ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 20:38
 

Απορρίπτει τις κριτικές εναντίον της η Αστυνομία

Μηδενική ανοχή σε φαινόμενα βίας, τονίζει σε ανακοίνωσή της η Αστυνομία

Newsroom K

Η Αστυνομία απορρίπτει κατηγορηματικά τις μεμονωμένες ισοπεδωτικές και μηδενιστικές κριτικές που διατυπώνονται σε βάρος της ότι ευθύνεται για την τροπή των επεισοδίων βίας στο Τσίρειο. Πρόκειται για κριτικές κακόπιστες και αβασάνιστες. Δεν λαμβάνουν υπόψη ούτε τα πραγματικά γεγονότα, ούτε τη βαθύτερη ρίζα του προβλήματος του χουλιγκανισμού.

Σε ανακοίνωσή της σχετικά με τα επεισόδια που πραγματοποιήθηκαν το βράδυ της Δευτέρας στο Τσίρειο Στάδιο, η Αστυνομία επανέλαβε τη δική της θέση, τονίζοντας πως θα έχουν μηδενική ανοχή σε φαινόμενα βίας και αποφασιστική πάταξη γιατί προέχουν η ασφάλεια και η προστασία των πολιτών μέσα και έξω από το γήπεδο.

Αναφορικά με τις επικρίσεις για τη διενέργεια ή όχι συλλήψεων, η Αστυνομία σημειώνει την αυτόφωρη σύλληψη 17χρονου και τη σύλληψη 28χρονου στη συνέχεια μετά την κυκλοφορία φωτογραφιών και την αξιολόγηση άλλων πληροφοριών. Η Αστυνομία εξακολουθεί να αναζητεί τουλάχιστον άλλα 6 πρόσωπα που φαίνεται να ενέχονται στα επεισόδια.

Τονίζει ότι ο ρόλος της σε ό,τι αφορά αυτού του είδους την παραβατική συμπεριφορά, είναι κυρίως κατασταλτικός και η επέμβασή της στο Τσίρειο ήταν καθοριστική για να αποτραπούν τα χειρότερα.

Από την άλλη, η Αστυνομία παραθέτει τα στατιστικά στοιχεία των τελευταίων ετών που αποδεικνύουν την αποφασιστική στάση της στην πάταξη του φαινομένου του χουλιγκανισμού.

Με βάση τα στατιστικά των τελευταίων 5 ετών (2013-2017):

- Υπήρξε σημαντικός αριθμός συλλήψεων (439), με αποτέλεσμα πολλοί από αυτούς (171) να αποκλειστούν από τα γήπεδα με απόφαση δικαστηρίου
- Τα επεισόδια χουλιγκανισμού έχουν περιοριστεί και αυτό οφείλεται στην αποφασιστική δράση της Αστυνομίας. Φέτος έχουμε τους λιγότερους τραυματισμούς πολιτών και αστυνομικών και καλούμε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να συνεργαστούμε για να αποτρέψουμε άλλα παρόμοια γεγονότα.

Εμείς θεωρούμε ότι η προσπάθειά μας αξιολογείται θετικά από την κοινή γνώμη, ανεξάρτητα αν υπάρχουν επιμέρους ζητήματα που αφορούν την Αστυνομία και ενδεχομένως χρειάζεται να βελτιωθούν.

Τα τελευταία χρόνια, ένεκα των μέτρων αστυνόμευσης και της πολιτικής της μηδενικής ανοχής που έχουμε υιοθετήσει, παρατηρείται σταδιακή μείωση των επεισοδίων. Ωστόσο τονίζουμε για ακόμα μια φορά ότι, η καταστολή δεν επιλύει ψυχοκοινωνικά φαινόμενα, αλλά διαχειρίζεται το σύμπτωμα και μάλιστα προσωρινά.

"Είμαστε βέβαιοι ότι θα καταφέρουμε στο βαθμό που εξαρτάται από την Αστυνομία να ελαχιστοποιήσουμε στο μέγιστο δυνατό βαθμό φαινόμενα βίας εντός των αθλητικών σταδίων", αναφέρει η ανακοίνωση.

Η Αστυνομία αναφέρει ωστόσο ότι, "πρέπει ο κάθε αρμόδιος φορέας και θεσμός να αναλάβει τις δικές του ευθύνες σε ότι αφορά, για παράδειγμα, ελλείψεις, προβλήματα που κατά καιρούς έχουμε εντοπίσει και εισηγήσεις που έχουμε υποβάλει επισήμως σχετικά με την καταλληλότητα των σταδίων από πλευράς ασφάλειας, την υλικοτεχνική υποδομή με την οποία αυτά πρέπει να είναι εφοδιασμένα, την ποιότητα και το επίπεδο των υπευθύνων ασφαλείας των σταδίων και των επιτηρητών. Αν όλοι εργαστούμε συντεταγμένα και με αυτό τον τρόπο, είμαστε σίγουροι ότι θα πατάξουμε πολύ πιο αποτελεσματικά το σύμπτωμα της αντικοινωνικής αυτής συμπεριφοράς εντός των αθλητικών σταδίων. Αυτές ωστόσο οι συμπεριφορές θα συνεχίσουν να εκδηλώνονται σε άλλους χώρους".

Για να καταστεί δυνατό η πολιτεία να διαχειριστεί αυτό το απαράδεκτο φαινόμενο προς όφελος της κοινωνίας, θα πρέπει να ενσκήψει στο πρόβλημα χρησιμοποιώντας όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή της για τη διαχείριση ενός πρωτίστως ψυχοκοινωνικού φαινομένου. Εάν αφεθεί η διαχείριση του θέματος από το σύστημα ποινικής δικαιοσύνης και μόνο, θα αποτύχουμε ως κράτος οικτρά και το πρόβλημα της αντικοινωνικής συμπεριφοράς θα αυξάνεται.

Εν κατακλείδι, "ως Αστυνομία Κύπρου θα μεριμνήσουμε ούτως ώστε η πολιτική της μηδενικής ανοχής απέναντι στη βία εντός και εκτός γηπέδων, να εφαρμόζεται πάντοτε με τους κατάλληλους επιχειρησιακούς σχεδιασμούς. Είμαστε σίγουροι ότι, από τη στιγμή που και οι άλλοι φορείς, οι οποίοι έχουν δια νόμου σχετικές ευθύνες, θα προβούν στα δέοντα, θα καταστεί δυνατή η αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του προβλήματος."

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Σχόλια αναγνωστών

Τζ. Χούρικαν: Διαφορές υψηλόβαθμων αξιωματούχων παίζονται στο γήπεδο της Τρ. Κύπρου (Βίντεο)

«Κε Hourican, αν η συζήτηση βλάπτει την Τρ. Κύπρου, σκεφτείτε να αλλάξετε δικηγόρους. Ακόμα μπορείτε ...»
Loucas  |  15:18

Το ακριβό διαζύγιο των Μπέζος

«Ολες οι γυναικες θα ηθελαν να ειναι στην θεση της κας μπεζου!!»
Ντόμπρος Κελαήδης  |  06:31

Τζ. Χούρικαν: Διαφορές υψηλόβαθμων αξιωματούχων παίζονται στο γήπεδο της Τρ. Κύπρου (Βίντεο)

«Ο κος Χούρικαν εθελοτυφλεί! Αγνοεί ότι ο σεντερ φορ του γηπέδου ειναι ο κος Πολυβίου. Με την κρίση του ...»
Πανικοδημος  |  10:53

Ξηλώνουν το Ανώτατο Δικαστήριο

«Ο βασικός νόμος της φύσης – και της κοινωνίας – είναι: «ότι δεν ελέγχεται είτε εκρήγνυται είτε ...»
Ai Em  |  09:29

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση

X