ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Το πριν και το μετά στην Άμμο του Καμπούρη: Τι έργα αποκατάστασης έγιναν (εικόνες)

Στον βαθμό του εφικτού ολοκληρώθηκε η αποκατάσταση μετά το περιβαλλοντικό έγκλημα, με τοποθέτηση ογκόλιθων και άλλων φερτών υλικών. Η Βουλή ετοιμάζει έκθεση γεγονότων και ευθυνών.

Του Παύλου Νεοφύτου

Το κυπριακό «μνημείο» της ασυδοσίας γύρω από το πρόγραμμα πολιτογραφήσεων, που είναι το περιβαλλοντικό έγκλημα στην παραλία «Άμμος του Καμπούρη», στην Αγία Νάπα, είναι μία εκκρεμότητα που φρόντισαν μετά την κατακραυγή να διευθετήσουν οι αρμόδιες αρχές. Οι εργασίες αποκατάστασης ολοκληρώθηκαν πριν από δύο μήνες, με το αποτέλεσμα να είναι ορατό στις φωτογραφίες που δημοσιεύει η «Κ».

Δυστυχώς, όταν ένας ενιαίος όγκος βράχου αφαιρείται, η περιβαλλοντική ζημιά σε μία περιοχή Natura είναι ανεπανόρθωτη, γι’ αυτό τα έργα επανέφεραν μερικώς την προηγούμενη μορφή του σημείου, κάτι που τονίστηκε με το ξεκίνημα των έργων τον περασμένο Μάιο από τους ειδικούς του ΕΤΕΚ και του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Κύπρου.

Αριστος Δαμιανού: Στην Εκθεση οι ευθύνες θα αγγίζουν και τη σφαίρα της ποινικής δικαιοσύνης, υπό την έννοια ότι θα παραδοθεί στις διωκτικές αρχές για τα περαιτέρω.

Έκθεση από τη Βουλή

Όπως φαίνεται η αποκατάσταση δεν αρκεί για να κλείσει το ζήτημα του περιβαλλοντικού εγκλήματος, αφού, σε κοινοβουλευτικό επίπεδο, η Επιτροπή Εσωτερικών της Βουλής βρίσκεται σε διαδικασία εκπόνησης έκθεσης. Βασικός στόχος είναι να καταγραφούν γεγονότα και ευθύνες, διαβεβαίωσε σε δηλώσεις του στην «Κ» ο πρόεδρος της Επιτροπής και βουλευτής του ΑΚΕΛ, Άριστος Δαμιανού. Σε σχέση με τις ευθύνες, εξέφρασε την εκτίμηση ότι αυτές δεν θα περιορίζονται σε πράξεις και παραλείψεις, αλλά θα αγγίζουν και τη σφαίρα της ποινικής δικαιοσύνης, υπό την έννοια ότι η Έκθεση θα παραδοθεί στις διωκτικές αρχές για τις περαιτέρω ενέργειες. «Στην παραλία “Άμμος του Καμπούρη” συντελέστηκε ένα περιβαλλοντικό έγκλημα που φέρει όλα τα χαρακτηριστικά διαφθοράς και διαπλοκής. Επομένως οι Αρχές θα πρέπει να τεθούν προ των ευθυνών τους έστω και αργά, για να τιμωρηθούν όσοι ευθύνονται. Και είναι πολλοί», τόνισε. Ερωτηθείς για το περιεχόμενο της Έκθεσης, απάντησε: «Σε αυτό το στάδιο δεν θα ήθελα να προκαταλάβω τα ευρήματα στη λεπτομέρειά τους. Ωστόσο, η Έκθεση θα περιλαμβάνει καταγραφή γεγονότων, πράξεων και παραλείψεων, κατανομή ευθυνών (πολιτικών, διοικητικών και ενδεχομένως νομικών) και εισηγήσεις για τα επόμενα βήματα».

Τα μέλη της Επιτροπής βρίσκονται τώρα στο στάδιο της αξιολόγησης των στοιχείων που συνέλεξαν στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου. Και τα στοιχεία, σύμφωνα με τον κ. Δαμιανού, είναι συντριπτικά αναφορικά με ευθύνες. Σχεδόν το σύνολο των εμπλεκόμενων φορέων έχει καταθέσει πρωτογενές υλικό, έγγραφα και αλληλογραφία. Πρόκειται για ογκώδες υλικό, αλλά η Επιτροπή έχει διεξέλθει ήδη το σύνολο των εγγράφων και εκτιμούν ότι με ακόμη μία συνεδρία της Επιτροπής θα ολοκληρώσουν το στάδιο του ελέγχου, για να αρχίσει η συγγραφή της Έκθεσης με τη βοήθεια κοινοβουλευτικών συνεργατών.

Αεροφωτογραφίες του 1963

Σε παλιές αεροφωτογραφίες του 1963 και χάρτες με καταγεγραμμένα υψόμετρα βασίστηκε η αποκατάσταση στην παραλία «Άμμος του Καμπούρη», σύμφωνα με τον επιβλέποντα πολιτικό μηχανικό της αναδόχου εταιρείας, Αντώνη Τουμαζή. Αξιοποίησαν ογκόλιθους και άλλα φερτά υλικά επιχωμάτωσης, από λατομείο της περιοχής, σε μία προσπάθεια, όπως διευκρίνισε, να αποκαταστήσουν το φυσικό περιβάλλον στον βαθμό που μπορούσε να αποκατασταθεί, δεδομένου ότι τα φερτά υλικά θα έμπαιναν στη θέση ενός συμπαγούς βράχου. Μεταξύ του υλικού της επιχωμάτωσης και της θωράκισης των βράχων, τοποθετήθηκε γεωύφασμα. Κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου οι εργασίες ήταν εντατικές, διότι υπήρχε όρος στην περιβαλλοντική αδειοδότηση να ολοκληρώνονταν πριν από την άφιξη συγκεκριμένου είδους μεταναστευτικού πτηνού την περίοδο φθινοπώρου-χειμώνα. Σύμφωνα με τον κ. Τουμαζή, το φερτό υλικό είναι φυτόχωμα, στο οποίο μπορεί σταδιακά να φυτρώσει βλάστηση. Η αναθέτουσα Αρχή του έργου ήταν ο Δήμος Αγίας Νάπας, ενώ την όλη διαδικασία επέβλεπε συμβουλευτική Επιτροπή παρακολούθησης, στην οποία συμμετείχαν η Υπηρεσία Θήρας, το Τμήμα Περιβάλλοντος, η Επαρχιακή Διοίκηση Αμμοχώστου, το Τμήμα Δημόσιων Έργων και το Τμήμα Αλιείας και Θαλάσσιων Ερευνών. Το κόστος των εργασιών πλησίασε τις 190.000 ευρώ και το επωμίστηκε εξ ολοκλήρου ο Δήμος Αγίας Νάπας.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παύλου Νεοφύτου

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση