής επιτροπής ήταν μιλημένα από τότε που ανέλαβε ο Σάββας Βέργας, δηλαδή τον Ιούνιο του 2006, στη συνέχεια λέει ότι στο τέλος του 2007 ή στις αρχές του 2008 του ανέφερε ο Βέργας ότι οργανώθηκε ομάδα και του κατονόμασε τον Βάσο Βασιλείου, τον Ευστάθιο Ευσταθίου και τον Γιώργο Μιχαηλίδη, ότι τους μίλησε και ότι θα έχουν όλοι οικονομικό όφελος. Διερωτήθηκε ποια από τις δύο εκδοχές Μαλληκίδη ισχύει, πότε οργανώθηκε η ομάδα, όταν ανέλαβε ο Βέργας τη δημαρχία, δηλαδή τον Ιούνη του 2006 ή τέλος του 2007 με αρχές του 2008.


Στη συνέχεια όπως ανέφερε ο κ. Θωμά, ο Μαλληκίδης ο ίδιος αντιδρούσε και του τηλεφώνησε ο Βάσος Βασιλείου και πήγε στο ιατρείο του. Εκεί ήταν, όπως είπε, ο Ευστάθιος Ευσταθίου και τον παρότρυναν να μην αντιδρά και να διερευνήσουν το συμβόλαιο 2α και 2β και ότι θα επωφεληθούν οικονομικά.

Ο κ. Θωμά είπε ότι ο Μαλληκίδης ισχυρίζεται στη συνέχεια ότι ο πελάτης του ζήτησε το τηλέφωνο του κ. Τουμαζή και στην παρουσία του, του τηλεφώνησε για να έχουν όλοι, η ομάδα δηλαδή, μια προμήθεια 200 χιλ ΛΚ.

Όταν ανέφερε αυτό το γεγονός στον Βέργα, ο Βέργας καθόρισε ότι τις 200 χιλ ΛΚ θα τις μοιραστούν οι Βέργας, Βασιλείου, Ευσταθίου και Μιχαηλίδης. Αυτή η αναφορά, είπε ο κ. Θωμά, ότι δηλαδή είναι ο Βέργας που καθόρισε ποιος και πόσα θα πάρει από τις μίζες, ο Μαλληκίδης την αλλάζει επανειλημμένα.

Επίσης στην κατάθεσή του ο Ε. Μαλληκίδης, είπε ο κ. Θωμά, ισχυρίζεται ότι τέλος του 2009 ο δημοτικός σύμβουλος Ε. Ευσταθίου του τηλεφώνησε και πήγαν μαζί στο ξενοδοχείο Aquamare στην Πάφο όπου συναντήθηκε με τον Ανδρέα Χειμαρρίδη της MEDCON. O Xειμαρίδης επιβεβαίωσε ότι ο δήμαρχος του ανέφερε ότι θα πρέπει να δώσει 200 χιλ ευρώ τα οποία θα έπαιρναν ο ίδιος, ο Ευσταθίου και ο Μιχαηλίδης.

Προσπάθησε, είπε ο κ. Θωμά, ο Μαλληκίδης και ο Χειμαρίδης να με πείσουν να συμφωνήσω. Όταν είχε πει ο Μαλληκίδης αν υπολόγισαν και τον Βάσο Βασιλείου, του είπαν ότι αυτός θα ικανοποιηθεί με άλλο τρόπο χωρίς να ξέρει με ποιον τρόπο.

Ο κ. Θωμά είπε πως αυτή η αναφορά Μαλληκίδη διαψεύδεται πλήρως τόσο από τον Σάββα Βέργα όσο και από τον Χειμαρίδη. Είπε πως ο Ε. Μαλληκίδης δεν κάνει καμία αναφορά στο όνομα του Β. Βασιλείου, μιλώντας για την εν λόγω συνάντηση. Υπενθύμισε ακόμη ότι ο Σάββας Βέργας όταν ρωτήθηκε αντεξεταζόμενος από την υπεράσπιση του κ. Βασιλείου δήλωσε ότι ο πελάτης του καμία εμπλοκή δεν είχε την υπόθεση ΣΑΠΑ.


Μεταξύ άλλων ο δικηγόρος διερωτήθηκε ποια μαρτυρία στηρίζει τη θέση Μαλληκίδη ότι “το δεσμείν και το λύειν» όσον αφορά διαπραγματεύσεις και την απόφαση για συμβιβασμό των δύο συμβολαίων ήταν στα χέρια της εποπτικής επιτροπής. Είναι, συνέχισε, εισήγηση μας ότι καμία άλλη μαρτυρία δεν στηρίζει τη θέση αυτή. Αντίθετα, σημείωσε, η μαρτυρία που προσκόμισε η Κατηγορούσα Αρχή αποδεικνύει, όπως είπε, ότι τον καθοριστικό ρόλο στη διευθέτηση των δύο συμβολαίων έπαιξε η διαπραγμάτευση και οι εισηγήσεις του κ. Χριστοφορίδη.

Ο κ. Θωμά, μεταξύ άλλων, είπε ότι ο Ε. Μαλληκίδης ως μάρτυρας κατηγορίας αναιρεί τον εαυτό του.

Θέση της υπεράσπισης, σημείωσε, είναι ότι η μαρτυρία Μαλληκίδη πρέπει να απορριφθεί ως πλήρως αναξιόπιστη. Είπε πως έχουν επισημανθεί οι αντιφάσεις και η σύγκρουση της μαρτυρίας του με εκείνη όλων των άλλων μαρτύρων κατηγορίας όσον αφορά τα επίδικα θέματα που αφορούν τον 4ο κατηγορούμενο Βάσο Βασιλείου. Πέραν από τη μαρτυρία Μαλληκίδη δεν υπάρχει ίχνος μαρτυρίας εναντίον του πελάτη του, πρόσθεσε. Ο κ. Θωμά κάλεσε το δικαστήριο να κρίνει τη μαρτυρία Μαλληκίδη με προσοχή και να αποφασίσει κατά πόσο υπάρχει άλλη μαρτυρία ενισχυτική της μαρτυρίας Μαλληκίδη.

Η επόμενη δικάσιμο επαναπρογραμματίστηκε για συνέχιση της υπόθεσης στις 13 Ιανουαρίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Σχόλια αναγνωστών

Α. Νεοφύτου: Η Άγκυρα να λάβει τα μηνύματα των Βρυξελλών

«Ο ίδιος πήρε το μήνυμα ότι δεν τον θέλουμε αρχηγό του κόμματος? »
ΑΚΑ  |  10:34

Ι. Κασουλίδης στην «Κ»: Hρθε η ώρα για το ταγκό της λύσης

«Για πιο ταγκο και κουρουφεξαλα μιλα ο κασουλιδης οταν ποσω απο τους χορευτες κατευθυνουν τα βηματα ενα ...»
Ντόμπρος Κελαήδης  |  09:24

Ι. Κασουλίδης στην «Κ»: Hρθε η ώρα για το ταγκό της λύσης

«Για πιο ταγκο και κουρουφεξαλα μιλα ο κασουλιδης οταν ποσω απο τους χορευτες κατευθυνουν τα βηματα ενα ...»
Ντόμπρος Κελαήδης  |  09:24

Ι. Κασουλίδης στην «Κ»: Hρθε η ώρα για το ταγκό της λύσης

«Για πιο ταγκο και κουρουφεξαλα μιλα ο κασουλιδης οταν ποσω απο τους χορευτες κατευθυνουν τα βηματα ενα ...»
Ντόμπρος Κελαήδης  |  09:23

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση

X