ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Εισαγγελική απόφαση για το τεμάχιο στη Γεροσκήπου

Οι αρχαιότητες θα πρέπει να προστατευθούν,κάτι που θα γίνει, ανεξαρτήτως της απόφασης, λέει το Τμήμα Αρχαιοτήτων

Του Απόστολου Κουρουπάκη

Του Απόστολου Κουρουπάκη

kouroupakisa@kathimerini.com.cy

Αποχαρακτηρίστηκε το τεμάχιο γης στη Γεροσκήπου που ανήκει στην Εκκλησία της Κύπρου, όπως αναφέρει σε πρωτοσέλιδό της η εφημερίδα «Φιλελεύθερος». Στο τεμάχιο γης ιδιοκτησίας της Αρχιεπισκοπής πρόκειται να ανεγερθεί 14ώροφο 5στερο ξενοδοχείο.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στην «Κ» η διευθύντρια του Τμήματος Αρχαιοτήτων Μαρίνα Σολομίδου-Ιερωνυμίδου ο αποχαρακτηρισμός από Αρχαίο Μνημείο Β΄ Πίνακα έγινε μετά από γνωμάτευση του γενικού εισαγγελέα, ο οποίος έκρινε ότι βάσει του 23(9) Άρθρου του Συντάγματος η Εκκλησία (προνοεί ότι για την κήρυξη της εκκλησιαστικής περιουσίας σε Αρχαίο Μνημείο απαιτείται η γραπτή συναίνεση της Εκκλησίας) θα έπρεπε να είχε τη γραπτή συναίνεση της Αρχιεπισκοπής πριν από οποιαδήποτε ενέργεια του Τμήματος Αρχαιοτήτων για την ανακήρυξή του ως απαλλοτριωτέο, διότι πρόκειται για εκκλησιαστική περιουσία, κάτι που όντως το Τμήμα δεν είχε κάνει. Θεωρήθηκε, λοιπόν, αντισυνταγματικός ο χαρακτηρισμός και το Τμήμα έπρεπε να συμμορφωθεί με την απόφαση του γενικού εισαγγελέα κάτι που έπραξε.

Το Υπουργικό Συμβούλιο, λοιπόν, σε συνεδρία στις 8 Ιουνίου 2017 αποφάσισε να άρει την ανακήρυξη και να συμμορφωθεί έτσι με την εισαγγελική γνωμάτευση. Η κ. Σολομίδου-Ιερωνυμίδου ανέφερε ότι ο αποχαρακτηρισμός δεν σημαίνει αναστολή των όποιων ανασκαφικών εργασιών, ούτε άνευ όρων έναρξη κατασκευαστικών έργων, αφού πρώτα θα πρέπει το Τμήμα να καταθέσει την αναφορά του για το τι έχει γίνει και το πώς θα πρέπει να προστατευθούν τα αρχαία, και όπως είπε χαρακτηριστικά «Αυτό δεν σημαίνει ότι οι αρχαιότητες στον χώρο, διότι αρχαιότητες υπάρχουν, δεν θα προσταστευτούν, άσχετα αν έγινε ανάκληση του διατάγματος κήρυξης σε αρχαίο μνημείο».
Οι εργασίες λέει η κ. Σολομίδου-Ιερωνυμίδου θα συνεχιστούν σε συνεργασία με την Εκκλησία και με τους μελετητές του έργου.
Το Τμήμα είχε ζητήσει να διεξαχθεί γεωφυσική έρευνα προκειμένου να επισπευτούν οι ανασκαφικές εργασίες και το Τμήμα να προβεί σε στοχευμένες εργασίες στον χώρο, κάτι που έχει γίνει, αλλά το Τμήμα δεν έχει ακόμα τα αποτελέσματα της, τα οποία όταν του γνωστοποιηθούν θα τα αξιολογήσει και θα προχωρήσει στις ανασκαφικές εργασίες (που έχουν αρχίσει από το 2015) πιο συγκεκριμένα σημεία του τεμαχίου.

Το Τμήμα Αρχαιοτήτων έχει θέσει πολύ αυστηρούς όρους στο Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως και ουσιαστικά δεν μπορεί να γίνει καμία κατασκευαστική εργασία, αν πρώτα δεν καταθέσει την αναφορά του το Τμήμα Αρχαιοτήτων. Η κ. Σολομίδου-Ιερωνυμίδου δηλώνει ότι δεν μπορεί να δοθεί καμία άδεια από το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως αν πρώτα δεν κατατεθούν οι απόψεις του Τμήματος Αρχαιοτήτων.

Καταληκτικά η διευθύντρια του Τμήματος Αρχαιοτήτων κ. Σολομίδου-Ιερωνυμίδου λέει ότι η υπηρεσία της δεν μπορούσε να μην εισακούσει τον γενικό εισαγγελέα, διαβεβαιώνοντας ότι οι ανασκαφικές εργασίες και η προστασία των αρχαιοτήτων είναι εκ των ων ουκ άνευ για το Τμήμα της.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως για το εν λόγω ζήτημα είχε τοποθετηθεί προ ημερών σε συνέντευξή του στον ΑΛΦΑ ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος. «Θα ανέβω στο τρακτέρ και θα τα ξηλώσω όλα», είχε πει χαρακτηριστικά, ωστόσο τελικά δεν χρειάστηκε ο Αρχιεπίσκοπος να αναλάβει δράση, μιας και η απόφαση του Υπουργικού για τον αποχαρακτηρισμό έδωσε τη λύση.

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Κουρουπάκη

Σχόλια αναγνωστών

Στα δυο προεδρικό - ΑΚΕΛ για κυπριακό

«Ο κ. Άντρος καλά κάνει να δει ψυχολόγο. Η εμμονή του να αντιπολιτεύετε έχει καταλήξει ασθένεια. »
ΑΚΑ  |  09:37

Σ.Κυριακίδου: Θλίψη και απογοήτευση για την ποινή στον παιδεραστή

«Γίνεται να μην τυγχάνει εκμετάλλευσης το …γεγονός για αυτοπροβολή ως η …προστάτης των αδυνάτων; …δεν ...»
Ai Em  |  09:20

Ξανά στην Υπουργό Εργασίας για την J&P Overseas

«NTROPI STIS OIKOGENIES IOANOU KAI PARASKEVAIDE POU AFINOUN TO PROSOPIKO TOUS APLIROTO. DRN FTENE OI ...»
PROIN IPALLILOS J&P  |  17:28

Εκτός διαπραγματευτικής ομάδας για Κυπριακό το ΑΚΕΛ

«Προς Ανώνυμο (φόβος γνώμης??): Αυτό μας καίει, ότι έχει λόγο η αντιπολίτευση, όσο μικρή και να είναι? ...»
Yiannos  |  10:11

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση