ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 00:00
 

Ιωνάς: Σε κάποιους δεν αρέσει η αναφορά στο παρελθόν των φυλακών

Γραπτή δήλωση Υπ. Δικαιοσύνης για την τωρινή κατάσταση στις Κεντρικές

Newsroom K

Δεν μπορεί να συγκριθεί η πρότερη κατάσταση των φυλακών με την κατά πολύ βελτιωμένη κατάσταση που επικρατεί σήμερα, τονίζει σε γραπτή δήλωση του ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Ιωνάς Νικολάου, απαντώντας στις επικρίσεις για την τωρινή κατάσταση στις Κεντρικές Φυλακές.

«Δυστυχώς, σε κάποιους δεν αρέσει η αναφορά στο παρελθόν των φυλακών, στις εικόνες της ντροπής και της ανθρώπινης απαξίωσης, για αυτό τη βαφτίζουν «παρελθοντολογία» και προτιμούν να κρύβονται», αναφέρει ο κ. Νικολάου.

Έχουν, προσθέτει, «επιλεκτική μνήμη, ενθυμούμενοι μόνο ότι ασκούσαμε έντονη κριτική για την τότε κατάσταση στις φυλακές: Για τις συνθήκες της εξευτελιστικής μεταχείρισης, της καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων μέσα από τις διάφορες μορφές βασανιστηρίων, που προσέβαλλαν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια των κρατουμένων και εξέθεταν την Κύπρο σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς που κατέγραφαν τις αξιολογήσεις του σωφρονιστικού συστήματος».

Παράλληλα, κάνει λόγο για «ανοχή και απάθεια» των προηγούμενων κυβερνώντων έναντι στα όσα «απαράδεκτα και απάνθρωπα» εκτυλίσσονταν στις φυλακές και σημειώνει ότι η Κυβέρνηση θα συνεχίσει την αναμόρφωση του σωφρονιστικού συστήματος.

«Είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι μας παρέδωσαν ένα χάος στις Κεντρικές Φυλακές, μια ντροπή για την κοινωνία και τον πολιτισμό μας και αυτό καταγράφεται σε όλες τις Εκθέσεις της Επιτρόπου Διοικήσεως μέχρι και το έτος 2012, αλλά και στις αξιολογήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων και της Απάνθρωπης, Ταπεινωτικής Μεταχείρισης ή Τιμωρίας (CPT), καθώς και της Υποεπιτροπής του ΟΗΕ για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων (SPT)» σημειώνει ο Υπουργός Δικαιοσύνης.

Καταγεγραμμένο, επισημαίνει, «είναι και το γεγονός ότι ασκούσαμε κριτική τόσο για τις καταστάσεις στις φυλακές όσο και για τις προαγωγές που γίνονταν στην Αστυνομία στη βάση μη αξιοκρατικών νομοθετικών διαδικασιών, για αυτό και σήμερα, ακυρώθηκαν όλες στο Ανώτατο Δικαστήριο».

«Σεβόμενοι τον νόμο, θα συνεχίσουμε με κάθε υπευθυνότητα να εφαρμόζουμε τα νομοθετημένα κριτήρια προαγωγής και όχι οποιαδήποτε άλλα ξένα προς αυτά, ώστε να προάγεται και εμπεδώνεται η αξιοκρατία στο Αστυνομικό Σώμα» προσθέτει.

«Ας παραδεχθούν, λοιπόν, όλοι αυτοί που επικρίνουν τους σημερινούς κυβερνώντες τι δεν έπραξαν εκείνοι και ας δεχθούν ότι δεν μπορεί να συγκριθεί η πρότερη κατάσταση των φυλακών με την κατά πολύ βελτιωμένη κατάσταση που επικρατεί σήμερα», αναφέρει.

Σύμφωνα με τον ίδιο «αυτό, βέβαια, απαιτεί ειλικρίνεια έναντι της κοινωνίας γιατί θα πρέπει να δώσουν απαντήσεις για τη δική τους έλλειψη υπευθυνότητας και πολιτικής βούλησης για να διορθώσουν χρόνιες προβληματικές καταστάσεις».

Αυτοί, σημειώνει ο κ. Νικολάου, «που σήμερα μετατρέπονται σε κατήγορους, οφείλουν κατ’ αρχήν –εάν γνωρίζουν τον ορισμό του όρου ‘πολιτική ευθιξία’- να δηλώσουν ξεκάθαρα στην κυπριακή κοινωνία πού ήταν η δική τους ευαισθησία και ευθιξία όταν επικρατούσαν συνθήκες ανθρώπινης απαξίωσης στις Κεντρικές Φυλακές και να δώσουν εξηγήσεις γιατί επεδείκνυαν τόση ανοχή και αδιαφορία».

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Σχόλια αναγνωστών

Καμμένος: Η κυβέρνηση προσπαθεί να εγκλωβίσει τις πολιτικές δυνάμεις

«Άσε ρε νούμερο.... Μέχρι προχθές έσταζες μέλι για την κυβέρνηση, τώρα τα χώνεις.... Για τόση αμνησία ...»
Ανώνυμος  |  20:54

Τι έλεγε η έκθεση GRECO για τη διαφθορά στη δικαιοσύνη

«“Θα πρέπει να σημειωθεί πως στο πλαίσιο των συστάσεων η GRECO εισηγήθηκε να εισαχθεί μία εκπαίδευση ...»
Αλκης  |  15:13

Ανεπανόρθωτα εκτεθειμένος ο Μύρων Νικολάτος

«Κελαήδη σε προτρέπω να προσέχεις στις διασταυρώσεις από τα τζιτζίκια!!!»
ΧΓΑ  |  13:50

Γ. Εισαγγελέας: Υπόνοιες για στημένες δίκες στο Ανώτατο

«Η απόλυτη εκδίκηση του Γενικού Εισαγγελέα. Απέδειξε περίτρανα ποιος ευθύνεται για τις αποφάσεις εναντίον ...»
Yiannos  |  10:35

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση

X