ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Η Επ. Εσωτερικών αποδέχτηκε την αναπομπή του νόμου για τα αποχετευτικά τέλη

Το νόμο ανέπεμψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στις 16 Νοεμβρίου, ζητώντας από τη Βουλή να τον επανεξετάσει λόγω

ΚΥΠΕ

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών έκανε δεκτή την αναπομπή του νόμου που ψήφισε η Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων στις 3 Νοεμβρίου για τα αποχετευτικά τέλη.

Το νόμο ανέπεμψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στις 16 Νοεμβρίου, ζητώντας από τη Βουλή να τον επανεξετάσει λόγω της ύπαρξης ασαφειών «σε βαθμό που προκαλεί σύγχυση ως προς την ορθή ερμηνεία».

Το θέμα συζητήθηκε σήμερα σε συνεδρία της Επιτροπής, στην παρουσία του Υπουργού Εσωτερικών, κατά την οποία, όπως δήλωσε η Πρόεδρος της Επιτροπής Ελένη Μαύρου, αποσαφηνίστηκαν οι ασάφειες και η νομοθεσία οδηγείται την ερχόμενη Παρασκευή ενώπιον της Ολομέλειας για τελική τοποθέτηση και έγκριση.

Ο Υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Πετρίδης, σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδρίας, εξέφρασε την ικανοποίηση του για την ομόφωνη απόφαση της Επιτροπής όπως προωθηθεί η νομοθετική ρύθμιση των αποχετευτικών τελών.

Διευκρίνισε ότι η αναπομπή από τον Πρόεδρο «έγινε λόγω κάποιων επιφυλάξεων που εξέφρασαν κάποια Συμβούλια και αφορούν θέματα ερμηνείας της νομοθεσίας. Ακολούθησε διαβούλευση και με τα ίδια τα Συμβούλια και με τη Νομική Υπηρεσία και καταλήξαμε στο κείμενο το οποίο εγκρίθηκε σήμερα από την Επιτροπή Εσωτερικών».

«Επί της ουσίας υιοθετείται και θα εφαρμοστεί η πολιτική της Κυβέρνησης ότι για φέτος τα τέλη όλων των αποχετευτικών Συμβουλίων θα είναι δημοσιονομικά ουδέτερα σε σχέση με πέρυσι. Αυτό σημαίνει ότι τα τέλη για τη Λευκωσία θα είναι μειωμένα περίπου κατά 28-30% και για τη Πάφο γύρω στο 11%», σημείωσε.

«Εμείς», πρόσθεσε, « ως Υπουργείο Εσωτερικών και με τη σύμφωνο γνώμη της Βουλής θα προχωρήσουμε σε αναθεώρηση της μεθοδολογίας επιβολής των τελών για του χρόνου ούτως ώστε να ληφθούν υπόψη και άλλοι παράμετροι, πέραν της αξίας».
Η Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών Ελένη Μαύρου σε δηλώσεις της μετά τη συνεδρία είπε ότι μετά την αναπομπή του Προέδρου της Δημοκρατίας «είχαμε διαβούλευση και με το Υπουργείο Εσωτερικών και με τη Νομική Υπηρεσία. Έχει διασαφηνιστεί η νομοθεσία ώστε η επιβολή των αποχετευτικών τελών στο σύνολο τους για το 2017- που είναι μια μεταβατική περίοδος- να είναι δημοσιονομικά ουδέτερη».

Αυτό σημαίνει, εξήγησε, « ότι στην περίπτωση του Συμβουλίου Αποχετεύσεων Λευκωσίας οι χρήστες/ πολίτες θα πάρουν ένα λογαριασμό τώρα κατά 27% περίπου μειωμένο, ενώ στην περίπτωση της Πάφου θα πάρουν ένα λογαριασμό μειωμένο κατά 11% περίπου. Στα υπόλοιπα Αποχετευτικά Συμβούλια δεν υπήρχε πρόβλημα διότι ήταν συνεπείς στη δέσμευση που ανέλαβαν ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών», είπε.

«Η Επιτροπή Εσωτερικών έχει αποδεχτεί την αναπομπή. Η άλλη επιλογή ήταν να απορριφθεί και ουσιαστικά παραπέμποντας το θέμα στο Ανώτατο Δικαστήριο να χαθεί η χρονική περίοδος στην οποία αναφερόμαστε. Αυτό θα ήταν άδικο κυρίως για τους κατοίκους της Πάφου, οι οποίοι δεν θα είχαν το πλεονέκτημα που είχαν οι υπόλοιποι στη Λευκωσία, στη Λεμεσό, στη Λάρνακα, στην Αγία Νάπα, στον Πρωταρά, να πάρουν λογαριασμούς μειωμένους», ανέφερε η κα Μαύρου.

Επεσήμανε πως η Επιτροπή Εσωτερικών «σωστά -λαμβάνοντας υπόψη και την επιχειρηματολογία της αναπομπής- έδειξε μια διάθεση εποικοδομητική για να προχωρήσει η νομοθεσία. Η πρόταση νόμου θα πάει την Παρασκευή στην Ολομέλεια για να ισχύσει άμεσα».
Η κα. Μαύρου είπε επίσης ότι «επειδή είναι σε νομικούς λόγους που στηρίζεται η αναπομπή - δεν είναι επί της ουσίας - κάποια Συμβούλια Αποχετεύσεων είχαν το φόβο ότι τα συνολικά επιβαλλόμενα τέλη αφορούσαν το κάθε ιδιοκτήτη ξεχωριστά. Εκείνο που γίνεται ακόμα πιο ξεκάθαρο είναι ότι μιλούμε για το σύνολο των τελών που επιβάλλει ένα συμβούλιο Αποχετεύσεων στο δεδομένο χρόνο. Είναι οριζόντια η μείωση», συμπλήρωσε.

Μιλώντας κατά τη συνεδρία της Επιτροπής, η κα. Μαύρου χαρακτήρισε ως «απαράδεκτο» το «να κατηγορείται η Βουλή και ιδιαίτερα η Επιτροπή Εσωτερικών ότι πρόχειρα ψήφισε κάτι που είναι αντισυνταγματικό».

Όπως είπε, ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Αποχετεύσεων Πάφου και Δήμαρχος Πάφου ενώ «είχε προσκληθεί στις συνεδρίες της Επιτροπής Εσωτερικών για να θέσει τα δικά του επιχειρήματα και τις ενστάσεις, εντούτοις επέλεξε να μην παρευρεθεί». Αντί αυτού, είπε, «επέλεξε να περιφέρεται από κανάλι σε κανάλι λέγοντας πράγματα που δεν στέκουν στην πραγματικότητα».

«Αν ήταν στην Επιτροπή Εσωτερικών θα ήξερε για παράδειγμα ότι είχε λεχθεί σαφώς ότι το Υπουργείο Εσωτερικών ετοιμάζεται, αρχές του 2018, να καταθέσει πρόταση για τη ριζική αναθεώρηση του τρόπου επιβολής των αποχετευτικών τελών, κάτι που ζήτησε η επιτροπή Εσωτερικών», είπε.

Ανέφερε επίσης ότι «ο τρόπος που χειρίστηκε η Επιτροπή Εσωτερικών το θέμα είναι δίκαιος τόσο προς τα Συμβούλια όσο και προς τους πολίτες. Εκείνο που δεν στέκει καθόλου στην πραγματικότητα είναι η δήλωση του κ. Φαίδωνος ότι όλα γίνονται για προεκλογικούς σκοπούς» απορρίπτοντας ταυτόχρονα τις επικρίσεις περί λαϊκισμού εκ μέρους της Επιτροπής.
Έκανε επίσης λόγο για μια «ισορροπημένη διευθέτηση» για μια μεταβατική περίοδο που ανέμενε, όπως είπε, ότι θα ετύγχανε σεβασμού από όλα τα Συμβούλια.

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Πανίκος Λεωνίδου σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία είπε ότι είχε διαπιστωθεί ότι «υπήρξαν κάποιες ενδεχομένως ασάφειες και κενά που σήμερα η Επιτροπή Εσωτερικών τα έχει καλύψει με μια ολοκληρωμένη πρόταση που νομίζω θα είναι και το τελικό αποτέλεσμα αφού συνάδει απόλυτα με το σύνταγμα και με τους νόμους».

Επομένως, είπε, « δεν υπάρχει οποιοδήποτε άλλο λάθος σε αυτή την πρόταση νόμου και είμαστε πεπεισμένοι ότι θα πρέπει όλα τα Συμβούλια Αποχετεύσεων να συμμορφωθούν …στο να υπάρξει δηλαδή μηδενική αύξηση στα τέλη στο σύνολο των εισπράξεων των Συμβουλίων για να μη δημιουργείται παρεξήγηση ότι είναι μείωση σε κάθε λογαριασμό».

«Η πρόθεση ήταν το κάθε Συμβούλιο να εισπράξει τα ίδια χρήματα που εισέπραξε το 2016», πρόσθεσε.
Ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Γιώργος Περδίκης σε δηλώσεις του υπενθύμισε ότι «αυτή η εισήγηση προερχόταν από την Κυβέρνηση, από τον ίδιο τον Υπουργό Οικονομικών και τον Πρόεδρου του ΔΗΣΥ και κακώς η Βουλή προσπάθησε να βγάλει τα κάρβουνα από τη φωτιά», κατά την έκφραση.

«Έπρεπε η ίδια η κυβέρνηση, όπως κάνει τώρα, να εισηγηθεί σχετική νομοθεσία και βεβαίως δεν λύνεται το πρόβλημα γιατί αυτό που κάνουμε αυτή τη στιγμή ουσιαστικά είναι μια νομοθεσία για το Δήμο Πάφου και μόνο για το Δήμο Πάφου και το Συμβούλιο Αποχετεύσεων Πάφου», είπε.

Ανέφερε, τέλος, ότι «χρειάζεται ριζική τροποποίηση της νομοθεσίας για τα αποχετευτικά τέλη για να είναι πιο δίκαιη και πιο κοντά στις πραγματικότητες που ζούμε σήμερα».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση