ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

800 διαζύγια ανά επαρχία το χρόνο, 35.000 μονογονιοί και επιδόματα με δεδομένα του…2014

Στα συρτάρια από το 2017 έκθεση του Υπουργείου Δικαιοσύνης για τις οικονομικές επιπτώσεις του διαζυγίου

Της Ιωάννας Κυριάκου

35.000 μονογονεϊκές οικογένειες ζουν σήμερα στην Κύπρο, ο αριθμός των διαζυγίων ανέρχεται στα 800 σε κάθε επαρχία κάθε χρόνο και το ύψος του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος παραμένει στις τιμές του 2014. Αυτά ήταν τα κύρια ζητήματα που αναδείχθηκαν κατά τη σημερινή συνεδρία της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Βουλής, όπως επίσης και το γεγονός ότι από το 2017 βρίσκεται στα συρτάρια έκθεση του Υπουργείου Δικαιοσύνης για τις οικονομικές επιπτώσεις του διαζυγίου και τις έμφυλες οικονομικές ανισότητες των διαζευγμένων ζευγαριών. Την ίδια ώρα διαπιστώθηκαν καθυστερήσεις στις διαδικασίες παραχώρησης διατροφών ενώ τα Υπουργεία δεν ανταποκρίνονται στα αιτήματα και τις εκκλήσεις του Παγκύπριου Συνδέσμου Μονογονεϊκών Οικογενειών για συνάντηση. Μετά τα όσα ακούστηκαν στην Επιτροπή, οι βουλευτές ζήτησαν την λήψη μέτρων και τη δημιουργία εθνικής στρατηγικής για στήριξη των παιδιών μονογονεϊκών οικογενειών καθώς και την άμεση προώθηση στην Επιτροπή Νομικών των νομοσχεδίων που εκκρεμούν εδώ και χρόνια για τη μεταρρύθμιση του οικογενειακού δικαίου.

Ανεπαρκή επιδόματα και ΕΕΕ με δεδομένα του 2014

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, στην Κύπρο υπάρχουν 35.000 μονογονιοί, εκ των οποίων οι 500 λαμβάνουν ΕΕΕ. Ωστόσο, όπως εξήγησε η πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Μονογονεϊκών Οικογενειών και Φίλων, Αργεντούλλα Ιωάννου, σε αυτούς που λαμβάνουν ΕΕΕ, αποκόπτεται η διατροφή, με αποτέλεσμα να έχουν στη διάθεσή τους ένα πολύ μικρό ποσό το μήνα για να καλύψουν τις ανάγκες τους. Επιπρόσθετα, υπάρχουν περιπτώσεις διαζευγμένων πατεράδων οι οποίοι λαμβάνουν ΕΕΕ και καλούνται με αυτό το ποσό να καλύψουν και τη διατροφή των παιδιών τους. Ενώπιον της Επιτροπής τέθηκε και το ζήτημα που προέκυψε με τη διακοπή του επιδόματος που λαμβάνουν οι μονογονείς, σε περίπτωση που συνάψουν σχέση, κάτι το οποίο, όπως είπε η εκπρόσωπος της Επιτρόπου Διοικήσεως και Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Νάσια Διονυσίου, δεν θα έπρεπε να επηρεάζεται. Οι βουλευτές επέκριναν ακόμη το γεγονός ότι το ύψος του ΕΕΕ δεν έχει αναθεωρηθεί από το 2014, με αποτέλεσμα να μην ανταποκρίνεται στο κόστος διαβίωσης που ισχύει σήμερα. «Πώς είναι δυνατό, στις σημερινές οικονομικές συνθήκες, όπου η Υπηρεσία Αφερεγγυότητας ορίζει το επίπεδο φτώχειας στα €730, η Πολιτεία να θεωρεί ικανοποιητική την καταβολή  του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος των €480 και να μην έχει αναγνωρίσει ο εκάστοτε Υπουργός Εργασίας ή Υφυπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας την ανάγκη αναθεώρησης των επιδομάτων, με βάση τα σημερινά πραγματικά οικονομικά δεδομένα», διερωτήθηκε η Πρόεδρος της Επιτροπής, Ειρήνη Χαραλαμπίδου. 

Στα συρτάρια έκθεση από το… 2017

Μάλιστα, αντιδράσεις προκάλεσε το γεγονός ότι το Υπουργείο Δικαιοσύνης ετοίμασε από το 2017 πολυσέλιδη έκθεση για τις οικονομικές επιπτώσεις του διαζυγίου και τις έμφυλες οικονομικές ανισότητες των διαζευγμένων συζύγων, και την οποία παρουσίασε το 2020 στα Ηνωμένα Έθνη, χωρίς ωστόσο να την προωθήσει στα υπόλοιπα Υπουργεία. Η  κ. Χαραλαμπίδου, έκανε λόγο για ακόμη μια προσπάθεια της Κυβέρνησης να δείξει «καλό πρόσωπο» και χαρακτήρισε «αδιανόητο» να μένουν αναξιοποίητες τέτοιες έρευνες. Σημειώνεται ότι η έκθεση κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή από την πρόεδρο του Παγκύπριου Συνδέσμου Μονογονεϊκών Οικογενειών, με την κ. Χαραλαμπίδου να ζητά γραπτή τοποθέτηση από όλα τα Υπουργεία για το αν έχουν λάβει την εν λόγω έκθεση και τι έχουν πράξει προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες που καταγράφονται. Η κ. Ιωάννου επισήμανε ότι η έκθεση καταδεικνύει τις παθογένειες του συστήματος και κατατέθηκε στα συρτάρια του Υπουργείου Δικαιοσύνης γατί επέβαλλε στα συμπεράσματα να παρθούν μέτρα για τη βελτίωση των επιδομάτων. «Δεν είναι στόχος μας η επιδοματοποίηση του κόσμου, αυτό πρέπει να είναι ένα πρώτο μέτρο στήριξης μέχρι να ενταχθούν όλοι οι γονείς στην εργασία», διευκρίνισε, τονίζοντας ότι Υπουργεία και Αστυνομία δεν ανταποκρίνονται στις εκκλήσεις του Συνδέσμου για συνάντηση και συζήτηση των προβλημάτων.

Ραγδαία η αύξηση των διαζυγίων, πάσχει η διαδικασία διατροφών

Σύμφωνα με τον Δικηγορικό Σύλλογο, τα διαζύγια στην Κύπρο ανέρχονται στα 800 ανά επαρχία κάθε χρόνο, ενώ φέτος αναμένεται να αγγίξουν τα 400 μέχρι τον Μάρτιο. Εκπρόσωπος του Συλλόγου είπε ότι οι αριθμοί αυτοί ενδεχομένως να είναι υψηλότεροι, καθότι υπάρχουν και οικογένειες που δεν έχουν την οικονομική άνεση να πάνε στο δικαστήριο. Σημείωσε ότι πάσχει η διαδικασία είσπραξης των διατροφών λόγω της γραφειοκρατίας, με αποτέλεσμα ο δικαιούχους να ταλαιπωρείται και να ζητιανεύει τη διατροφή. Η διαδικασία είσπραξης της διατροφής, όπως είπε, διαρκεί από ενάμισι μήνα στην καλύτερη περίπτωση μέχρι και εφτά χρόνια.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Ιωάννας Κυριάκου

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση