ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Τις ηλεκτρονικές υπογραφές εφαρμόζει το Δημόσιο

Εγκρίθηκαν από το Υπουργικό οι κανονισμοί για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε σήμερα προτάσεις νόμου και κανονισμούς σχετικά με την ηλεκτρονική διακυβέρνηση.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, μετά τη λήξη της συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου, ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω κ. Κωνσταντίνος Πετρίδης είπε ότι «εγκρίθηκαν σήμερα από το Υπουργικό Συμβούλιο δύο προτάσεις νόμου και ένα σύνολο κανονισμών που είναι πάρα πολύ σημαντικοί για ην ηλεκτρονική διακυβέρνηση.

Βασικά για να υπάρξει ηλεκτρονική διακυβέρνηση θα πρέπει ο πολίτης είτε μέσω του κομπιούτερ είτε μέσω του κινητού του να υπογράφει, να πιστοποιεί κα να στέλλει μόνο μέσω του κινητού ή του κομπιούτερ, τις αιτήσεις ή τις συναλλαγές του με την Κυβέρνηση.

Υπάρχουν πάρα πολλές νομοθεσίες που αφορούν συγκεκριμένες Υπηρεσίες του κράτους που απαιτούν και προϋποθέτουν ιδιόχειρη υπογραφή, για αυτό και πολύ συχνά ο πολίτης γίνεται ‘μπαλάκι’ μεταξύ των Υπηρεσιών του κράτους.

Αυτή τη στιγμή έχουμε προχωρήσει με την κατάθεση νομοσχεδίου που μας εναρμονίζει και με τον αντίστοιχο ευρωπαϊκό κανονισμό που βασικά δίνει την ίδια νομική και δικαστική ισχύ στην ηλεκτρονική υπογραφή όπως και στην ιδιόχειρη.

Το επόμενο βήμα, μετά από αυτό το σημαντικό νομοσχέδιο που θωρακίζει θεσμικά την προσπάθεια για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, είναι να αποφασίσουμε το μέσο φύλαξης των ηλεκτρονικών υπογραφών.

Δηλαδή αν θα είναι server based, αν θα είναι σε usb, ή αν θα είναι μέσω του κινητού και να γίνει διεθνής διαγωνισμός προκήρυξης για αγορά ταυτοποιήσεων και ηλεκτρονικών υπογραφών, τις οποίες υπολογίζουμε σε πρώτο στάδιο στις 100 χιλιάδες για να μπορούμε να δώσουμε στους πολίτες, ώστε να διευκολυνθεί η ζωή τους.

Είναι ένα σημαντικό κομμάτι της μεταρρύθμισης της Δημόσιας Υπηρεσίας, νομίζω ότι σιγά σιγά κτίζουμε το μωσαϊκό, κτίζουμε το παζλ που αφορά την ηλεκτρονική διακυβέρνηση και έτσι θα προχωρήσουμε».

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση

X