ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Περιορισμένο το Wi-Fi σε Δημοτικά ενσύρματο internet στα νηπιαγωγεία

Με ασύρματη σύνδεση τα σχολεία από το 2018, τι προβλέπεται, οι μετρήσεις και τα στοιχεία

Απαγορεύεται με οδηγίες του Υπουργείου Παιδείας η ασύρματη σύνδεση στο διαδίκτυο στην προδημοτική εκπαίδευση, ενώ ταυτόχρονα περιορίζεται η χρήση του στα δημοτικά σχολεία σύμφωνα με λειτουργούς του Υπουργείου. Το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, με εγκύκλιό του ημερομηνίας 31/01/2017 προς τους Διευθυντές των Σχολείων, ενημέρωσε για την απόφαση του Υπουργείου να εφαρμόσει την Αρχή της Προφύλαξης και να λάβει συγκεκριμένα προληπτικά μέτρα για το θέμα της εγκατάστασης και χρήσης ασύρματου δικτύου (Wi-Fi) σε σχολεία της Δημοτικής και Προδημοτικής Εκπαίδευσης.Το ζήτημα για το αν και πότε θα υπάρξει ασύρματο διαδίκτυο στα σχολεία συζήτησαν στην «Κ» οι κ. κ. Παντελής Παντελή και Κλεάνθης Κλεάνθους, λειτουργοί του Υπουργείου Παιδείας και αρμόδιοι σε θέματα τεχνολογίας στα σχολεία. 

Λίγο και καλό

Στην παρούσα φάση το ασύρματο διαδίκτυο απαγορεύεται στα νηπιαγωγεία, είναι περιορισμένο στα δημοτικά ενώ προβλέπεται εγκατάστασή του στη Μέση Εκπαίδευση. Η Αρχή Προφύλαξης έχει τεθεί σε ισχύ προληπτικά καθώς η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία που εκπέμπεται από τις συσκευές επηρεάζει τις μάζες των ανθρώπων με τα μικρότερα παιδιά να είναι πιο ευάλωτα. Οι μετρήσεις που έγιναν από το Υπουργείο Παιδείας σε συντονισμό με το Τμήμα Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών βοήθησαν σε αυτή την απόφαση. «Έχουμε προφυλάξει τα παιδιά σε προσχολική ηλικία και έχουμε περιορίσει την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία στα παιδιά του δημοτικού, ενώ προχωρούμε με βάση το συντονισμό μας και βάση τον προγραμματισμό μας με εγκαταστάσεις στη Μέση Γενική και Μέση τεχνική εκπαίδευση», σημειώνουν οι λειτουργοί.

Με μετρήσεις CERN

Μετρήσεις έχουν γίνει σε δύο σχολεία και τα αποτελέσματα είναι αρκετά ενθαρρυντικά για να επιτραπεί η εγκατάσταση ασύρματου διαδικτύου στα σχολεία. Σύμφωνα με τα στοιχεία που συνέλεξε το Υπουργείο Παιδείας, η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία βρίσκεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα από τα επιτρεπτά όρια έκθεσης. Όπως εξήγησε ο κ. Κλεάνθους, «αν πάρουμε τη μέτρηση από απόσταση δύο μέτρα από το Wi - Fi σε υπολογιστές που δεν κάνουν χρήση τουWi-Fi, είναι περίπου 600 χιλιάδες φορές χαμηλότερο στο ανώτατο επιτρεπτό όριο. Αν είναι δύο μέτρα, και να κάνουν χρήση, είναι γύρω στις 120 χιλιάδες φορές χαμηλότερο του ανώτατου επιτρεπτού ορίου». Τα όρια που έχει υιοθετήσει η Κύπρος και αποτέλεσαν βάση για τις μετρήσεις που πραγματοποίησε το Τμήμα Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών έχουν καθοριστεί από τις συστάσεις του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Κεντρικής Επιτροπής του CERN.

Κόστισε η καθυστέρηση

Το ζήτημα αποτελεί ευαίσθητη χορδή κυρίως διότι αφορά την υγεία των παιδιών στους σχολικούς χώρους αν και δεν υπάρχει άμεσος λόγος ανησυχίας. Το Υπουργείο Παιδείας βρίσκεται σε συνεχή διαβούλευση και συντονισμό με όλους τους εμπλεκόμενους όπως οι Επιτροπές Υγείας και Περιβάλλοντος, αλλά και με το Υπουργείο Υγείας. Για αυτό το λόγο υπάρχει μια καθυστέρηση όσον αφορά την τελική εγκατάσταση των συστημάτων. Οι διαβουλεύσεις με τους παρόχους διαδικτυακών υπηρεσιών όπου θα έδιναν μετρήσεις και η παύση του διαγωνισμού από την άλλη, έχουν κοστίσει μισό εκατομμύριο σε κονδύλια τα τελευταία δύο χρόνια. Παρόλα αυτά, τα σχολεία δεν θα μείνουν εκτός του δικτύου καθώς μπαίνει χρονοδιάγραμμα για όλα ώστε να έχουν ενσύρματη καλωδίωση, χρονοδιάγραμμα που θα υλοποιηθεί σταδιακά τα έτη 2018 -19, για εγκατάσταση ασύρματης δικτύωσης.

Συγκατάθεση γονέων

Στα δημοτικά σχολεία τα οποία πιθανόν θα εμπλέκονται και σε ευρωπαϊκά προγράμματα, και θα απαιτείται η χρήση ασύρματου διαδικτύου στις «έξυπνες συσκευές» των μαθητών, θα απαιτείται η συγκατάθεση των γονέων/ κηδεμόνων από την αρχή της σχολικής χρονιάς για να επιτραπεί η χρήση του. Σε περίπτωση διαφωνίας κάποιου γονέα τότε στην πιο ακραία περίπτωση ο μαθητής θα απασχολείται με κάτι άλλο κατά τη διάρκεια του συγκεκριμένου μαθήματος. Σημειώνεται ότι το Wi-Fi θα χρησιμοποιείται συγκεκριμένες ώρες και μετά το τέλος των ωρών διδασκαλίας θα κλείνει η σύνδεση.

Οι συσκευές που θα συνδέονται στο δίκτυο θα έχουν ελεγχθεί, ενώ «δεν θα μπορεί να ελέγξει οποιοσδήποτε το ασύρματο δίκτυο, άρα δεν θα αποτελεί κάτι το οποίο θα μπορεί να γίνει η χρήση του από οποιονδήποτε και σε οποιαδήποτε ώρα το χρειάζεται», λέει ο κ. Κλεάνθους.Επιπρόσθετα, δεν υπάρχει μέχρι στιγμής πρόνοια για το αν οι μαθητές θα πρέπει να αγοράσουν τις συσκευές (κινητά ή tablet) ή αν θα τα προμηθευτούν από το Υπουργείο Παιδείας, αλλά αυτό είναι ένα ζήτημα το οποίο θα εξεταστεί μεταγενέστερα. «Η χρήση του ασύρματου σχολείου θα βοηθήσει οπωσδήποτε σε παιδαγωγικά μέσα όπως τα tablet και κινητές συσκευές που μπορεί να χρησιμοποιούν οι μαθητές, οι οποίες τώρα έχουν μπει μέσα στο εκπαιδευτικό πλαίσιο και χρησιμοποιούνται σε πολύ μεγάλη βάση. Άρα είμαστε αναγκασμένοι να χρησιμοποιήσουμε κατά κάποιο τρόπο την ασύρματη δικτύωση», καταλήγει ο κ. Παντελή.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση