Οι Πάνω δεν θέλουν τους Κάτω Πολεμιδιώτες" /> Οι Πάνω δεν θέλουν τους Κάτω Πολεμιδιώτες" />
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Τρεις νέοι Δήμοι στο προσκύνιο

ΚΥΠΕ

Tρεις Κοινότητες της Επαρχίας Λάρνακας και μία της ελεύθερης επαρχίας Αμμοχώστου, ψήφισαν χθες στο δημοψήφισμα που έγινε για την μετεξέλιξή τους σε Δήμο. Πρόκειται για τις Κοινότητες Δρομολαξιάς και Μενεού που θα λειτουργούν ως ενιαίος Δήμος και για τις Κοινότητες Λειβαδιών και Σωτήρας. Τα Κοινοτικά Συμβούλια θα λειτουργούν προσωρινά ως Δημοτικά Συμβούλια μέχρι τον ερχόμενο Δεκέμβριο οπότε και θα διεξαχθούν εκλογές για ανάδειξη Δημάρχων.

Στη Δρομολαξιά επί συνόλου 4,195 εγγεγραμμένων ψηφοφόρων, ψήφισαν 1,648 κάτοικοι. «Ναι» ψήφισαν 1,225 άτομα, ποσοστό 76.66%, «Όχι» 373 άτομα ή ποσοστό 23.34%, ενώ υπήρξαν 40 ψηφοδέλτια άκυρα και 10 λευκά. Ο Πρόεδρος του Κοινοτικού Συμβουλίου Δρομολαξιάς Κύπρος Αντρονίκου ανέφερε ότι «ευελπιστούμε πως ο κόσμος θα δει με θετικό μάτι τη μετεξέλιξή μας σε Δήμο. Η επόμενη μέρα μας γεμίζει με πολύ μεγάλες ευθύνες γιατί θα επωμιστούμε το βάρος να σπρώξουμε τη Κοινότητα μας σε καλύτερες μέρες» είπε και πρόσθεσε πως «η μετεξέλιξη αυτή θα επιφέρει καλύτερες υπηρεσίες, καλύτερα έργα υποδομής για όλους τους κατοίκους».

Στο Μενεού επί συνόλου 1.007 εγγεγραμμένων ψηφοφόρων, ψήφισαν 442 άτομα, «Ναι» ψήφισαν 228 άτομα ποσοστό 65.36%, «Όχι» ψήφισαν 150 άτομα δηλαδή ποσοστό 34.64%, ενώ υπήρξαν 8 άκυρα και 1 λευκό ψηφοδέλτιο. Ο Πρόεδρος του Κοινοτικού Συμβουλίου Μενεού Γεώργιος Γεωργίου ανέφερε ότι «αναμένουμε πως η επόμενη ημέρα θα είναι προς όφελος των κατοίκων, δηλαδή να μην παραμεληθεί και να συνεχίσει τον αγώνα της» είπε προσθέτοντας πως η Κοινότητα αναμένει περισσότερη βοήθεια από την κυβέρνηση.

Στα Λειβάδια επί συνόλου 3,824 ψηφοφόρων ψήφισαν 884. «Ναι» ψήφισαν 728 δηλαδή ποσοστό 84.45% και «Όχι» 134 ποσοστό 15.55% ενώ υπήρξαν και 22 άκυρα ψηφοδέλτια. Σε δηλώσεις του ο Κοινοτάρχης Λειβαδιών Μάριος Αρμένης είπε ότι «η επόμενη μέρα θα είναι πολύ καλύτερη για την Κοινότητα μας θα προχωρήσουμε με πιο γοργά βήματα στην ανάπτυξη της Κοινότητας και θα ενισχύσουμε τις υπηρεσίες που προσφέρουμε στους κατοίκους των Λειβαδιών. Περιμένουμε περισσότερη βοήθεια από την κεντρική κυβέρνηση προς την κοινότητα μας, δεδομένου ότι είναι μια αναπτυσσόμενη περιοχή, προκειμένου να αναπτυχθεί πιο πολύ» είπε.

Στη Σωτήρα της ελεύθερης επαρχίας Αμμοχώστου επί συνόλου 3.246 εγγεγραμμένων ψηφοφόρων ψήφισαν οι 995 από τους οποίους οι 904 δηλαδή ποσοστό 90.85% ψήφισε «Ναι» και 91 άτομα δηλαδή ποσοστό 9.15% ψήφισε «Όχι». Υπήρξαν επίσης 25 άκυρα ψηφοδέλτια και ένα λευκό. Ο Πρόεδρος του Κοινοτικού Συμβουλίου Σωτήρας Αδάμος Καίκης δήλωσε ότι «η μετεξέλιξη της Κοινότητας σε Δήμο σημαίνει πάρα πολλά με κυριότερο το γεγονός ότι πάμε μπροστά. Η μετεξέλιξη της Κοινότητας Σωτήρας σε Δήμο θα βοηθήσει περαιτέρω στην ανάπτυξή της» είπε και πρόσθεσε πως «περιμένουμε την οικονομική στήριξη του κεντρικού κράτους βάση της Νομοθεσίας για να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε το αναπτυξιακό πρόγραμμα της Κοινότητας».

O Επαρχος Λάρνακας Χαράλαμπος Ηλιάδης ανέφερε ότι μετά την χθεσινή εκλογική διαδικασία και για να προχωρήσει η μετεξέλιξη των Κοινοτήτων σε Δήμους θα πρέπει αρχικά η πράξη να δημοσιευθεί στην επίσημη εφημερίδα της Δημοκρατίας. Πρόσθεσε ακόμα ότι σύμφωνα με τη διαδικασία, υπάρχουν και κάποιες άλλες ενέργειες που πρέπει να γίνουν, ούτως ώστε τα Κοινοτικά Συμβούλια να λειτουργούν προσωρινά ως Δημοτικά μέχρι το Δεκέμβριο οπότε θα γίνουν οι κανονικές Δημοτικές εκλογές.

Τσέρι και το Γέρι μετατρέπονται πλέον σε δήμους
Δύο κοινότητες της Επαρχίας Λευκωσίας, το Τσέρι και το Γέρι μετατρέπονται πλέον σε δήμους αφού οι κάτοικοί τους ψήφισαν ΝΑΙ στα δημοψηφίσματα που διεξήχθησαν χθες. Συγκεκριμένα στο Τσέρι, ποσοστό 79,45% ψήφισε ΝΑΙ ενώ 20,55% ΟΧΙ ενώ στο Γέρι το ΝΑΙ συγκέντρωσε 91,87% και το ΟΧΙ 8,13%.

Κύριο χαρακτηριστικό σε παγκύπριο επίπεδο ήταν η χαμηλή προσέλευση που σε κάποιες περιπτώσεις ήταν μόνο γύρω στο 23%.

Παγκύπρια, δημοψηφίσματα διεξήχθησαν –εκτός από τις κοινότητες Γερίου και Τσερίου- στον Υψωνα, τη Δρομολαξιά, το Μενεού, τα Λειβάδια, τη Σωτήρα ενώ στα Πάνω Πολεμίδια έγινε δημοψήφισμα για ενοποίηση με το Δήμο Κάτω Πολεμιδιών.
Σε όλες τις περιπτώσεις πλην της Κοινότητας Πάνω Πολεμιδιών, οι κάτοικοι υπερψήφισαν για μετατροπή των Κοινοτήτων τους σε Δήμους.

Η Κονότητα Γερίου, με πληθυσμό γύρω στις 12 χιλιάδες κατοίκους, δια του κοινοτάρχη Αργύρη Αργυρού χαιρέτισε την απόφαση και εξέφρασε την μεγάλη του ικανοποίηση από το αποτέλεσμα.

Σε δηλώσεις στο ΚΥΠΕ, ο κ. Αργυρού ανέφερε ότι « πλέον ο δρόμος για αλλαγή της κοινότητάς μας δεν θα είναι μοναχικός, αλλά θα έχουμε και συνοδοιπόρους».

Είπε ότι έφτασε πλέον η ώρα της αναβάθμισης και χρειάζεται σκληρή δουλειά από όλους, προσθέτοντας ότι «εκεί και όπου θα χρειαστεί –πέραν του καταρτισμένου προσωπικού μας-θα αγοράσουμε και υπηρεσίες από συμβούλους ώστε να παρέχουμε τις καλύτερες υπηρεσίες στους πολίτες μας».

Εξήγησε ότι η αυτονομία που θα επέλθει από την μετατροπή σε δήμο, η γρήγορη εξυπηρέτηση και ο γενικός σχεδιασμός της ανάπτυξης του Γερίου, θα βοηθήσει στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής. «Δεν θα εξαρτιόμαστε πλέον από άλλους, δεν θα είμαστε υπό κηδεμονία και αυτό θα βοηθήσει», συμπλήρωσε.

Ο κ. Αργυρού ανέφερε ότι υπάρχει διάθεση για εργασία και προσφορά από όλους και όραμα «και με αυτά υπόψη, θα κινηθούμε γρήγορα προς όφελος της κοινότητάς μας».

Ανέφερε ότι οι αλλαγές στις διαδικασίες ξεκίνησαν εδώ και μία πενταετία , άρχισε η μηχανογράφηση, έγινε καταμερισμός εργασίας και υπάρχει στενή και καθημερινή επικοινωνία με δικηγόρους, συμβούλους και τεχνοκράτες ώστε η μετατροπή αυτή να γίνει με όσο γίνεται πιο ομαλό τρόπο.

Σε ερώτηση τι πρακτικά θα αλλάξει στη ζωή των πολιτών, ο κ. Αργυρού έφερε ως παράδειγμα το γεγονός ότι θα μειωθούν οι φορολογίες αφού πλέον δεν θα υπάρχουν κοινοτικές υπηρεσίες πλην την συλλογή σκυβάλων, ενώ παράλληλα δεν θα υπάρχει και φόρος ενοικίων.

Είπε επίσης ότι ο Δήμος θα μπορεί πλέον γρήγορα και αποτελεσματικά να επιλαμβάνεται διαφόρων θεμάτων όπως την αποκατάσταση ζημιών σε δρόμους λόγω εργασιών της ΣΥΤΑ ή του ΣΥΛ.

Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος χαιρέτισε και ο Κοινοτάρχης Τσερίου Αλκης Κωνσταντίνου. Το Τσέρι αριθμεί γύρω στις δέκα χιλιάδες κατοίκους. Σε δηλώσεις στο ΚΥΠΕ ανέφερε ότι το αποτέλεσμα αποδεικνύει ότι «υπάρχει πλέον η αναγκαιότητα η κοινότητά μας να πάει ακόμη πιο μπροστά».

Είπε ότι η μετατροπή σε δήμο αναπόφευκτα θα συντελέσει στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων με την παροχή γρήγορων και αποτελεσματικών υπηρεσιών και στην ευκολότερη πρόσβαση σε χορηγίες και ευρωπαϊκά κονδύλια.

«Θα είμαστε πιο δυνατοί, με ισχύ και κύρος, θα είμαστε δίπλα στους πολίτες, άμεσα να δίνουμε λύσεις στα προβλήματα, θα προωθήσουμε έργα σύγχρονα, τα χρόνια αιτήματά μας θα πάρουν πλέον τον δρόμο της υλοποίησης», είπε ο κ. Κωνσταντίνου.
 
www.kathimerini.com.cy 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση