ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Αριστοδήμου: Το έλλειμα της Τρ. Κύπρου θα είχε επιτευχθεί

Συνέχεια στην απολογία του ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Λευκωσίας

ΚΥΠΕ

Όταν αποχώρησα από την Τράπεζα Κύπρου στις 19/6/2012, αυτό που είχα στο μυαλό μου ήταν ότι ο στόχος για κάλυψη του κεφαλαιακού ελλείμματος της Τράπεζας Κύπρου μέχρι τις 30/6/2012 θα επιτυγχάνετο, δήλωσε σήμερα ο Θεόδωρος Αριστοδήμου, κατά την αντεξέταση του στο πλαίσιο της απολογίας του ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Λευκωσίας.

Η αντεξέταση του κ. Αριστοδήμου από την Εκπρόσωπο της Κατηγορούσας Αρχής Πωλίνα Ευθυβούλου, επικεντρώθηκε στις προσπάθειες της Τράπεζας για κάλυψη του κεφαλαιακού ελλείμματος και κυρίως στην προσπάθεια για πώληση των ασφαλιστικών εταιρειών του συγκροτήματος.

Ο κ. Αριστοδήμου είναι κατηγορούμενος στην πρώτη ποινική υπόθεση εναντίον της Τράπεζας Κύπρου και άλλων τεσσάρων πρώην ανώτατων στελεχών της, με κύρια κατηγορία αυτή της χειραγώγησης της αγοράς.

Η υπόθεση βρίσκεται στο στάδιο της απολογίας των κατηγορουμένων. Εκτός από την Τράπεζα Κύπρου ως νομικό πρόσωπο και τον κ. Αριστοδήμου, κατηγορούμενοι στην υπόθεση είναι επίσης οι, Αντρέας Αρτέμη, Ανδρέας Ηλιάδης, Γιάννης Πεχλιβανίδης και Γιάννης Κυπρή.

Κατά την αντεξέτασή του και ερωτηθείς σχετικά με τα όσα είπε κατά τη Γενική Συνέλευση της Τράπεζας στις 19/6/2012 σε σχέση με το κεφαλαιακό έλλειμμα, ο κ. Αριστοδήμου είπε ότι το μόνο χειροπιαστό και συγκεκριμένο στοιχείο που είχε σε σχέση με αυτό το θέμα κατά τη δεδομένη χρονική στιγμή ήταν η ανακοίνωση της Τράπεζας Κύπρου ημερομηνίας 10/5/2012 σύμφωνα με την οποία το κεφαλαιακό έλλειμμα της τράπεζας ανερχόταν στα €200 εκατ.

«Δεν ήθελα να πω οτιδήποτε το οποίο εμπεριείχε αμφιβολίες, ερωτηματικά και δεν ήταν συγκεκριμένο, ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης», είπε και πρόσθεσε ότι δεν μπορούσε να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις σε ερωτήματα επί θεμάτων που δεν είχε υπόψη του. «Διότι εάν έλεγα πράγματα που δεν είχα συγκεκριμένα υπόψη μου, τότε εκεί και θα ήταν το μεγαλύτερο πρόβλημα παραπλάνησης του επενδυτικού κοινού», συμπλήρωσε.

«Απάντησα σε όσα ήξερα με πολλή ειλικρίνεια. Για όσα δεν ήξερα δεν μπορούσα να απαντήσω», είπε.

Είπε, επίσης, ότι τότε στη Γενική Συνέλευση του 2012 «δεν περνούσε ποτέ από το μυαλό μου ότι μετά από 4-5 χρόνια θα βρισκόμουν ενώπιον του δικαστηρίου γι’ αυτά τα θέματα».

Ο κ. Αριστοδήμου είπε ακόμη ότι φεύγοντας από την Τράπεζα στις 19/6, λόγω προβλημάτων υγείας που αντιμετώπιζε, στο δικό του μυαλό ήταν ότι ο στόχος της ανακεφαλαιοποίσης θα επιτυγχάνετο μέχρι τις 30/6.

Ερωτηθείς σχετικά με την προσπάθεια για πώληση των ασφαλιστικών εταιρειών του συγκροτήματος για κάλυψη του κεφαλαιακού ελλείμματος, ο κ. Αριστοδήμου είπε ότι «ήταν πολύ εφικτό να πραγματοποιηθεί η πώληση των ασφαλιστικών εταιρειών», αναφέροντας ότι ως επιχειρηματίας έτυχε σε 24 ώρες να κλείσει συμφωνία πώλησης μέρους της εταιρείας του πέραν των €100 εκ.
Από την πλευρά της, η Εκπρόσωπος της Κατηγορούσας Αρχής υπέβαλε στον κατηγορούμενο ότι στις 18/6/2012 αντιλήφθηκαν ότι δεν υπήρχε περίπτωση να κλείσουν συμφωνία για πώληση των ασφαλιστικών εταιρειών μέχρι 30/6 γι’ αυτό και αποφάσισαν να συζητήσουν το ενδεχόμενο υποβολής αιτήματος παράτασης της προθεσμίας.

«Διαφωνώ πλήρως μαζί σας», ήταν η απάντηση του κ. Αριστοδήμου προσθέτοντας ότι το θέμα της παράτασης ήταν άλλη μια εναλλακτική επιλογή και «ασφαλιστική δικλείδα» που είχε ενώπιον της η Τράπεζα σε περίπτωση που δεν θα καρποφορούσαν οι προσπάθειες κάλυψης του κενού μέχρι τις 30/6.

Η αντεξέταση του κ. Αριστοδήμου θα συνεχιστεί και αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 2 Φεβρουαρίου που είναι ορισμένη η επόμενη δικάσιμος στις 9 το πρωί. Στη συνέχεια είναι προγραμματισμένη να αρχίσει η απολογία του Ανδρέα Ηλιάδη.
Η υπόθεση είναι επίσης ορισμένη για ακρόαση στις 9/2, 10/2, 20/2,21/2, 2/3 και 3/3, επίσης στις 9 το πρωί. Η δικάσιμος στις 14/2 ακυρώθηκε.

Το Κακουργιοδικείο με ενδιάμεση απόφαση του στις 27 Απριλίου 2016 έκρινε ότι υπάρχει εκ πρώτης όψεως υπόθεση εναντίον των κατηγορουμένων, καλώντας τους σε απολογία. Μέχρι στιγμής έχει ολοκληρωθεί μόνο η απολογία του κ. Αρτέμη.
Να σημειωθεί ότι το Δικαστήριο είχε απαλλάξει τους κατηγορούμενους από την κατηγορία της συνωμοσίας για την οποία το Δικαστήριο έκρινε ότι δεν έχει καταδειχθεί εκ πρώτης όψεως υπόθεση.

Για όλους τους κατηγορούμενους ισχύει το τεκμήριο της αθωότητας καθ’ όλη της διάρκεια της δίκης, μέχρι αποδείξεως της ενοχής τους πέραν πάσης λογικής αμφιβολίας.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση