ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

ΚΕ: Με συγκεκριμένες ιδέες ο πρόεδρος για επανέναρξη του διαλόγου

Αισιόδοξος για επιστροφή στις συνομιλίες ο Έσπεν Μπαρθ Έιντε μετά την συνάντηση με ΠτΔ

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει συγκεκριμένες ιδέες οι οποίες μπορούν να διευκολύνουν τον διάλογο δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, εξηγώντας ότι μια εξ αυτών είναι η ξεκάθαρη περιγραφή της κατάστασης μέσω ενός τρίπτυχου, κάτι που θα βοηθήσει την διαδικασία. Ο κ. Χριστοδουλίδης ξεκαθάρισε ότι δεν έχει γίνει πρόταση από τον κ. Έιντε προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για συμμετοχή σε δέιπνο με τον τουρκοκύπριο ηγέτη, επισημαίνοντας ότι δεν ειναι ο πρόεδρος που έχει αποχωρήσει από τον διάλογο ως εκ τούτου αυτό θα πρέπει να απευθυνθεί προς τον Τουρκοκύπριο ηγέτη. Επανέλαβε δε την ετοιμότητα του προέδρου να επιστρέψει ακόμα και αύριο στο διάλογο ακόμα και σε επίπεδο διαπραγματευτών. Την ίδια ώρα ο κ. Χριστοδουλίδης διαμήνυσε πως οι διαφορές οι οποίες υπάρχουν στο διάλογο δεν λύνονται μέσω δημόσιων τοποθετήσεων αλλά στο τραπέζι του διαλόγου.

Αισιόδοξία από πλευράς Έιντε

Αισιοδοξία για επανέναρξη του διαλόγου εξέφρασε ο Έπσεν Μπαρθ Έιντε μετά την συνάντηση του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη στο Προεδρικό. Ο κ. Έιντε επιφυλάχθηκε να υπεισέλθει σε περισσότερες λεπτομέρειες μετά και την συνάντηση του με τον Μοσυταφά Ακιντζί που έχει προγραμματιστεί για αύριο.

«Είδα τον κ. Αναστασιάδη, θα δω αύριο τον κ. Ακιντζί. Θα έχω περισσότερα να πω όταν δω και τους δυο ηγέτες. Διερευνήσαμε το πώς θα ξεπεράσουμε το αδιέξοδο στις συνομιλίες και τι θα κάνουμε όταν επιστρέψουμε στο διάλογο. Υπάρχει μια πεποίθηση όταν θα επιστρέψουμε στο διάλογο να υπάρξει μεθοδολογία για να υπάρξει πρόοδος».

Την ίδια ώρα υπογράμμισε ότι δεν πρέπει η πρόοδος να καταστραφεί από ένα θέμα εκτός της διαδικασίας, ανανφερόμενος στο ενωτικό δημοψήφισμα.

«Προσπαθώ να δω πως θα δομήσουμε τα θεμελιώδη θέματα για να δούμε ποιο είναι πιο σημαντικό και ποιο δευτερεύων. Δεν πρέπει να αφήσουμε την πρόοδο που έχει σημειωθεί να καταστραφεί από ένα θέμα εκτός συνομιλιών. Υπάρχει ένα θέμα εμπιστοσύνης και λέω όταν σας συναντώ σας λέω για την αισιοδοξία μου. Μου λέτε ότι είμαι αρκετά αισιόδοξος και σας απαντώ πως η αισιοδοξία μου αφορά την εμπιστοσύνη που έχω στους δυο ηγέτες και το έχω ότι υπάρχει ανάμεσα στους δυο, έστω κι αν δεν υπάρχει στο καλύτερο σημείο τώρα».

Επισήμανε δε ότι τα προκβλήματα μπορούν να ξεπεραστούν. «Δεν έχω δει κάτι τις τελευταίες εβδομάδες κάτι που να μην επιτρέπει να ξεπεράσουμε τα προβλήματα. Είναι εφικτό. Είναι θέματα εκτός διαλόγου, είναι θέματα ιστορικού περιεχομένου. Αυτοί που δεν θέλουν λύση θα προσπαθήσουν να πείσουν τους δυο ηγέτες να πείσουν πως το πρόβλημα είναι μεταξύ τους».

Συζητήσαμε ορισμένες ιδέες αλλά θα πρέπει να περιμένουμε τη συνάντηση και με τον κ. Ακιντζί. Δεν βλέπω κίνητρο από κάποιον να μην επιστρέψουν στις συνομιλίες, έχουν επενδύσει 22 μήνες να ξεπεράσουν τα θέματα. Αυτό δεν σημαίνει πως θα επιστρέψουν στις συνομιλίες την επόμενη μέρα, αλλά η διαδικασία.

 

 

 

 

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση