ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Συνέδριο για την ψηφιακή διπλωματία στο Λονδίνο

Η κυπριακή Αρμοστεία πραγματοποίησε συνέδριο για το ρόλο των μέσων νέας τεχνολογίας

ΚΥΠΕ

Συνέδριο για την ψηφιακή διπλωματία, δηλαδή για το ρόλο των μέσων νέας τεχνολογίας και κοινωνικής δικτύωσης στη σύγχρονη διπλωματία, φιλοξένησε η κυπριακή Ύπατη Αρμοστεία στο Λονδίνο, σε συνεργασία με την Ομάδα Έρευνας Ψηφιακής Διπλωματίας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

Ο Ύπατος Αρμοστής Ευριπίδης Ευρυβιάδης σημείωσε στον εισαγωγικό του χαιρετισμό ότι η διπλωματία είναι ζωντανή, εξελίσσεται και αποκτά νέα εργαλεία για να πετύχει τους σκοπούς της σε μια εποχή «μετά-αλήθειας», κατά την οποία είναι σημαντικό να περνά κανείς το ακριβές μήνυμα.

Ο Κύπριος διπλωμάτης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην αξία που έχει αποκτήσει το Twitter, το οποίο χρησιμοποιούν πλέον όλο και περισσότεροι διπλωμάτες για να επικοινωνήσουν το μήνυμά τους, με τον ίδιο τον κ. Ευρυβιάδη να έχει εξελιχθεί σε δεινό χρήστη.

Κατά την παρουσίαση που ακολούθησε, η ερευνήτρια του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης Τζένιφερ Κάσιντι περιέγραψε πώς η διπλωματία έχει αλλάξει στην ψηφιακή εποχή. Όπως σημείωσε, η πρόσβαση στην πληροφορία είναι πια πολύ ευκολότερη, αλλά αντίθετα η επεξεργασία και η ανάλυσή της έχουν γίνει πολύ πιο δύσκολες λόγω ταχύτητας, πληθώρας υλικού και αμφίβολης γνησιότητας.

«Οι κυβερνήσεις δεν έχουν άλλη επιλογή από το να αναπτύξουν ψηφιακές στρατηγικές βασισμένες στη δικτύωση με τις κοινότητες και τα άτομα που τους ενδιαφέρουν», είπε η Βρετανίδα ακαδημαϊκός.

Ο συνάδελφός της Ιλάν Μανόρ εξήγησε γιατί οι πρέσβεις πρέπει να θεωρούνται «ψηφιακοί θυρωροί». Όπως είπε, θέτουν τους επικοινωνιακούς στόχους της πρεσβείας τους και πρέπει να έχουν άμεση επαφή με τον άνθρωπο που διαχειρίζεται την ψηφιακή επικοινωνία της πρεσβείας.

Κατά τον κ. Μανόρ πλέον οι πρεσβείες ανά τον κόσμο έχουν καταρτίσει ή πρέπει να καταρτίσουν στρατηγικές ψηφιακής διπλωματίας, με μετρήσιμους στόχους και με στοχευμένο κοινό.

Τέλος, ο αναπληρωτής καθηγητής Διπλωματικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης Κορνέλιου Μπιόλα ανέπτυξε διάφορες μεθόδους με τις οποίες μπορεί μία διπλωματική αποστολή σε μια ξένη χώρα μπορεί να δημιουργήσει το δικό της βέλτιστο ψηφιακό αποτύπωμα.

Το συνέδριο με τίτλο ‘The Ambassadors’ Forum on #DigitalDiplomacy’παρακολούθησαν σημαντικός αριθμός Πρέσβεων και Υπάτων Αρμοστών και αντιπροσώπων διεθνών οργανισμών που εδρεύουν στο Λονδίνο.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση

X