ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Απαντά στις κατηγορίες για διασπάθιση δημοσίου χρήματος ο Χριστοφίδης

Σε ανακοινωση του αναφέρει τις έξι αγωγές τις οποίες των κατηγορούν ότι είναι προσωπικές του υποθέσεις

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

 Με γραπτή ανακοίνωση του ο πρύτανης του πανεπιστημίου Κύπρου Κωνσταντίνος Χριστοφίδης απαντά στις κατυηγορίες που λέχθηκαν εναντίων του από τον βουλευτή του ΑΚΕΛ ότι νομικοί συμβούλοι του πανεπιστημίου χειρίζονται προσωπικές του υποθέσεις. Μέσα από γραπτή ανακοίνωση ο κύριος Χριστοφίδης αναφέρεει τις  έξι υποθέσεις τις οποίες κατηγορείτε για διασπάθιση δημοσίου χρήματος και παράλληλα αναφέρει ότι ο  ισχυρισμός του κ. Γεωργίου είναι αστήρικτος και δυσφημιστικός, προδίδοντας προσωπική εμπάθεια και απόπειρα μείωσης της υπόληψής του.

 Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Σε συνεδρίαση της Επιτροπής Παιδείας και Πολιτισμού της Βουλής (30/8/2017), ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Λάρνακος κ. Γ. Γεωργίου με κατηγόρησε για «διασπάθιση δημοσίου χρήματος», διότι, κατά τον ισχυρισμό του, χρησιμοποίησα ως Πρύτανης τον νομικό σύμβουλο του Πανεπιστημίου Κύπρου (ΠΚ) να με εκπροσωπήσει σε έξι (6) εναντίον μου αγωγές, οι οποίες, κατά τον κ. Γεωργίου, ήταν «ιδιωτικές» και «δεν έχουν καμία σχέση με τη διεκπεραίωση των καθηκόντων» μου.
Ο ισχυρισμός του κ. Γεωργίου είναι αστήρικτος και δυσφημιστικός, προδίδοντας προσωπική εμπάθεια και απόπειρα μείωσης της υπόληψής μου (αυτό που οι Αγγλοσάξονες ονομάζουν character assassination). Επειδή σε όλη μου τη ζωή, ιδιαίτερα δε στα 11 χρόνια που κατέχω θέση ευθύνης, είτε ως Αντιπρύτανης, είτε ως Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, η ακεραιότητα στην άσκηση των καθηκόντων μου και η χρηστή διοίκηση, ήταν η ηθική πυξίδα με την οποία άσκησα (και ασκώ) τα καθήκοντά μου, θέλω να αντικρούσω τεκμηριωμένα τις εμπαθείς κατηγορίες του κ. Γεωργίου. Πότε μια αγωγή είναι αμιγώς ιδιωτικού χαρακτήρα; Δεν χρειάζεται να είναι κανείς νομικός για να καταλάβει ότι αν σου κάνει αγωγή ο γείτονάς σου γιατί μετακίνησες το φράχτη του κήπου σου, ή αν σου κάνει αγωγή ένας οδηγός γιατί του συμπεριφέρθηκες χυδαία σε ένα τροχαίο ατύχημα, ή αν σου κάνει αγωγή κάποιος γιατί δεν του επιστρέφεις τα χρήματα που του χρωστάς, όλες αυτές είναι χαρακτηριστικές περιπτώσεις αγωγών ιδιωτικής φύσεως – δεν απορρέουν, δηλαδή, από την άσκηση του επαγγελματικού σου ρόλου.
Στη δική μου περίπτωση, και οι 6 αγωγές στις οποίες αναφέρθηκε ο κ. Γεωργίου προήλθαν από τη διεκπεραίωση των καθηκόντων μου ως Πρύτανης. Επαναλαμβάνω ότι, εφόσον οι υποθέσεις αυτές εξετάζονται από τη Δικαιοσύνη, θα παραμείνουν ασχολίαστες εκ μέρους μου. Θα παραθέσω μόνο απλά γεγονότα για να κρίνει ο φορολογούμενος συμπολίτης μου ποιος έχει δίκαιο και ποιος άδικο.
Αγωγή 1η: Ο τέως Αντιπρύτανης Διεθνών Σχέσεων, Οικονομικών και Διοίκησης κ. Μ. Μαυρονικόλας με ενάγει διότι, κατά τον ισχυρισμό του, έδωσα στοιχεία που «προσβάλλουν την προσωπικότητά του» στην εφημερίδα «Φιλελεύθερος», αναφορικά με την άρνησή μου να υπογράψω και να ικανοποιήσω υψηλή οικονομική απαίτηση ιδιωτικής εργοληπτικής εταιρίας (ύψους 1 εκατομμυρίου ευρώ) για
κατασκευαστικά έργα στο Πανεπιστήμιο Κύπρου. Το ίδιο έχει κάνει ο κ. Μάριος Μαυρονικόλας στον Εσωτερικό Ελεγκτή του Πανεπιστημίου Κύπρου γιατί ετοίμασε σχετική έκθεση ελέγχου για το θέμα.
Αγωγή 2η: Ο τέως Αντιπρύτανης Διεθνών Σχέσεων, Οικονομικών και Διοίκησης κ. Μ. Μαυρονικόλας με ενάγει διότι, κατά τον ισχυρισμό του, «έδωσα εντολές» ή «ανέχθηκα» όπως δημοσιεύματα της εφημερίδας «Φιλελεύθερος», τα οποία αναφέρονται «δυσφημιστικά» στον ίδιο, κοινοποιηθούν ηλεκτρονικά στο ακαδημαϊκό και διοικητικό προσωπικό του ΠΚ, ως μέρος της πολιτικής ενημέρωσης των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας. Τα δημοσιεύματα του «Φιλελεύθερου» αφορούσαν στην άρνησή μου να υπογράψω και να ικανοποιήσω υψηλή οικονομική απαίτηση ιδιωτικής εργοληπτικής εταιρίας (ύψους 1 εκατομμυρίου ευρώ) για κατασκευαστικά έργα στο Πανεπιστήμιο Κύπρου.
Αγωγή 3η: Η κυρία Πόλα Κυπριανίδου, μέλος του προηγούμενου Συμβουλίου του ΠΚ (διορισθείσα από την κυβέρνηση του κ. Δ. Χριστόφια), πρώην μέλος του οικονομικού γραφείου του ΑΚΕΛ και λογιστής του πρώην Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Δ. Χριστόφια, με ενάγει διότι, κατά τον ισχυρισμό της αναφέρθηκα «δυσφημιστικά» στο πρόσωπό της, σε συνεδρία της Συγκλήτου του ΠΚ.
Αγωγή 4η. Ο Ανώτερος Λειτουργός του Ωκεανογραφικού Κέντρου κ. Ζωδιάτης, (υπό πειθαρχική διερεύνηση στο ΠΚ για τις ενέργειές του για μεταφορά ερευνητικών προγραμμάτων εκτός του ΠΚ σε Σωματείο , του οποίου ο Αντιπρόεδρος και Γραμματέας συνελήφθησαν στο πρόσφατο σκάνδαλο του ΤΕΠΑΚ), με ενάγει διότι, σε συνεδρία του Συμβουλίου του ΠΚ αναφέρθηκα, κατά τον ισχυρισμό του, «συκοφαντικά» στο πρόσωπό του και το ρόλο του σε ερευνητικά προγράμματα του Ωκεανογραφικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Κύπρου.
Αγωγή 5η. Ο Ανώτερος Λειτουργός του Ωκεανογραφικού Κέντρου κ. Ζωδιάτης, (υπό πειθαρχική διερεύνηση στο ΠΚ για τις ενέργειές του για μεταφορά ερευνητικών προγραμμάτων εκτός του ΠΚ σε Σωματείο, του οποίου ο Αντιπρόεδρος και Γραμματέας συνελήφθησαν στο πρόσφατο σκάνδαλο του ΤΕΠΑΚ), με ενάγει διότι, κατά τον ισχυρισμό του, «παράνομα επιτέθηκα» (!) εναντίον του, στο Πανεπιστήμιο Κύπρου.
Αγωγή 6η. Η τότε Προϊσταμένη των Οικονομικών Υπηρεσιών του ΠΚ κα Α. Θεοφάνους με ενάγει διότι, κατά τον ισχυρισμό της, της συμπεριφέρομαι «με ταπεινωτικό τρόπο» και δημιουργώ «εχθρικό περιβάλλον» γι’ αυτήν στο χώρο εργασίας του ΠΚ.
Επαναλαμβάνω ότι δεν σχολιάζω τους ισχυρισμούς της κάθε μίας από τις ανωτέρω αγωγές. Παραθέτω, μόνο, ωμά γεγονότα. Κατόπιν αυτών, αφήνω, τον καλοπροαίρετο φορολογούμενο πολίτη να κρίνει κατά πόσον: οι αγωγές που μου ασκήθηκαν είναι ιδιωτικής φύσεως ή απορρέουν από την άσκηση του πρυτανικού μου αξιώματος; Να το θέσω διαφορετικά: οι κύριοι και κυρίες που με ενάγουν, το κάνουν γιατί έχουν μια αυστηρώς προσωπική, δηλαδή άσχετη με τη διεκπεραίωση των καθηκόντων μου, διαφορά μαζί μου, ή με ενάγουν διότι θεωρούν ότι θίγονται με τον τρόπο που ασκώ τα καθήκοντά μου; Αφήνω την απάντηση στην κρίση των συμπολιτών μου.
Τέλος, ο Κύπριος φορολογούμενος πολίτης οφείλει να γνωρίζει και τα ακόλουθα:.
Πρώτον, την απόφαση για την νομική κάλυψη του Πρύτανη και σε μια εκ των αγωγών και του Εσωτερικού Ελεγκτή ο οποίος επίσης ενάγεται, λήφθηκε από το Συμβούλιο του ΠΚ. Καθότι με αφορούσαν, απείχα από τη λήψη απόφασης στις σχετικές συνεδρίες.
Δεύτερον, με απόφαση του Συμβουλίου του ΠΚ, το ΠΚ προχώρησε σε νέα διευθέτηση παροχής νομικών συμβουλών προς το Π.Κ. εξοικονομώντας με τον τρόπο αυτό ένα σημαντικό ποσοστό από τις μέχρι τώρα σχετικές δαπάνες. Επικεφαλής του νομικού γραφείου, με το οποίο τερματίσαμε τη συνεργασία, ήταν μέλος της Κεντρικής Επιτροπής και πρώην υποψήφιος βουλευτής του ΑΚΕΛ. Πρώτο ερώτημα: πόσο αυθεντικό είναι το ενδιαφέρον του βουλευτή του ΑΚΕΛ κ. Γεωργίου για την φερόμενη «διασπάθιση δημοσίου χρήματος» εξαιτίας του χειρισμού των ανωτέρω αγωγών από το νομικό σύμβουλο του ΠΚ; Δεύτερο ερώτημα: πώς ορίζει και πώς καταπολεμά τη διαπλοκή ο κ. Γεωργίου;
Τρίτον, όποιος βρίσκεται σε θέση ευθύνης και πασχίζει να προστατεύει ενεργά το δημόσιο χρήμα, συγκρουόμενος με ποικίλα οργανωμένα συμφέροντα, δημιουργεί εχθρούς και δέχεται πληθώρα αγωγών. Η προσφυγή στη Δικαιοσύνη αποτελεί συχνά προληπτική (pre-emptive) στρατηγική κίνηση εκ μέρους του ‘θιγομένου’, στο μέτρο που αποσκοπεί στην τρομοκράτηση του αξιωματούχου με θέση ευθύνης, στη μείωση της αξιοπιστίας του, και/ή στην αναγωγή μιας επίμεμπτης συμπεριφοράς σε ‘προσωπική’ διαμάχη. Ένα είναι βέβαιο: αν θέλεις να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο, μη μιλάς, μην ερευνάς, μην ελέγχεις, μη συγκρούεσαι. Τότε όμως δεν επιτελείς ορθά (ούτε «φρόνιμα», θα μας έλεγε ο Αριστοτέλης) το καθήκον σου, αποδεικνύεσαι ανεπαρκής για τη θέση ευθύνης που κατέχεις και, φυσικά, δημιουργείς, με την αδράνειά σου, το γόνιμο έδαφος για την κακοδιαχείριση και την πιθανή εκκόλαψη σκανδάλων.
Οι πρόσφατες αποκαλύψεις για ατασθαλίες στο ΤΕΠΑΚ για την περίοδο 2008-2015, θα πρέπει να μας προβληματίσουν ποικιλοτρόπως. Καταδεικνύουν την ύπαρξη επιμέρους συμφερόντων που, ροκανίζουν τους δημόσιους θεσμούς και σφετερίζονται το δημόσιο χρήμα. (Παρενθετικά, θα ήταν ενδιαφέρον να μάθουμε αν κάποιοι από τους ανωτέρω ενάγοντες είχαν σχέση ή συνεργασίες με κάποιους από τους 11 προσωρινώς συλληφθέντες του ΤΕΠΑΚ). Επιπλέον, οι ατασθαλίες φέρνουν στο φως προβληματικές πρακτικές διοίκησης: ερωτήματα που δεν τέθηκαν, ελέγχους που δεν έγιναν, πρωτοβουλίες που δεν αναλήφθηκαν, συγκρούσεις που σπρώχτηκαν κάτω από το χαλί. Αν επιζητάς μια ήσυχη ζωή, ο συμβιβασμός με προβληματικές καταστάσεις είναι πάντα πιο εύκολος από το να επιτελείς αδέκαστα, ανυποχώρητα, και ευσυνείδητα τα καθήκοντά σου.
Σε ό,τι με αφορά, καμία αγωγή δεν θα με αποτρέψει από το να ασκώ τα καθήκοντά μου με ακεραιότητα και να προστατεύω με συνετή αποφασιστικότητα το συμφέρον του Πανεπιστημίου Κύπρου και του Κύπριου φορολογούμενου πολίτη.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση