ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Καταψηφίστηκε πρόταση για ανταλλαγή προσωπικών δεδομένων Europol - Τουρκίας

Η Κύπρος καταψήφισε την πρόταση του Συμβουλίου Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων, σύμφωνα με τον Ιωνά Νικολάου

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

H Kύπρος καταψήφισε την πρόταση για έναρξη διαπραγμάτευσης του Συμβουλίου με την Τουρκία για την ανταλλαγή προσωπικών δεδομένων στο πλαίσιο της επιβολής του Νόμου (Europol), σύμφωνα με τον Υπουργό Δικαιοσύνης Ιωνά Νικολάου.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με γραπτή δήλωση που εξέδωσε ο Υπουργός Δικαιοσύνης, από το Λουξεμβούργο όπου βρίσκεται για τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων, ο ίδιος «εξέφρασε εκ νέου την έντονη αντίθεση και τις σοβαρές επιφυλάξεις μας σε σχέση με αυτό το ιδιαίτερα ευαίσθητο και σημαντικό από πολιτικής άποψης ζήτημα» και όπως αναφέρει κατέθεσε «δήλωση, εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας, για καταχώρηση στα πρακτικά του Συμβουλίου, καταγράφοντας την αρνητική μας ψήφο».

Σημειώνεται ότι τελικά η εν λόγω πρόταση εγκρίθηκε ως Σημείο «Α», δηλαδή χωρίς συζήτηση.

Η πρόταση αφορά την έναρξη διαπραγματεύσεων για σύναψη Συμφωνίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Τουρκίας σχετικά με την ανταλλαγή δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα μεταξύ του Οργανισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Συνεργασία στον Τομέα της Επιβολής του Νόμου (Europol) και των αρχών της Τουρκίας που είναι αρμόδιες για την καταπολέμηση του σοβαρού εγκλήματος και της τρομοκρατίας. Tην συγκεκριμένη πρόταση κατέθεσε η Κομισιόν.

Σημειώνεται επίσης, ότι το εν λόγω θέμα υιοθετήθηκε με ειδική πλειοψηφία από το COREPER (Συμβούλιο των Μονίμων Αντιπροσώπων των Κρατών Μελών της ΕΕ) στις 29 Μαΐου 2018, και δεν κατέστη δυνατό να σχηματιστεί αναστέλλουσα μειοψηφία.

«Η Κύπρος, από την ημέρα κατάθεσης της εν λόγω πρότασης και κατά τη διάρκεια των συζητήσεων που διεξάχθηκαν σε όλα τα επίπεδα, περιλαμβανομένης και της τελευταίας συνεδρίασης της Επιτροπής Μονίμων Αντιπροσώπων, εξέφρασε επανειλημμένα την έντονη αντίθεσή της ως προς την υιοθέτησή της», δήλωσε ο Υπουργός Δικαιοσύνης.

Όπως αναφέρει, ο Υπουργός επεσήμανε «ότι από την έναρξη των συζητήσεων επί της πρότασης της Κομισιόν, η Κυπριακή Δημοκρατία ανέδειξε την άρνηση της Τουρκίας να εφαρμόσει σημαντικές οριζόντιες υποχρεώσεις της και να συνεργαστεί με την Κυπριακή Δημοκρατία σε όλο το φάσμα του τομέα ΔΕΥ».

Υπενθύμισε δε στους ομολόγους του ότι «επανειλημμένα, υποστηρίξαμε τον διαχωρισμό της περίπτωσης της Τουρκίας από το υπόλοιπο πακέτο, τονίζοντας ότι η περίπτωση της Τουρκίας διαφέρει από τις υπόλοιπες χώρες εφόσον πρόκειται για μια υποψήφια προς ένταξη χώρα η οποία υστερεί ουσιαστικά από τα ευρωπαϊκά πρότυπα στον τομέα προστασίας των προσωπικών δεδομένων, θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και κράτους δικαίου».

Ο Ιωνάς Νικολάου τονίζει ότι, «δεδομένου ότι πρόκειται για το πρώτο βήμα σε μια διαδικασία που αναμένεται να είναι χρονοβόρα και δύσκολη, η εντολή που το Συμβούλιο δίδει στην Κομισιόν δεν προκαταλαμβάνει ουδόλως το τελικό αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων».

«Αναμένουμε πως η Κομισιόν, στα πλαίσια των όρων εντολής της, θα ενημερώνει τακτικά το Συμβούλιο για τις εξελίξεις και θα δέχεται οποιεσδήποτε επιπρόσθετες οδηγίες».

Καταλήγοντας, ο Υπουργός Δικαιοσύνης υπογραμμίζει ότι η Κυπριακή Δημοκρατία «θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά το θέμα και να προβαίνει σε ενέργειες προς διαφύλαξη των εθνικών μας συμφερόντων». «Σε αυτό το πλαίσιο, όπως έχουμε ζητήσει και χθες με σαφήνεια τόσο από την Προεδρία όσο και από την Κομισιόν, αναμένουμε ότι θα συνεχίσουν να εγείρουν το ζήτημα της συνεργασίας της Τουρκίας με όλα τα κράτη μέλη, χωρίς διακρίσεις», καταλήγει ο Ιωνάς Νικολάου.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Το θεαματικό φινάλε της Χρυσταλλούς και ο δυναμισμός του Συλλούρη

«Κουτοπονηράδες. Εδώ βουλευτές με μη εξυπηρετούμενα δάνεια διαπραγματεύτηκαν και ψήφισαν νομοσχέδια που ...»
Πέτρος Παπαστυλιανού  |  12:38

Στα 3,1 δισ. ευρώ μειώθηκε το εμπορικό έλλειμμα στην Κύπρο

«" Οι συνολικές εξαγωγές ανήλθαν σε €3 δισ, αύξηση 53% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2017 (€1 δισ. ...»
Χρίστος  |  17:42

Στα 3,1 δισ. ευρώ μειώθηκε το εμπορικό έλλειμμα στην Κύπρο

«Έλεος.... "Οι εισαγωγές από τον υπόλοιπο κόσμο ανήλθαν σε €171,7 δισ, αύξηση 6,4% σε σύγκριση με ...»
Χρίστος  |  17:38

Επίθεση Αλβανών χάκερς στην ιστοσελίδα της, καταγγέλλει η Αλληλεγγύη

«Το σχόλιο του Ντόμπρος Κελαήδης για τους Αλβανούς στην Κύπρο έχει αφαιρεθεί, γιατί χαρακτηρίστηκε από ...»
Γιάννης Αδειλίνης, online editor «K»  |  13:40

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση